Mirela Dauceanu on Wed, 26 Mar 2008 08:19:40 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] expozitie MI-OP


MI-OP, Vizibilitatea creatorului intemnitat
 Expozitie inspirata de Lena Constante, dedicata celor care au fost pedepsiti de regimul comunist pentru ca erau creatori in domeniile lor 
  
 Eveniment din seria: Artisti in inchisorile comuniste 
 curator: Irina Hasnas Hrubbard
 Artista invitata: Nicoleta Albu
 Compozitie muzicala: Charles Hrubbard
  
 Galeria CAMINUL ARTEI parter
 Str. Biserica Enei 16, tel. 0727 566 769
 19 martie ? 1 aprilie 2008; zilnic 11- 19
  
 Supusa timp nelimitat (si inexorabil) si in spatiu concentrational celor mai innegurate stari sufletesti si celor mai josnice stari fizice, fiinta umana poate transcende umilinta si nedreptatea (absurdul) prin actul creator si concentrare spirituala - momente de exaltare creatoare (folosind ca unealta memoria si alte maiastre inovatii practice: modelaj din sapun, cusutul cu ace din sarma si cu ata din tiv, desen cu sambure de pruna, etc).
  
 Expozitia MI-OP nu este doar un act estetic, sau o personala interpretare artistica a temei alease, ci este o ocazie de a aduce in atentia romanilor fapte din istoria recenta a tarii lor, oferind o platforma deschisa tuturor pentru prezentari, dialoguri si opinii.
  
 Irina Hasnas Hubbard
 Martie 2008
  
 PENTRU LECTURA LUCRARILOR 
  
 IDEEA UNEI ASTFEL DE EXPOZITII A INCOLTIT CAND ERAM IN AMERICA SI IMI DOREAM SA CITESC CARTI PE ROMANESTE. TERMINSEM STUDIILE, NU MAI AVEAM LECTURI OBLIGATORII, NU AVEAM O LOCUINTA STABILA, NICI UN JOB STABIL, CRESTEA DORUL DE A AVEA UN ATELIER.
  
 AM INCEPUT SA MA ANCOREZ IN LECTURA ?EVADARII TACUTE?, DE LENA CONSTANTE, CARTE PE CARE MAMA MI-O DARUISE CU 12 ANI IN URMA. UMBLAM PRIN LIBRARII SI MERCERII SI URMAM ITINERARII SUGERATE DE CEI CE CUNOSTEAU NEW YORKUL. ASA DINTR-O GALERIE/ MERCERIE/ ATELIER, CONDUSA DE JAPONEZE, AM CUMPARAT UN SCUL DE FIRE FACUTE DIN HARTIE. DE LA O LIBRARIE, TOT JAPOZEZA, INDICATA DE PRIETENA MEA AKI, AM LUAT O CARIOCA SPECIALA.
  
 AM RESCRIS ANUMITE FRAGMENTE DIN CARTEA LENEI, AM COPIAT MARUNT SI INCET TEXTE LEGATE DE MUNCA DIN ANII DE PUSCARIE, MUNCA CEA SALVATOARE, ACTIVITATEA CARE O AJUTA SA UITE UNDE ESTE, SA UITE SENZATIA DE FRIG, SAU ARSITA, DE PUSTIU, SAU DISPERARE, DE DURERE FIZICA SAU UMILINTA. AM NOTAT CE ERA LEGAT DE FAURIREA UNUI VERS, A UNEI MELODII, A UNUI SEMN PE PERETE, UNEI ACUARELE, UNEI TRUSE DE CUSUT, A UNUI MESAJ MORSE TROPAIT. 
 SCURTELE MOMENTE DE EVADARE AU FOST POSIBILE FOLOSIND RESURSELE INTERIOARE, MEMORIA, UMORUL, DEXTERITAREA MANUALA, CREATIVITATEA.
  
 PE GENUNCHI LA PROPRIU, INTR-UN TRASEU DE CONTINUU PROVIZORAT, IN TREN, IN AUTOBUZUL CHINA- BUS, SAU GREY HOUND, PE O BANCA , IN PAT, LA O MASA DE COFETARIE, IN FOAIER LA TEATRU, SCRIAM CA SA NU PIERD FIRUL SI SA MA ANTRENEZ PENTRU LECTURI LA CARE MI-AM PROPUS SA AJUNG: CARTI DESPRE ISTORIA RECENTA. 
 DE CE ATUNCI? SAU DEABIA ACUM? ACOLO S-A PRINS MOTIVATIA.
  
 CARIOCA, CU FIRELE SI CARTEA LE-AM PURTAT CU MINE MEREU, NEDESPARTITE, PANA LA VENIREA IN TARA. AICI IN ATELIER AM CONTINUAT FIRUL GANDULUI INCEPUT. AM DECIS SA LUCREZ ALB, CA SA RAMANA LUCRUL MEU CURAT, FARA ISPITA NUANTELOR SI STARILOR VIOLENTE, INCRANCENATE SAU INCERCANATE. MATERIALUL DE BAZA E PANZA, PENTRU CA SE APROPIE DE MATERIA CU CARE LUCRA LENA. AM ARS MATERILAUL TEXTIL CA SA II IMPRIM O IDEE DE AGRESIUNE SI PANZEI DAR SI MIE, SA MA EXPUN ABURILOR TOXICI - O METAFORICA SOLIDARITATE CU CEI CARORA LI S-AU ATACAT TRUPURILE. 
  
 EXPOZITIA SE CHEAMA ?MI-OP, VIZIBILITATEA CREATORULUI INTEMNITAT? PENTRU CA PRIN EA DORESC SA ATING IDEEA CA NU PUTEM VEDEA DESLUSIT CE S-A INTAMPLAT IN ISTORIA NOASTRA RECENTA, CA PUTEM CUPRINDE DOAR VAG PATIMILE CELOR URMARITI SI CONDAMNATI IN ANII DE DUPA1948.
 CU CAT INAINTAM SI VREAM SA APROFUNDAM PROBLEMA, CU ATAT TINTA SE INDEPARTEAZA, OBOSIM, DEVINE INCONFORTABIL. CU CAT MA CONVING CA E REAL, CU ATAT NU MA POT EXPRIMA REALIST, CI PRIN SIMBOLURI. DESENELE SUNT COMPUSE DUPA MODELUL TABELELOR DE VERIFICARE A DIOPTRIILOR, DE LA SEMNE MARI, LA SEMNE MICI, ABIA LIZIBILE.
  
 NU AM INCERCAT SA REPRODUC, SA LE SPUN MESTESUGURILE FOLOSITE DE LENA SI ATATIA ALTII: MODELAJ DIN SAPUN, SCRIJELIT PERETE, CUSUT FIGURINE, BRODAT, MEMORAT - PENTRU CA VALOAREA ACELOR OBIECTE (CARE NICI NU MAI SUNT) NU STA IN ESTETICA LOR, CI MAI ALES IN MATERILAUL FOLOSIT: ATA ERA DE LA TIVUL SINGUREI HAINEI PURTATE MEREU, PANA LA ZDRENTUIRE, SAPUNUL ERA ECONOMISIT DE LA SPALAT, SAMBURII DE PRUNA, PASTRATI PENTRU VARFUL LOR ASCUTIT, ERAU MARTURIA UNEI CINE CU FRUCE, etc, etc.
  
 AM REFORMULAT TEXTE, SEMNE, SI SIMBOLURI CARE SA ATINGA ABIA VIZIBIL SI ABIA PERCEPTIBIL CHINUL SI ALIENAREA DIN PUSCARIILE COMNUNISTE, PENTRU CA SUNT GREU DE IMAGINAT, DE PATRUNS, DE ADMIS.
 - O ISTORIE PE CARE DORESC SA O CUNOSC MAI MULT SI PE CARE MA VOI STARDUI PRIN MIJLOACELE PLASTICE SA O ADUC MAI APROAPE DE SUFLET.
  
 LA ACEST DRUM AM PORNIT CU LENA CONSTANTE, PENTRU CA AM CUNOSCUT-O IN CARNE SI OASE SI PENTRU CA II ADMIR LUCRARILE; PENTRU CA EA ESTE, PENTRU MINE, O MARTURIE CONCRETA CA ACELE ORORI AU EXISTAT.
 EXTIND GANDUL MEU MAI DEPARTE SPRE CEILALTI OSANDITI. 
  

    
---------------------------------
Never miss a thing.  Make Yahoo your homepage.
_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/