Aglomerari Spontane on Tue, 22 Nov 2005 20:05:09 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

Re: [Nettime-ro] 26 NOIEMBRIE: Ziua in care nu cumperi nimic


Apropo, domnule Velisar Manea, ne puteti expune pe scurt consecintele societatii de consum? Sau macar alternativele ei viabile? Fiindca pe cele ale teoriilor adverse pareti a le cunoaste foarte bine.
  
  
 ****************
  
 Niciodata vreun critic al capitalismului nu a avut coerenta, in sensul ca nu s-a gandit la consecintele NU-urilor lui. Nimeni nu a avut vreodata un sistem, consecinta era intotdeauna dezordinea sau socialismul (uneori chiar macelul). Ori inventarea sistemului nu era treaba lor, ei erau misionarii mobilului, impulsului schimbarii. Apropos, intotdeauna revolutionarii astia stangisti au crezut ca o societate intreaga asteapata schimbarea, au actionat intotdeauna cu convingere si credinta, niciodata in cunostinta de cauza. 
  
 Solutiile nu erau, de exemplu, treaba lui Baudrillard, el inventa termeni si tipuri umane, ori definea situatii... Intotdeauna a existat o singura solutie, comunismul, sau forme mai moi, amestecate cu capitalism, cum sunt diferitele tipuri de socialism. Marx a dat, iata, o solutie, una complet gresita insa; s-au aliniat la ea si Sartre si Malraux si Picasso si, orbiti o viata intreaga de dragostea lor de tinerete, au devenit niste slugoi morali. In raspunsul dat de cei de la Aglomerari spontane, dupa un "scuzati academismul" ni se explica ca ei sunt cititi, dupa niste citate din Baudrilard sau Marx. Poti sa citesti orice si oricat, nu-ti faci cultura citind aceleasi lucruri - literatura stangista in cazul de fata - ci educatie ideologica. Pentru cultura - si in general pentru inteligenta - trbuie sa iti cultivi reflexul de a judeca cu informatii impartiale, sau, daca nu se poate, citind si punctele de vedere opuse.
  
 Alt tanar, un politician de data asta, Francois Mitterand, ajunge presedinte si pune in aplicare convingerile lui foarte stangiste. La nici doi ani Franta era la un pas de colaps. Tot cam pe atunci, in anii 80, se zvanta si Italia de comunism. Le-a trebuit Vesticilor dovada vizibila a esecului, mizeria, ca sa scape din vraja ideii socialiste. Spuneam mai devreme ca multi europeni colcaie in moda stangista - da, multi, dar mult mai putini decat in anii 70-80. Si spargatorii de vitrine s-au rarit mult.
  
 Antiamericani, ecologisti, pacifisti, anti-globalisti, anti-capitalisti toti nu au decat o alternativa, interventia statului, mizeria socialismului.
  

		
---------------------------------
 Yahoo! FareChase - Search multiple travel sites in one click. 
_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/