Asociatia ECUMEST on Fri, 11 Nov 2005 09:32:27 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] Intilnirea regionala a programului Policies for Culture la Bucuresti


Asociatia ECUMEST10 noiembrie 2005
  Intilnirea regionala a programului 
Policies for Culture si lansarea cartii 
?The arts, politics and change?


In cadrul programului Policies for Culture, dezvoltat in parteneriat cu Fundatia Culturala Europeana (Amsterdam), Asociatia ECUMEST a organizat in zilele de 4-5 noiembrie la Bucuresti intilnirea retelei proiectelor de actiune derulate incepind cu anul 2001 in regiunea sud-est europeana. Evenimentul a reunit 30 de participanti din Albania, Bulgaria, Croatia, Kosovo, Macedonia, Moldova, Serbia si Romania, dar si din Germania, Olanda si Slovacia ? initiatori si coordonatori ai unor diverse proiecte in domeniul politicilor culturale pe care programul Policies for Culture le-a sustinut in ultimii ani.

Intilnirea a urmarit sa puna impreuna toate aceste proiecte si sa permita o analiza comparativa asupra impactului pe care ele l-au avut in comunitatea lor ? in ce masura au reusit ele sa imbunatateasca politicile culturale ale autoritatilor centrale sau locale si, prin urmare, activitatile culturale oferite publicului, contextul in care organizatiile culturale functioneaza, dezvoltarea locala etc. Intilnirea a permis totodata o mai buna identificare a situatiei si a nevoilor actuale ale sectorului cultural in tarile din sud-estul Europei la care Asociatia ECUMEST va incerca sa raspunda in viitor prin activitatile sale in cadrul programului Policies for Culture. Mai multe detalii despre discutiile avute si rezultatele intilnirii vor fi disponibile in curind.

Evenimentul a beneficiat de sustinerea Fundatiei Culturale Europene (Amsterdam) si a Institutului Goethe din Bucuresti in cadrul Pactului de Stabilitate pentru sud-estul Europei.

Intilnirea a prilejuit totodata lansarea unei noi publicatii Policies for Culture ? ?The arts, politics and change?. Cartea reprezinta o colectie de articole teoretice, dar si studii de caz, realizata de Fundatia Culturala Europeana si de ECUMEST, si publicata de Boekmanstudies (Amsterdam, 2005). Editori: Cas Smithuijsen, Corina Suteu si Hanneloes Weeda. 

Cartea, disponibila deocamdata doar in limba engleza, este prima publicatie de aceasta anvergura despre situatia specifica tarilor Europei de sud-est in domeniul politicilor culturale. Ea propune atit o reflectie teoretica cit si exemple practice de initiative in domeniul politicilor culturale legate de aspecte cheie ale proceselor de transformare sociala, economica, administrativa dar si culturala a tarilor din Balcani, in contextul instabilitatii sociale si politice specifice regiunii. Printre temele propuse: centralizare si descentralizare; transformarea cadrului legislativ; regindirea finantarii publice; rolul mass media; dezvoltarea unor strategii culturale pe plan local; strategii si actiuni de lobby din partea sectorului independent legate de toate aceste aspecte. Publicatia documenteaza si se bazeaza pe  activitatile PfC desfasurate incepind cu anul 2000 si pe rezultatele obtinute pina in prezent in cadrul celor 22 de proiecte sustinute de Policies Culture in intreaga regiune sud-est europeana.

Mai multe detalii despre intilnirea de la Bucuresti, despre ?The arts, politics and change? si despre programul Policies for Culture sint disponibile la www.policiesforculture.org si www.ecumest.ro sau la coordonatele Asociatiei ECUMEST.


Contact: Stefania Ferchedau, coordonator de proiecte
Asociatia ECUMEST
Str. Batistei nr. 14, 020937 Bucuresti
Tel/fax: 021-319 27 11
Email: ecumest@ecumest.ro 
Website: www.ecumest.ro
Infiintata in 1998, Asociatia ECUMEST este o organizatie neguvernamentala activa la nivel international in domeniul politicilor culturale, al dezvoltarii profesionale si  promovarii cooperarii in sectorul cultural,  precum si in sustinerea mobilitatii tinerilor artisti si a presei culturale din tarile Europei de est. Prin activitatile sale de cercetare, consultanta, training sau lobby, ECUMEST are ca scop acompanierea dezvoltarii unor strategii coerente in sectorul cultural in Romania si in Europa centrala si de est.
_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/