Nita Mocanu on Tue, 8 Nov 2005 10:34:33 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

Re: [Nettime-ro] Revoltati cu mare arta: comentariu succint


Revoltati cu mare arta
Arta  romaneasca actuala mizeaza pe soc (confor textului din cotidianl). Soc indreptat catre oricine ar trebui sa fie publicul acestei arte. Pe acelasi soc mizeaza si publicitatea de la inceputurile ei pana in zilele noastre. Un alt motor al amadorara este produsul nou pe piata. Termenul acesta  de ?nou? ( indraznet de nou, socant, nemaiauzit) trebuie analizat in contextul tehnocratiei actuale. Nu este un atu al artei, nu este un atu in general ci mai repede o piedica pusa artei, si mai ales creativitatii. Nu mai exista curente, acest tip de categorisire este prea vechi pentru lumea actuala. Acum exista centre si pltaforme, poate si acesti termeni destul de batrani, centru este un mod de clasificare,  exista un grup de artisti care se pun in miscare in jurul unui punct de forta care provoaca. Acest punct de forta poate fi o persoana, un grup, o institutie, o idee, o ideologie etc.

In comunism da, era interzisa arta, dar era permisa arta facuta pentru promovarea ideologiei comuniste. Ni se spnea ca suntem liberi, o natie ideala, perfecta, si mai buna ca altele ca natia noastra este o natie de genii, de copiii minune, noi suntem cei mai buni, capitalistii sunt rai, etc Conditionarea din comunism era evidenta , era clar ca este interzis sa faci orice daca nu era aprobat de partid. Cine ne invata acum ca suntem liberi, liberi atat timp cat cumparam anumite produse care ne fac fericiti si liberi avandule. Nu este asta cumva o ironie a sortii? Cumpara x masina ca te va face liber, ia x crema ca te va face mai frumoasa si vei avea mai multe incredere in tine deorece toata lumea te va iubii, cumpara o vacanta in x insula ca sa cunosti adevaratul paradis, manaca , nu maca , imbracate dezbracate si vei fii liber. Este asta libertate? Cine ne invata ce sa facem? Cine ne invata cine suntem? Cat de liber esti intr-o lume conditionata de mass media care este instrument al
 puterii, o masina de produs capital? Daca vrei poti. Daca ai poti. Daca ai bani poti relaxat. Ca sa ai bani ori esti deja bogat, ori muncesti si te vinzi cu tot cu creierul tau creator de arta. Libertatea de creatie a existat acum nu mai este. (vezi http://www.free-culture.cc/freecontent/ )

Esti liber sa alegi, nu?

Complexul de superioritate este un rezultat al orinduirii ierarhice a societatii, a muncii, a puterii. Atat timp cat va exista o elita a artei va exista si complexul de superioritate. Acest complex se gaseste atat la batranii artei cat si la tineii artei.

Generatia care protesteaza

Nu am vazut inca nici un protest facut de artisti pentru a obtine acele drepturi care le lipsesc intr-o lume in care opinia publica le ofera increderea lor autohtona, a unor oameni complet liberi intr-o lume lipsita de provocari si plina de oameni relaxati fara ideologie care sa-I streseze, sensibilizati fiind totusi de catre artisti care oglindesc in arta lor aceasta perfecta lume a libertatii care se ofera si nu se castiga. In schimb am vazut destul de mult cultural jamming intr-o alta lume in care oamenii nu sunt liberi si nu exista o opinie publica autohtona in care sa ai incredere http://www.sniggle.net/index.php

Glorie fara cartela si bon de ordine

Gloria cu bon de masa. Daca suntem oameni atunci trecem prin viata avand diferite varste. Una este batranetea. Nu este un motiv pentru a intra intr-un con de luminca ca artist daca esti tanar, precum nu este un atu sa fi batran intr-o lume in care varsta tineretii este o varsta a imaturitatii. Am intalnit multi batrani, mai toti mi-ai spus sa nu ma grabesc ca sunt inca tanara si am multe de trait , sa le iau pe rand , sa-mi traiesc viata mea, sa nu traiesc cea a sotului meu, nici a parintilor mei, a nimanui care-mi spune cum sa traiesc. Am mai invatat ca viata este extrem de valoroasa si  sa n-o irosesc in incontienta pe distractie, baututa si droguri. 

Polemisti si exploratori

Intr-o lume in care se mizeaza pe inovatie, pe nou, in care socul este pe toti peretii expresivitatea artistica concureaza cu ea insasi. Artisti nu sunt vulnerabili atat timp cat experimenteaza, de ce ar fii? Noi experimente inseamna noi produse provocatoare gata sa fie vandute, ca si obiect, ca si expozitie ca si relatie politica etc. Mai repede esti vulnerabil daca ai inventa din nou curentul, sau performance-ul, ca ti se va raspunde ca asta s-a mai facut, tradus in termeni de piata nu se mai vinde. Eroul artist care se avanta in larg se confrunta cu o acuta cautare de a fii diferit. Eroul universal salveaza lumea omorand , distrugnd, cu nepasare pentru a-si croi un drum, este cool cel care spune tot ce-I trece prin minte cu nepasare. Nepasarea este curajul zilelor noastre cu ajutorul careia reusim sa razbatem calcand peste ceilalti , poate cei care stau la mal, poate cei alaturi de noi. A fii artist inseamna a fii erou? A face arta nu inseamna sa continua cu incapatanare cand ai
 ajuns intr-o infundatura, infundatu-ra cui? Infundatu-ra artei? Infundatu-ra creierului creativ? Infundatu-ra politica? Infundatura buzunarului tau?

Sinucidere inseamna sa nu fi invata bine limbajul artistic, si lipsa unei strategii de promovare. Sa-ti asumi riscul piratarii este un act de curaj, cred eu. 

Capra vecinului de galerie

Lupta pe piata creaza invingatori si invinsi. Esecul exista din perspectiva concurentei. Intrebarea aici ar fi cine valorizeaza arta, cine o promoveaza si o consacra. Investitorilor artei la lipseste contextul inca. Poate nu sunt destul de implicati politic ca sa poata schimba ceva la acea opinie publica libera. Este oare o lucrare care a trait un timp scurt un esec? 

Cum i-am ales

Sunt multi artisti in tara asta, sper ca macar o parte din ei creaza pentru a arata fete ascunsa ale acestei realitati si lumi, poate alternative la ceea ce traim acum.

 


Gabriel Baldovin <gabal@email.ro> wrote:
Am si eu o parere relativ la asta.


Cite ceva:

http://www.cotidianul.ro/index.php?id$00&artT41#op


Prezentarea celor 16 personaje din domeniul artelor plastice din proiectul
"generatiei asteptate" formulate de COTIDIANUL are un singur scop: sa
manipuleze virtos!

E poasibil sa nu gresesti. Dar intr-o lume contemporana unde manipularea se face mai mult sau mai putin subtil cred ca orice manipularea in favoarea artei se justifica. Ba chiar e binevenita.
Apoi scopul singur nu prea exista. Exista cauze mutiple, mijloace multiple si, in acelasi fel, scopuri multiple. Conceptia scopului singular este dedusa direct din fatalism. Nu stiu daca acest tip de generalizare este relevanta insa cred ca lantentiile unui om nu poat fi reduse doar la alb sau negru.

E un gen de gazetarie aici care nu face decit sa
deruteze si sa scandalizeze. Informatia pentru aproape fiecare din cei
"selectati" este aproximativa, schioapa si tendentioasa. Si atunci ma
intreb: cui ii foloseste acest truc? Care este persoana sau grupul caruia
astfel de "gogorite" mediatice ii fac bine?
Prea putin conteraza. Daca nu e nimeni ofensat e ok. Intre atatea minciuni nu cred ca tocmai arta (care e iluzie si atitudine nonconformista) trebuie sa respecte litera legii.
Ma tem ca "marele" ziar
COTIDIANUL isi taie singur craca de sub el, adica isi pierde astfel
credibilitatea si puterea de seducere a cititorului. Asta pentru ca isi
imprumuta procedeele de la gazetele de scandal, avide de audienta, scandal
si dezinformare. Exista ceva profund pervers in acea selectie, caci
majoritatea celor "selectati" graviteaza in jurul "astrului" institutional
denumit MNAC. A fost pus in functiune un soi de "algoritm", care sa includa
intregul esichier de problematici revendicate de arta contemporana
internationala (instalationisti 3 D, femei, desenatori, arta internetista,
instalatii video etc.etc.). Aparent, totul functioneaza. Asperitatile sunt
cizelate cu grija, domeniile - acoperite, presupunerile - justificate. Dar
care-i realitatea acestei tinere generatii construite, "asteptate", in
slangul COTIDIANUL-ui? Ce au in comun, de pilda, Attila Tordai si Dumitru
Gorzo, Vlad Nanca si Mona Vatamanu, Roman Tolici si Stefan Cosma??? O spun
fara ezitare: chiar nimic.
Eu iar fac un salt spre generalizare. Daca doua sisteme nu ar avea nimic comun ar insemna ca ar fi total izolate. Lucru imposibil dupa legile fizicii. Poate ca nu e cel mai bun argument, insa eu cred ca macar pentru faptul ca reprezinta o anumita varsta au ceva in comun. Si apoi, nu uita ca ei au fost prezentati ca niste artisti out of order. Tocmai faptul ca nu canta in acelasi cor era scos in evidenta.
Doar strategiile "hei-rupiste" de la COTIDIANUL
pot lua in calcul, si pune si pe hirtie, similitudini, empatii si afinitati
dintre cei enumerati...Iata un moment in care trebuie sa discutam serios nu numai despre felul in
care presa manipuleaza in general, dar avem un caz concret de imbecilizare,
care trebuie urgent amendat si invalidat.
Presa! Eu am avut un pic de contact cu ea si iti pot spune ca e infecta. Si chiar calcatoare peste cadavre. Daca arta sau critica de arta sau orice altceva prezinta si face cunoscuti artistii functioneaza dupa legile unui fair-play iluzoriu atunci arta chiar pierde batalia cu mercenarii din publicitate. Daca nu luptam cu armele ei lumea contemporana ne zdrobeste.

Toate bune
Gabriel Baldovin
http://www.baldovin.as.ro/
______________________________________________
http://www.sentimente.ro
Singur? Peste 180.000 utilizatori pentru tine!
_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/


		
---------------------------------
To help you stay safe and secure online, we've developed the all new Yahoo! Security Centre.
_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/