Iacob Angelica Eugenia on Thu, 10 Jul 2008 22:04:35 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] lansare Traseu Urban Marcel Iancu, Asociatia E-cart.ro


Marcel Iancu- inceputurile arhitecturii moderne in Bucuresti

- traseu urban -

 
Asociatia e-cart.ro si Fundatia pentru Arhitectura si Urbanism Simetria va invita miercuri, 16 iulie 2008, orele 19.00, la lansarea hartilor Traseu urban Marcel Iancu- inceputurile arhitecturii moderne in Bucuresti. Case si imobile construite intre 1929-1938. Evenimentul va avea loc la Libraria Carturesti din strada Arthur Verona, nr. 13.
Traseul urban va propune o incursiune in arhitectura moderna bucuresteana, prin intermediul unuia dintre initiatorii acesteia, Marcel Iancu (1895-1984). Itinerariul cuprinde doua zone principale ale orasului: zona de Nord, rezidentiala si zona centrala. Acestea erau denumite in anii ’30 sectorul I Galben si sectorul II Negru. Cladirile au fost proiectate de Marcel Iancu fie singur, fie in colaborare cu fratele sau, Iuliu Iancu, cei doi frati avand impreuna un Birou de Studii Moderne.
Selectia cuprinde 18 cladiri, case si imobile, caracteristice pentru inceputurile arhitecturii moderne in Bucuresti, scotand in evidenta acest  „strat”  inedit al orasului. Harta este ilustrata cu o serie de desene si documente din epoca, publicate in periodicele vremii, intre 1924-1938.
Pictor, grafician, arhitect, teoretician, nascut in 1895 la Bucuresti, Marcel Iancu este una dintre personalitatile marcante ale miscarii de avangarda europene. Activitatea sa poate fi impartita in trei perioade majore: participarea la formarea si promovarea miscarii dadaiste la Zürich, animarea grupului avangardist de la Contimporanul si angajarea in renasterea vietii artistice in Israel, dupa plecarea din Romania in 1941.
Traseul urban Marcel Iancu- inceputurile arhitecturii moderne in Bucuresti face parte din proiectul Marcel Iancu, arhitect desfasurat de Asociatia e-cart.ro, in parteneriat cu Fundatia pentru Urbanism si Arhitectura Simetria- Uniunea Arhitectilor din Romania, Australians Studying Abroad din Melbourne, Centrul European de Cultura Sinaia, The Ratiu Family Charitable Foundation UK, Pro Patrimonio, Institutul Cultural Roman si Librariile Carturesti. Proiectul mai cuprinde realizarea unui film documentar, a unei conferinte de specialitate, a unei expozitii de fotografie, a unui album bilingv, in care vor fi publicate contributii ale unor arhitecti si cercetatori, a unui jurist specialist in retrocedari, a unui specialist in turism cultural, fotografii ale caselor, documente referitoare la proprietate, constructie etc.
Proiectul a fost sprijinit de Ministerul Culturii si Cultelor prin Administratia Fondului Cultural National, programul de finantare 2008. 

 

Angelica Iacob,
manager al proiectului Marcel Iancu arhitect
Asociatia E-cart.ro
angelica.iacob@gmail.com


      
_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/