perjovschi dan on Tue, 7 Mar 2006 10:58:30 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] piata de arta contemporana


Evenimentul Zilei
 7 Martie 2006
Balasa picteaza la ASE pentru 400.000 de euro
Cristina Olivia Moldovan


     
Onorariul pe care il primeste pictorul ii scandalizeaza pe studenti, care ar dori mai degraba taxe mai mici si locuri de cazare.
 Academia de Studii Economice ii va achita pictorului Sabin Balasa un onorariu de 400.000 de euro pentru doua picturi murale ce vor decora noua biblioteca a institutiei. Suma este de sapte ori mai mare decat valoarea totala a burselor oferite studentilor din fondurile proprii in 2005.  "Un procent de 70% din bugetul nostru este asigurat din veniturile proprii: taxe scolare, activitati de cercetare si consultanta. Din acesti bani este platita lucrarea", spune Gheorghe Rosca, rectorul ASE. 
 Balasa a fost ingaduitor 
 Pictorul Sabin Balasa nu a putut fi contactat pentru a vorbi despre lucrarile de la ASE, insa sotia artistului ne-a explicat ca picturile vor fi gata in luna mai. "A lucrat chiar si duminica, pana la miezul noptii. A primit pana acum un avans de 100.000 de euro", a spus Melania Balasa, care a adaugat ca artistul a fost chiar ingaduitor cand a acceptat suma de 400.000 de euro: "Intotdeauna este mai indulgent la pret cand este vorba despre tineri, pentru ca stie ca lucrarea lui ii ajuta sa inteleaga arta". 
 Bila de pe ASE, punct de pornire 
 Tema lucrarilor a fost aleasa de artist. "I-am cerut doar sa se gandeasca la o tema feminina, pentru ca ASE este recunoscuta ca institutie a fetelor. Exista chiar o vorba: ca va cadea bila de pe cladire cand va intra o fata mare", s-a entuziasmat rectorul Gheorghe Rosca. 
 In urma cu patru ani, opinia publica s-a scandalizat cand Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi i-a platit lui Sabin Balasa 200.000 de dolari pentru lucrarea din aula institutiei. Dumitru Miron, secretar de stat pentru invatamantul universitar, a spus ca este o problema care tine exclusiv de autonomia universitara si ca nu este vorba despre bani publici. El a numit acest demers "o investitie in imagine". 
 Doi pereti ai Universitatii "Dunarea de Jos" din Galati poarta semnatura aceluiasi pictor. "Sunt lucrari vechi, facute acum aproape 20 de ani, una dintre ele cu trei copile intr-o hora, iar cealalta sugereaza razboiul daco- roman", a explicat Alexandru Epureanu, rectorul universitatii "Dunarea de Jos", din Galati. 
 Printre fanii declarati ai pictorului se afla si omul de afaceri Irinel Columbeanu, caruia Balasa i-a pictat un perete al casei. Fosta iubita a acestuia, Anna Lesko a fost pentru un timp eleva lui Sabin Balasa. 
 "Bani aruncati pe fereastra" 
 Studentii de la ASE au ramas muti de uimire cand au auzit ce suma va incasa pictorul Sabin Balasa pentru cele doua picturi. "Sunt bani aruncati pe fereastra", s-a revoltat o studenta la Management. "Banii sunt castigati pe spinarea noastra. Taxele sunt mari si suntem obligati, indirect, sa cumparam toate manualele pe care le scot profesorii. Nu spune nimeni ca nu te trece daca nu ai manualul, ci doar ca la examen vom primi subiecte din el", s-a plans ea. 
 Tinerii afirma ca, anual, pentru cartile scrise de profesorii lor, fiecare student plateste peste patru milioane de lei. "S-or fi terminat prioritatile pentru ASE. Banii acestia puteau fi investiti in camine, pentru ca jumatate din studentii de la ASE nu au locuri", a sugerat Florin Gust, presedintele Uniunii Studentilor din Romania. 
cheltuieli 
 Scolarizare de zeci de milioane 
 Academia de Studii Economice din Bucuresti are 49.000 de studenti, iar 70% din ei sunt inscrisi in invatamantul cu plata. Taxele de scolarizare pentru un an universitar variaza, in functie de facultate, intre 11 si 18 milioane de lei. 
 La ora actuala, cea mai prestigioasa lucrare cu care se mandreste institutia este fresca din aula universitatii. Lucrarea apartine pictoritei Cecilia Cutescu Storck, a fost facuta in 1933 si reprezinta istoria negotului romanesc

		
---------------------------------
Yahoo! Mail
Bring photos to life! New PhotoMail makes sharing a breeze. 
_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/