Gabriel Baldovin on Mon, 9 Jan 2006 20:41:25 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] TVR, Realitatea TV, Radio Guerrilla, Radio Total, Delta RFI, "Hot News zi Ziua



   Faptul ca s-a facut o campanie impotriva violarii atentiei noastre de catre cinismul publicitatii este un lucru ce merita toata lauda. Insa este trist aceasta campanie vine din partea unei atitudini cu un pronuntat caracter underground si nu din partea grosului societatii civile. Practic, dupa atatea inginerii financiaro-politico-legislative nu se mai stie care parte a societatii este underground si care este apartine conservatorismului respectabil. Fara aceste institutii naturale ale societatii ea este ca un organism fara instinctul de conservare si dezvoltare clar definite. Vocile critice care se aud din cand in cand se dovedesc a fi formalitati abstracte, luarile lor de pozitie sunt simple reglari de conturi si plati de polite personale din moment ce nu s-a lansat o astfel de campanie pana acum.

 Eu tind sa pariez ca avem de a face cu un patriotism circumstantial scapat pe un culoar favorabil printre intersele economice ale presei. Este clar ca, nemaiavand spatiu de publicitate, firmele vor da n avala catre presa. Haideti sa ne imaginam o campanie mai cuprinzatoare, de genul "salvati urechile si ochii nostri" cu militarea impotriva publicitatii din presa in aceeasi masura cu cea de pe ziduri. Nu cred ca ar mai fi avut un astfel de "succes" in presa.

 Fenomenul pulafashion este unul care nu iese din acest cadru. Vechea fabula cu racul, stiuca si broasca, (sau ceva asemanator) ce trag sacul in directii opuse este modelul intelegerii acestui fenomen. Trei directii diferite are si ea:

 1. Un soi de razvratire sexuala de sorginte adolescentina cu nuanta de hippie. Instigarea la viol a facut si ea parte din programul pulafashion la un moment dat, fapt ce a condua la scandal cu feministele.

 2. O atitudine de tip underground consolidata relativ la noile ingradiri a ceea ce se crede a fi libertate. Programul pulafashion nu are in acest caz conotatie sexuala directa ci un simplu "nu". De fapt in limbajul de zi cu zi exista echivalenta intre negatie (refuzul de a face ceva in general) si madularul cu pricina.

 3. Ultima fateta este cea a respectarii si ocrotirea traditiei prin ultima campanie de "salvare a zidurilor" (istorice in special).

 Se poate vedea de la o posta faptul ca intre aceste tendinte nu exista coerenta. Prima o exclude pe cea de-a doua in buna masura; desi adolescentul pare razvratit, el nu accepta automat un stil de viata underground. Adolescentul vrea sa se integreze in societatea respectabila. Insa prima tendinta o exclude si pe cea de-a treia care este un semn al maturizarii civice si profesionale.

 Nu amestecul acesta intre underground si respectabilitate ma deranjeaza. In fond arta este plina de astfel de amestecuri surprinzatoare. Mentalitatile viitorului vor avea astfel de aliaje ideologice. Trebuie insa subliniat ca pulafashion nu este un program artistic, cel putin in ceea ce priveste chestia cu zidurile, ci unul civico-etic. Apoi programul sau nu se adreseaza viitorului ci muncitorului actual al carui organ underground este atrofiat. Acest tip de mesianism mi se pare ridicol. Situatia pare identica cu cea a comerciantului ambulant care incearca sa iti vanda ceva ceva cu neaparat. Vrei un ceas? Da' un inel? Hai ca am un telefon misto!

 Ce ma deranjeaza pe mine la programul sau este mai intai indecizia programului, incapacitatea de a-ti afirma pana la capat identitatea culturala (aici cea underground), iar apoi ipocrizia sa; schimbarea numelui din pulafashion in beepfashion atesat acesta slugarnicie la valorile advertisingului pe care initial le combate. Mentalitatea tip "Catavencu" s e regaseste pe deplin aici cu toate neajunsurile sale. Autorii acestui program vor sa inlocuiasca o tiranie cu o alta. Sa te revolti impotriva unui mecanism folosindu-te de el pana la urma si promovandu-l este o gogomanie. Arta contemporana cu care ei cocheteaza este doar folosita. Daca ar avea o afacere mai consistenta autorii ar disparea in ceata ca magarul si ar lasa-o balta. Daca li s-ar fi oferit spatii publicitare mai mari de genul panourilor pariez ca ar fi renuntat la ferestrele Galeria Noua. Priviti ce atitudine eminamente corporatist-progresista dezvolta: "nu ne vom opri aici" Parca ii aud pe unul dintre fostii mei s
 efi.

 Insa trebuie aflat ce vrea pulafashion. Vrea sa vanda tricourile? Atunci are un program jalnic. Vrea sa arate ca in tara asta lumea e intoarsa cu susul in jos, batandu-si joc de cei ce au pus botul la campania sa? Atunci ne mai gandim. Sunt curios daca pe noile tricouri mai apare pula sau doar ... beepul(a). In acest ultim caz poate cumpar si eu unul.


 Cu dragost e
   dr. Ciomu !
   {http://www.members.lycos.co.uk/gabald/ - http://www.members.lycos.co.uk/gabald/}

   "Dragos Bucurenci <dragos.bucurenci@catavencu.ro> wrote:
 "Nu ne vom opri aici! "


 "In doua saptamani de campanie, ati fost 30,000 de vizitatori unici pe site.
 "Ati intarit petitia "Salvati Zidurile Noastre!" cu peste 2,000 de semnaturi!
 "Pe 22 decembrie, ati aratat ca n-ati uitat nimic si ca stiti sa fiti recunoscatori.
 "Nervii vostri au inceput sa miste lucrurile: primarul Videanu a inceput deja sa curete cladirile "istorice. Mesajul vostru a ajuns pe TVR, Realitatea TV, Radio Guerrilla, Radio Total, Delta RFI, "Hot News zi Ziua.
 "Ar fi pacat sa ne oprim aici. Asa ca ca n-o vom face.
 "La inceputul lui ianuarie, vom depune oficial petitia la Primaria Municipiului Bucuresti si vom "cere, punctual, curatarea tuturor cladirilor istorice.
 "Va cerem un ultim efort: oriunde vedeti o reclama pe o cladire istorica, notati-va adresa si "scrieti-ne!

 "Echipa Beep Fashion "

 ______________________________________________
http://www.sentimente.ro
Singur? Peste 180.000 utilizatori pentru tine!
_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/