Daniel Gontz on Fri, 7 Dec 2007 09:50:32 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

RE: [Nettime-ro] As avea si eu o observatie apropos de achizitiile recente,


Draga Raluca,

Punct 1:

Dupa cum se putea citi la al meu foarte privat blog, au fost propuse solutii pentru acel tip de comisie folosita anul acesta. Daca consideri ca exista o metoda pe care noi nu am mentionat-o am fi bucurosi de inputul tau. Acest lucru e de altfel valabil pentru toata lumea.

Punct 2: 

Legat de juriu. Se practica ambele forme. Juriu anuntat sau neanuntat. In general atunci cind cel ce organizeaza licitatia are un renume puternic, poate sa nu anunte juriul. Lumea stie oricum dupa reputatie ca nu are motive de indoiala. Si invers.

Punct 3:

Am incercat pe google si wikipedia sa vad daca blogul este un site public. este public. 
Si se pot posta comentarii care nu sunt moderate. 

Punct 4:

Legat de galerii si ultimul punct al tau, cred ca daca citesti cu atentie comunicatul ministerului observi fraza urmatoare:
"La procedura de selecÅie pot participa persoanele avÃnd calitatea de autor Ãn sensul Legii nr. 8/1996 privind drepturile de autor Åi drepturile conexe, cu modificÄrile Åi completÄrile ulterioare, precum Åi moÅtenitorii direcÅi ai drepturilor patrimoniale de autor."

Gontz


-----Original Message-----
From: nettime-ro-bounces@nettime.org [mailto:nettime-ro-bounces@nettime.org] On Behalf Of ILARIA RALUCA DEMETRESCU
Sent: 06 December 2007 22:31
To: nettime-ro@nettime.org
Subject: [Nettime-ro] As avea si eu o observatie apropos de achizitiile recente, 


  
S-au incins iar spiritele in taberele din arta romaneasca.Din pacate pentru ca Romania,o data in plus functioneaza tribal sau mai contemporan zis,pe gasti.Ministerele din Romania si nu doar cel al culturii sunt conduse si populate cu functionari mafioti si incompetenti care-si impart prajitura intre ei si ai lor.Societatea intrega romaneasca functioneaza astfel.
Primo:ministurul culturii,ca orice alt ministru e o persoana necinstita care semneaza pe ruptelea orice permis de constructie care distruge inca un pic patrimoniul national fara sa clipeasca si asta pt bani sau interese personale sau de grup.Da, ar fi trebuit poate cumparate direct lucrari si nu votat dupa foto,dar ce-ar fi ca pt o bursa importanta sa zicem,sa fie trimise,3500 de lucrari.Sau cum altfel?Sa vina comisia in 500 de ateliere si sa aleaga?Sau in 5 galerii private cat are Bucurestiul plus inca vreo doua,trei la Cluj,Iasi etc.?Sau sa intre doar in atelierele catorva artisti care cred ca doar ei fac arta ?Presupunand ca doar ei fac arta valabila oare nu ar trebui altii sa decida acest lucru ?
E jalnic,neprofesionist si meschin mai ales,faptul ca trei membrii ai comisiei s-au autoachizitionat.In rest,in comisie au fost oameni a caror integritate profesionala e deasupra oricaror banuieli.
Secundo:la marea majoritate a concursurilor profesioniste si serioase din lume nu se stie dinainte comisia.As vrea sa-mi se spuna care e comisia care a dat premiile la Bienala de la Venetia sau cine a jurizat pt Kulturkontakt de exemplu,dar lista de dinainte si nu dupa finalizarea rezultatului,sau cine a fost in comisia care a declarat castigator proiectul lui Jean Nouvel pentru muzeul Quai Branly din Paris,care a costat cateva miliarde de euro de la bugetul de stat.De asemenea despre preturile cu care s-au achizitionat lucrarile,sa-mi spuneti si mie cat a primit Mircea Cantor de exemplu ca sa-si faca o instalatie la Palais Tokyo sau Daniel Buren pentru monumentul-instalatie comanda guvernamentala in Franta din curtea Palias Royal-ului.Sau cat a primit Anselm Kieffer pentru sculptura-instalatie din curtea Royal Academiei de Arta din Londra ?Ce-ar fi sa stim salariile angajatilor MNAC de exemplu,sau a oricarui angajat al vreunei institutii publice?Oricum toti dintre voi care ati fost prin strainatate stiti foarte bine ca aceste lucruri nu sunt publice.E adevarat ca in Romania e o lipsa totala de transparenta in orice priveste banii si drepturile cetatenilor  si atunci poate ca ar fi fost bine ca ministerul sa faca transparente anumite lucruri care in strainatate nu se fac in mod normal publice.
Cum de nu va intrebati de exemplu de ce pe monumentele care sunt si ele comenzi publice se cheltuiesc miliarde de euro,sume la care nici cel mai faimos artist international nu poate visa in orice tara bogata din lumea asta ?Cine a fost in comisia care i-a dat banii si dreptul lui Ghildus sa faca teapa aia vulgara si inutila din piata Palatului,care piata din grija ministerului actual si al primariei,e pe cale de a disparea.
In al treilea rand:protestatarii,au semnat lista pe blogul personal al cuiva.Draga Daniel Gontz sa stii ca nu te critic,e doar o constatare,care mie mi se pare necesara,asa de dragul transparentei invocate.Cred ca daca era un protest care ar fi trebuit sa fie public si nepartinitor ar fi trebuit sa fie pe o lista publica.Ar fi parut dezinteresat atunci protestul.In al patrulea rand:cine a impiedicat galeriile private,pe care am spus-o si o repet le respect,fiind cu adevarat singurele independente,sa depune portofolii ale artistilor cu care lucreaza?
 
 
_________________________________________________________________
Vous Ãtes plutÃt Desperate ou LOST ? Personnalisez votre PC avec votre sÃrie TV prÃfÃrÃe !
http://specials.divertissements.fr.msn.com/SeriesTV.aspx_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/

_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/