radulescu denise on Sat, 31 Oct 2009 14:27:05 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] "Performance. Introducere si teorie" de Richard Schechner


*lansare in cadrul Festivalului National de Teatru
Â
Duminica, 01.11.2009, ora 16:30 la Libraria Carturesti (str. A. Verona) se lanseza cartea "Performance. Introducere si teorie" de Richard Schechner in prezenta autorului.
Â
Traducerea Ioana Ieronim
Editura UNITEXT â Colectia FNT
Â
Prezinta: Richard Schechner, Saviana Stanescu, Ioana Ieronim 
Â
Richard Schechner este profesor la Tisch School of the Arts - New York University, unde a pus bazele departamentului de Artele spectacolului, editor al TDR (The Drama Review) si director artistic al companiei East Coast Artists. In 1967 a infiintat The Performance Group, o trupa de teatru experimental cu sediul in SoHo (Performing Garage). Aici a realizat spectacole pÃna in 1980, cÃnd trupa si-a schimbat numele in The Wooster Group si a continuat lucrul sub coordonarea lui Elizabeth LeCompte. 
Ca regizor, Richard Schechner este celebru pentru felul radical in care monteaza texte clasice. Extrem de controversatul spectacol "Dionysus in '69" (1970) este considerat un moment de cumpana in istoria teatrului american. Unul dintre cele mai recente spectacole ale sale "Yokastas Redux" (2005) le prezinta pe Iocasta, Medeea si Fedra concurÃnd pentru concursul âCea mai rea mamaâ, intr-o parodiere a show-ului lui Jerry Springer.
Munca sa ca teoretician a transformat atÃt modul de studiu al artelor spectacolului, cÃt si practica teatrala. Teoria sa alatura cunostinte de antropologie, sociologie, ritualuri religioase si folclor, precum si o larga perspectiva multiculturala. 
Cartile lui Schechner, traduse in zeci de limbi, fac parte din bibliografia cursurilor de Arta teatrala din intreaga lume. "Performance Studies - An Introduction" (2002), "The Future of Ritual" (1993), "Performance Theory" (publicata in 1985 ca "Between Theater and Anthropology") and "Environmental Theater" (1973) sunt numai cÃteva dintre volumele pe care le semneaza. O selectie din eseurile sale vor alcatui prima editia romÃneasca a scrierilor faimosului regizor, cu o prefata de Saviana Stanescu in dialog cu autorul.


      
_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/