Gabriel Baldovin on Wed, 29 Mar 2006 23:33:52 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] Ce fel de morala vrea Cristian Tudor Popescu?


 Cristian Tudor Popescu este unul dintre cei mai interesanti analisti ai vietii politice insa uneori sustine idei cel putin bizare. Asa s-a intamplat si marti 21-03-2006 seara la emisiunea "Cap si pajura" de pe Realitatea. CTP era suparat fata de situatia recenta a PSD-ului argumentand ca sfarsitul comunismului in Romania nu s-a realizat printr-un efort moral ci printr-o presupusa decadere in vulgaritate.

 Fireste ca conceptul de "morala" este unul foarte flexibil. La origine morala are modelul in viata austera a calugarului care traieste in post, rugaciune si umilinta. Apoi, prin aproprierea politica a religiei, morala a ajuns a fi cheia succesului in razboi; obedienta fata de superior, sacrificiul de sine in favoarea trupei etc.
 Din pacate comunismul s-a dezvoltat tocmai pe aceste valori (in special in ceea ce priveste ultimul model) pe care le-a dus pe culmi nebanuite.

 Problema este insusi conceptul de morala este unul extrem de putred. Filosofia a incercat sa-l salveze insa bazele sa le metafizice au cazut asemenea castelelor de nisip. Lucrurile trebuie sa fie clare: cu morala clasica nu se poate atinge bunastarea. Capul plecat este bun pentru munca de rutina, face acelasi lucru toata viata, este incapabil sa se schimbe si sa faca fata noului specific epocii contemporane. Pana si jaful specific razboiului clasic, unde morala functiona, este inoperabil astazi.

 In emisiunea de marti 28-03 a continuat:
 Am remarcat in primul rand deplangerea violentei din societatea romaneasca. In acelasi timp pe alte posturi tv rulau secventele cu manifestatiile violente din Franta. Din pacate violenta este realitatea lumii occidentale; civilizatia occidentala nu s-ar fi realizat fara cultura razboiului si asupririi, a sclavilor. Succesul financiar si mediatic al fotbalului, pe care CTP de asemenea le deplange, se datoreaza tocmai acestui tip pasnic de convertire a agresivitatii occidentale, iar Hurezeanu a vazut bine acest lucru. Ciudat este faptul ca unul dintre cei mai agresivi ziaristi in ex presie faciala, atitudine si judecata cere mai multa liniste. Eu cred ca insasi acesta agresivitate sa fie proiectata in exterior si resimtita apoi dureros.
 Mai cred ca poporul roman este mai degraba las decat agresiv. Asta ne-a facut sa fim si ceva mai inapoiati insa fara sa avem dramele pe care occidentul le-a avut in istorie. Nedreptatile suferite in acest spatiu geografic sint chiar copilarii fata de povestile triste ale Occidentului. Oricum, fara agitatia actuala ma indoiesc ca putem recupera handicapul economic fata de acesta.

 Vulgaritatea a revenit iar in discutie, CTP deplangand-o. Acest cuvant a inceput sa devina din ce in ce mai putin prezent in limbajul cotidian. Prin acest cuvant se inteleg in principal 2 lucruri. Primul este obscenitatea, celalalt este spiritul de mahala. CTP s-a referit la ambele dintre ele. Inhibitia prin legislatie a sexualitatii este singura consecinta posibila a deplangerii unei activitati sexuale prea intense. Exemple de inhibitie sociala a sexualitatii pot fi morala victoriana si morala asceto-avara a burgheziei secolului al 19-lea.

 Mahalaua, oricat de neplacuta ar fi pentru cei care nu au cunoscut-o direct, este o realitate a Romaniei. Ea a existat de mult timp. A nega-o si a o ascunde sub pres asa cum s-a facut pana acum, este impotriva libertatii de expresie. A pretinde cumva ca Romania are nu stiu ce traditii aristocratice (in contrast cu vulgaritatea actuala) este doar un simplu exercitiu de imagine, daca nu chiar ipocrizie. Aceasta nevoie de ascundere a realitatii se poate sa fie un pattern cu origini psihice la CTP. Ce este cu adevarat surprinzator este faptul ca printre atatea jonglerii burghezo-aristocratoide CTP rareori se poate vedea in joben sau costum, ci tocmai in haine ce seamana izbitor cu cele second hand. Dacia pe care o conduce arata la fel.

 Insa spiritul nu are granite; vulgaritatea isi are profunzimea ei, mahalaua isi are genialitatea ei, este o parte din omenire, iar respingerea ei in bloc este o prejudecata.

 Nu in ul timul rand trebuie aratat ca anatemizarea vulgaritatii este e fapt o idee cu rezonante de dreapta, respectiv prin dispretul fata de mase. Dupa cum arata si originea latina a cuvantului, vulgaritatea este spiritul de masa. Insa anatemizarea vulgaritatii este in totala contradictie cu recursul la morala pe care insusi CTP il face in mod explicit: dupa cum suna cred cea mai buna definitie a moralei (data de I. Kant) aceasta este actiunea conform careia umanitatea este pusa atat in propria persoana CAT SI IN PERSOANA ORICARUI ALT OM. Dispretul fata de vulgaritate este dispret fata de vulg si, deci, incompatibil cu nucleul moralei.
 Cea mai valoroasa idee din emisiune a fost aceea dupa care comunismul, ca sistem totalitar nu a disparut in Romania ci se stinge treptat. In emisiunea tinuta in urma cu 1 saptamana afirma ca odata cu scandalul PSD comunismul ar fi fost pe deplin invins.

 {http://www.members.lycos.co.uk/gabald - http://www.members.lycos.co.uk/gabald}

 ______________________________________________
http://www.sentimente.ro
Singur? Peste 180.000 utilizatori pentru tine!
_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/