Asociatia ECUMEST on Tue, 14 Mar 2006 15:02:56 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] Patrimoniu conflictual si memorie recenta: o conferinta de Gabi Dolff-Bonekamper


Asociatia ECUMEST13 martie 2006
Patrimoniu conflictual si memorie recenta 
- o conferinta de Gabi Dolff-Bonekämper

Asociatia ECUMEST si Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu"
va invita luni, 20 martie 2006, ora 18:00, la conferinta

"Patrimoniu conflictual si memorie recenta" sustinuta de Gabi Dolff-Bonekämper, completata de o perspectiva locala oferita de Catalin Berescu.


 Istoric de arta, conservator si teoretician specializat in monumentele de istorie recenta, Gabi Dolff-Bonekämper va vorbi despre valoarea conflictuala a patrimoniului in tarile post-comuniste, ilustrata de numeroase exemple din Berlin. Despre ambivalenta memoriei trecutului recent si monumentele, cladirile si siturile care i-au fost martori. Ce facem cu acest patrimoniu recent fata de care orice confruntare provoaca reactii personale si atitudini atit de diferite?
(Monumentul Marx si Engels, Berlin, 2005)

 Cum se traduc aceste polemici si tensiuni intr-un oras ca Bucuresti? Catalin Berescu va vorbi despre demolarea Bucurestiului ca act fondator al orasului de azi - marile momente ale demolarii, spectaculoasele mutari de biserici, dar si nasterea marilor spatii ale dezordinii care inca mai definesc Bucurestiul. Memoria tulbure si uneori incerta a bucurestenilor - de la tinguirea continua a celor care au trait istoria pe viu la nasterea unor mitologeme cu care opereaza cei care nu au cunoscut acel Bucuresti si care genereaza combinatia de indiferenta si entuziasm cu care administratia planteaza astazi marete ctitorii imobiliare. (Bucuresti, anii 80)

Prezentarile vor fi urmate de intrebari si discutii cu publicul.

Gabi Dolff-Bonekämper este istoric de arta, practician si teoretician in domeniul patrimoniului cultural, specializat in monumente de istorie recenta, situri patrimoniale conflictuale si practici de comemorare, teoria arhitecturii si conservarii patrimoniale a secolului 20. In prezent profesor la Technische Universität Berlin, Gabi Dolff-Bonekämper a fost, in perioada 1998-2002, conservator in cadrul Oficiului pentru Dezvoltare Urbana al orasului Berlin, profesor invitat al Getty Conservation Institute in 2001-2002, si membru al grupului de experti internationali al UNESCO pentru reconstructia podului de la Mostar intre 2002 si 2004.

Catalin Berescu este arhitect si cadru didactic la Univeritatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu. Ariile sale de interes sint saracia extrema, interfata dintre noile medii si arhitectura si patologiile arhitecturale.

Conferinta va fi sustinuta in limba engleza si va avea loc in Sala Frescelor, Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu" (Str. Academiei 18-20, Bucuresti). Intrarea este gratuita. 
Pentru mai multe detalii contactati Asociatia ECUMEST.
Asociatia ECUMEST
Str. Batistei 14, 020937 Bucuresti
Tel/fax: 021-319 27 11

Email: ecumest@ecumest.ro
Website: www.ecumest.ro
_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/