UNAgaleria on Wed, 28 Nov 2007 19:35:07 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] UNAgaleria - vernisaj La ruinurile unui muzeu 28.11.07 ora 17:00


  Miercuri, 28 noiembrie, ora 17.00 
  UNAgaleria
str. G-ral Budisteanu nr.10
http://unagaleria.blogspot.com/ 
                     
    Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti are placerea sa va invite la vernisajul expozitiei de sculptura  

«La ruinurile» unui muzeu  

  piese  din colectia Kalinderu a U.N.A. in dialog cu lucrari contemporane de:  Reka Csapo-Dup, Darie Dup, Adrian Ilfoveanu, Elena Nuca, Marius Purice,  Gabriela Tofan


  
  
---------------------------------
    
Muzeul  Kalinderu, institutie culturala cu scop de formare in Romania a unui  public iubitor de arta - dar orientata si catre artisti -, a fost o  prezenta remarcabila in capitala in prima jumatate a veacului trecut.  Inaugurat in 1914, Muzeul ?Ioan si Dr. N. Kalinderu? era rezultatul a  trei principale surse de provenienta: patrimoniul artistic colectionat  de Ioan Kalinderu (1840-1913), doctor in drept la Sorbona,  administrator al Domeniilor Coroanei, Presedinte al Academiei Romane;  colectia medicului Nicolae Kalinderu (1835-1886); donatia testamentara  in opere si  bani a magistratului Mihail Eustatiadis  (?-1899). Un muzeu de originale si de copii, caci ceea ce isi propusese  Ioan Kalinderu, spre finele secolului, orientandu-se dupa  donatiile facute in  Occident, dar si dupa exemplul dat de regele Romaniei, in calitate de  colectionar, era dotarea Bucurestiului modern cu o expunere de tip  enciclopedic, ce urma sa ilustreze cat mai cuprinzator, epoci si scoli  din
 Istoria Artei. Era vorba despre originale si despre copii dupa  capodopere din marile muzee europene, putand sa constituie un muzeu de  arta edificator,  ce lipsea tanarului regat. 
  
  In  anul 1948 muzeul eclectic si enciclopedic al lui Ioan Kalinderu a fost  inchis de catre dictatura comunista tocmai instaurata. Gestul avea  semnificatia ideologica a negarii proprietatii si a initiativei  private. Colectiile muzeului au fost  impartite  intre Muzeul National de  Arta in curs de constituire, Muzeul National de Antichitati si Academia  de Arte Frumoase, denumita din 1950 Institutul de Arte Plastice  ?Nicolae Grigorescu?. Atribuirea catre o institutie de invatamant  artistic a unei colectii de sculpturi in majoritate copii, corespundea,  in mod evident, principiului clasic al muzeelor ingemanate cu scoli de  arta. 
  
  Dintre  copiile in marmura si bronz dupa opere celebre, copii alese si  comandate de Kalinderu in atelierele florentine fin-de-siècle, cateva  fragmente mai  sunt astazi in fata noastra. Expozitia de fata le face o reverenta,   incearcand  sa le  restituie identitatea si  inserandu-le  in creatia contemporana.
  
       
---------------------------------
Never miss a thing.   Make Yahoo your homepage.
_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/