SMART Project Space on Thu, 25 Oct 2007 14:07:49 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

<nettime-ann> Press Release Kiosk7: OudWestKiosk


.

For English please see the attachment to this email.

 

PERSBERICHT

 

 

Kiosk7: OudWestKiosk

Een project van Gavin Wade mit Simon & Tom Bloor

3 november ? 15 december 2007

Opening: zaterdag 3 november 2007, 21.00 uur

Locatie: SMART Project Space, Arie Biemondstraat 105-113, Amsterdam

Openingstijden: di ? zat, 12.00 ? 17.00 uur

 

 

Gavin Wade mit Simon & Tom Bloor

Gavin Wade mit Simon & Tom Bloor is een kunstenaarsgroep uit Birmingham. Hun Kiosk project, waarvan Kiosk7: OudWestKiosk een onderdeel is, is gebaseerd op twee prachtige ovaalvormige betonnen kiosken die deel uitmaken van een groter architecturaal geheel voor Dudley Zoo in Engeland, in 1936 ontworpen door Berthold Lubetkin en zijn groep jonge architecten Tecton. Deze Russische architect heeft een belangrijke rol gespeeld in de introductie van het modernisme in Engeland, en het merendeel van zijn architectuur staat daar dan ook op de monumentenlijst. Zijn werk voor Dudley Zoo wordt tot op heden echter over het hoofd gezien en ook de kiosken staan er vervallen, zelfs ongebruikt, bij. In 2005 bliezen de kunstenaars de in onbruik geraakte kiosken nieuw leven in en brachten de publicatie What are the senses? uit, over de architectuur van de dierentuin. De boekjes werden vanuit de kiosken aan de dierentuinbezoekers gegeven.

Gavin Wade mit Simon & Tom Bloor voorzien de wereld sinds die tijd van hun eigen versies van de kiosk, op zoek naar nieuwe functies (van de a van aquarium tot de z van zeppelin). De functie van iedere nieuwe kiosk wordt telkens bepaald door de context waarin ze terecht komt. Kiosk3: MerzKiosk was een project in de openbare ruimte voor Merz, Magazin4, Bregenz, Oostenrijk, 2006; Kiosk4 wordt een BaltiKiosk voor Birmingham; Kiosk5: KiteKiosk (met Nils Norman) zal plaatsvinden tijdens de Folkestone Triënniale, Engeland, 2008 en Kiosk6: Intellect&ComprehensionKiosk maakte deel uit van Strategic Questions Venice, 2007. Zie ook www.kiosk1and2.org

 

Kiosk7: OudWestKiosk

Kiosk7: OudWestKiosk voor SMART Project Space is een omvangrijk en langlopend project dat zowel een wedstrijd, een tentoonstelling als een kunstwerk is. Eerder in 2007 deden de kunstenaars een oproep aan organisaties in Amsterdam Oud-West om een nieuwe functie te bedenken voor het kioskontwerp. Uit de enthousiaste reacties zijn nu vier voorstellen geselecteerd waarvan de kunstenaars denken dat ze de gemeenschap het meest ten goede komen en het meeste zouden toevoegen aan een nieuw begrip van de publieke ruimte. Deze vier voorstellen vormen de kern van het kunstwerk en hebben vorm gekregen in een tentoonstelling:

 

ElevatorKiosk, de kiosk als lift naar het gastatelier en het dakterras van het Merkelbachgebouw aan de Da Costakade, voorgesteld door M4gastatelier;

FloraKiosk, de kiosk als natuurlijke oase met planten en luchtzuiveringssysteem op een druk kruispunt in Oud-West, voorgesteld door Kunstuitleen / Galerie Beeldend Gesproken;

IslamicYouthKiosk, een kiosk van waaruit allerlei activiteiten plaats zouden vinden georganiseerd door Islamitische jongeren, een voorstel van Stedelijk Jongerenwerk Amsterdam, unit Argan;

StoryTellingKiosk, een intergenerationele en interculturele verhalenvertelkiosk, voorgesteld door Stichting Tijdgeest / Verhalen van Vroeger.

 

In Kiosk7: OudWestKiosk komen aspecten uit de architectuur, stedenbouw en sociale structuren op organische wijze samen, ingebed in locale en internationale esthetiek, vormen en idealen. Iedere groep heeft materiaal aangeleverd dat in de tentoonstellingsruimte gebruikt wordt en dat de activiteiten en aspiraties van de organisatie weerspiegelt. Ieder voorstel heeft een eigen onderdeel van de kiosk (bar, dak etc.) toebedeeld gekregen bij wijze van sculpturaal gebaar. Daarnaast hebben de kunstenaars naar harte lust gewerkt aan het vorm geven aan de voorstellen door middel van het principe van collage, het spelen met teksten gebaseerd op uitspraken van Berthold Lubetkin en het maken van een bijzondere editie van vier SMART Papers.

 

Het winnende kioskvoorstel zal worden geselecteerd door een internationaal panel van experts en door bezoekers van de tentoonstelling en zal in 2008 door SMART Project Space gerealiseerd worden in de openbare ruimte van Oud-West.

 

Extra activiteiten tijdens de tentoonstelling

Op 8 december zullen in SMART Project Space en de openbare ruimte van Oud-West extra activiteiten plaatsvinden georganiseerd door de deelnemende groepen: een kunstenaarsgesprek met Lorenza Boisi door M4gastatelier i.s.m. Transartists; een ludieke heilzame-planten-weggeef-actie van Beeldend Gesproken; een modeshow met Marokaanse bruidsjurken van Argan; een voorlichting / workshop reminiscentie door Stichting Tijdgeest.

 

Afsluitend internationaal symposium

Naar aanleiding van de overkoepelende vraag binnen het Kiosk project naar de toekomst van modern erfgoed, zal op 15 december het symposium Forward! ? on the revitalization of modern architecture plaatsvinden o.l.v. filmmaker, architect en auteur Jord den Hollander. Gastsprekers zijn onder meer: Owen Hatherley (cultuurfilosoof, Londen); Marko Lulic (kunstenaar, Wenen); Dirk Snauwaert (artistiek directeur Wiels!, Brussel) en Keyvan Lankarani (Avanti Architects, Londen).

 

Kiosk7: OudWestKiosk kwam mede tot stand dankzij genereuze ondersteuning van het Amsterdams Fonds voor de Kunsten; Stimuleringsfonds voor Architectuur; Henry Moore Foundation; en Cultuurfonds Stadsdeel Oud-West.

 

SMART Project Space wordt ondersteund door de Mondriaan Stichting; Gemeente Amsterdam; Bureau Broedplaats; Stichting Doen; VSBfonds; Filmfonds; Prins Bernhard Cultuurfonds.

 

 

Coded Cinema                                                            

november 2007

 

In aanloop naar de (her)opening van SMART Cinema biedt SPS haar bezoekers een unieke ervaring bij het filmkijken. De Coded Cinema is een intieme filmzaal die plaats biedt aan twaalf toeschouwers en 24 uur ? dag en nacht dus ? toegankelijk is. De liefhebber kan dan ook rustig en ontspannen kijken naar een gevarieerd programma bestaande uit video kunst, experimentele film en documentaires. De Coded Cinema bevindt zich in een klein huisje naast het hoofdgebouw. De digitale toegangscode wordt verstuurd aan iedereen in het mailbestand van SPS. Inschrijving hiervoor is mogelijk via de website van SPS.

 

Programma november

In het kader van het project Kiosk7: OudWestKiosk hebben Gavin Wade mit Simon & Tom Bloor de vier deelnemende groepen aan het project een documentaire of ander werk laten voorstellen dat verband houdt met hun organisatie. Het tweede deel van het programma bestaat uit een tweetal documentaires over Berthold Lubetkin en het derde deel bestaat uit een selectie films die zijn voorgesteld door de kunstenaars zelf.

 

Deel 1

El Ingenioso Hidalgo Don Quijote de la Mancha, Engelse ondertiteling, 10:00 min, 2005: een video van kunstenaar Jean-Baptiste Gannes, voorgesteld door M4Gastatelier

Dezelfde wereld maar dan Anders, een documentaire over drie kunstenaars van Beeldend Gesproken, Nederlands gesproken, 30:00 min, 2004

Historische filmfragmenten van Amsterdam Oud-West uit het Gemeente Archief, voorgesteld door Stichting Tijdgeest, 3:00 min, fragmenten uit de jaren 1930.

Loverboy, Lodewijk Crijns, Nederlands gesproken, 79:00 min, 2003, voorgesteld door Stedelijk Jongerenwerk Amsterdam, unit Argan

 

Deel 2

The New Architecture of the London Zoo, documentaire van Laszlo Moholy-Nagy voor het Museum of Modern Art New York, zonder geluid, 15:00 min, 1936

The Chosen People: The Architect, documentaire van Russia Today, Engels gesproken, 30 min, 2007

 

Deel 3

Rashomon, Akira Kurosawa, Engels gesproken, 88:00 min, 1950

Modern Times, Charlie Chaplin, Engels gesproken, 85:00 min, 1936

Groundhog Day, Harold Ramis, Engels gesproken, 101:00, 1993

Night on Earth, Jim Jarmush, Engelse ondertiteling, 129:00, 1991

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hilde de Bruijn, Hoofd Tentoonstellingen: hilde@smartprojectspace.net

 

Voor beeldmateriaal: http://smartprojectspace.net/kiosk/press/

 

Plattegrond:  www.smartprojectspace.net/info/location

 

SMART Project Space wordt ondersteund door de Mondriaan Stichting, Gemeente Amsterdam, Bureau Broedplaats, Stichting Doen, VSBfonds, Filmfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds.

Attachment: Press Release Kiosk7 OudWestKiosk English.doc
Description: MS-Word document

_______________________________________________
nettime-ann mailing list
nettime-ann@nettime.org
http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ann