RumÃnska kulturinstitutet on Fri, 27 Aug 2010 18:51:49 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] Bienalele de arta contemporana in discutie la ICR Stockholm


 

ICR Stockholm

COMUNICAT DE PRESÄ

Stockholm, 27 august 2010

 

 

 

Bienalele de artÄ contemporanÄ Ãn discuÈie la ICR Stockholm

 

Luni 6 septembrie, ora 18.30, Institutul Cultural RomÃn de la Stockholm va organiza dezbaterea Realitatea bienalelor de artÄ contemporanÄ. La discuÅie vor participa directorii Bienalei BucureÅti, RÄzvan Ion Åi Eugen RÄdescu,  Åi curatorii ediÅiei din 2009 a Bienalei de artÄ de la GÃteborg, Celia Prado Åi Johan Pousette. Moderator este istoricul de artÄ Charlotte Bydler, care a vizitat Bienala BucureÅti 4 cu sprijinul Institutului Cultural RomÃn. 
 
DiscuÅia va gravita Ãn jurul realismului Ãn artÄ. Pornind de la ultimele ediÅii ale bienalelor de artÄ de la BucureÅti Åi GÃteborg, cei cinci invitaÅi vor discuta despre specificul bienalelor de artÄ ca scenÄ sau canal de reprezentare a problemelor contemporane. De asemenea, se va analiza tema realismului ca modalitate de a oglindi Åi dezbate realitatea. Conceptul de realism poate viza atÃt mijloacele de expresie folosite de lucrÄrile de artÄ, cu alte cuvinte realitatea esteticÄ, cÃt Åi diversele interpretÄri date temei expoziÅiei, care sunt influenÅate de contextul politic. De aici rezultÄ tensiunea dintre realitatea fizico-esteticÄ a lucrÄrilor expuse Åi realitatea redatÄ poetic de acestea. De asemenea, invitaÅii vor discuta pe marginea realitÄÅilor locale abordate de fiecare expoziÅie Ãn parte, expresie a agendei politico-estetice a celor douÄ bienale, de la BucureÅti Åi GÃteborg.
 
Evenimentul face parte din programul expoziÅiei The Realism Question â Epilog la Bienala BucureÅti 4, care poate fi vÄzutÄ la Institutul Cultural RomÃn de la Stockholm pÃnÄ pe 24 septembrie. Cu aceastÄ ocazie ICR Stockholm va lansa o publicaÅie Ãn limba englezÄ care documenteazÄ expoziÅia Åi lucrÄrile prezentate. PublicaÅia conÅine un eseu semnat de Felix Vogel, un interviu cu Albrecht Koschorke despre paradoxurile realismului, precum Åi transcrierea discuÅiei de la vernisajul expoziÅiei, Ãntre Magnus BÃrtÃs, Kalle Brolin, Lina Selander Åi Felix Vogel, moderatÄ de curatorul Helena Holmberg. Textele vor fi acompaniate de imagini din expoziÅie realizate de fotograful Jean-Baptiste BÃranger.
 
ExpoziÅia The Realism Question a fost dezvoltatÄ ca un epilog la Bienala BucureÅti 4: Handlung. Producing Possibilities. The Realism Question porneÅte de la ipoteza cÄ la sfÃrÅitului anilor â60 Åi Ãn anii â70 a apÄrut un nou tip de realism, de ambele pÄrÅi ale Cortinei de Fier. LuÃnd drept referinÅe istorice lucrÄri de The Medvedkine Groups, Ion Grigorescu Åi Paul Neagu, The Realism Question urmÄreÅte aceste tendinÅe pÃnÄ Ãn prezent, cercetÃnd Ãn ce mÄsurÄ se regÄsesc ele astÄzi Ãn lucrÄrile unor artiÅti precum Kalle Brolin, Magnus BÃrtÃs, Joana Hajdithomas & Khalil Joreige, Lina Selander Åi Mona Vatamanu & Florin Tudor.
 
Pentru mai multe detalii contactaÅi Institutul Cultural RomÃn de la Stockholm, tel +46 8-20 76 00, email: info@rkis.se.

 

_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/