Cosmin Costinas on Mon, 12 Sep 2005 19:07:15 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] Laicitate si complicitate / comunicat de presa


 
 
Comunicat de presa 


Va prezentam proiectul artistic coordonat de Cosmin Costinas, Vasile Ernu, Attila Tordai-S. in colaborare cu revistele Observator Cultural si Idea Arta+Societate. 
Participa artistii: Liliana Basarab, Hajnalka Bessenyei, Costel Chirila, Duo van der Mixt, Nita Mocanu, Ciprian Muresan, Vlad Nanca, Dan Perjovschi, Dragos Platon, Peter Szabo.
Proiectul va fi atasat numarului 29 (15 septembrie-22 septembrie, 2005) din Observator Cultural. 
Scopul demersului nostru este de a provoca discutii si reactii in mass media si in societatea romaneasca pe aceasta tema de actualitate. 
Asteptam reactiile Dvs. si va stam la dispozitie pentru informatii suplimentare la numerele de telefon: 0722.584.231 (Cosmin Costinas), 0745.502.861 (Vasile Ernu) sau email: cosmincostinas2004@yahoo.com, v_ernu@yahoo.com, atordai@mail.dntcj.ro

Laicitate si complicitate
Proiect-protest fata de complicitatea dintre Biserica si Stat 

Constitutia Romaniei prevede egalitatea tuturor cultelor si egalitatea tuturor cetatenilor indiferent de convingerile lor religioase.
Constitutia Romaniei prevede ca parlamentul este forul suprem de conducere a tarii, datorita statutului sau de reprezentativitate pentru toti cetatenii. 

Dar in Parlamentul României, sub stema statului, se gaseste crucea (crucea ortodoxa). Atasarea simbolica a acestui semn, reprezentativ doar pentru o parte a cetatenilor acestei tari, unui for care se doreste reprezentativ pentru toti cetatenii anuleaza tocmai aceasta reprezentativitate. Acest concubinaj simbolic dintre stema Romaniei si crucea ortodoxa de pe peretele parlamentului de la Bucuresti nu este altceva decit reflectarea unei situatii care se regaseste in majoritatea aspectelor vietii publice romanesti.
La nivel simbolic, evenimentele publice din Romania sint acaparate de cele religioase. Zile nationale, deschideri, inaugurari, comemorari, a caror functie teoretica este una civica sint deturnate in evenimente cu conotatie religioasa (de cele mai multe ori, explicit ortodoxa).
Bugetele publice, constituite pe baza impozitelor tuturor cetatenilor sint folosite ca surse de finantare pentru biserici. Asistam chiar in aceste saptamani la declaratii anticonstitutionale ale ministrului culturii si cultelor si ale altor reprezentanti ai statului care sint dispusi sa aloce bani publici unui proiect care tine strict de Biserica Ortodoxa, cum este cel al Catedralei Mintuirii Neamului. 
Biserica militeaza in mod constant pentru impunerea valorilor morale specifice ca norme juridice ale statului, pentru substituirea valorilor de baza ale democratiei cu propriile principii morale (in cazul condamnarii libertatii avortului si a legalizarii homosexualitatii).
Aceastã situatie hibrida de complicitate intre statul roman si Biserica este incompatibilã cu idealurile europene asumate formal de cãtre Romania.

Laicitate si complicitate este un proiect care pune sub semnul intrebarii toate aceste chestiuni. Expozitia-insert din Observator Cultural este dublata de un dosar teoretic in revista IDEA arta+societate, nr.20/2005. Expozitia-insert este menita in acelasi timp sa sublinieze functia artei ca factor de dezbatere sociala, ca un instrument activ de problematizare a societatii, o functie neconstientizata indeajuns de catre societatea civila romaneasca.Vlad Nanca - Proiect pentru Catedrala Mintuirii Neamului


__________________________________________________
Do You Yahoo!?
Tired of spam? Yahoo! Mail has the best spam protection around 
http://mail.yahoo.com 


		
---------------------------------
Yahoo! for Good
 Click here to donate to the Hurricane Katrina relief effort. 
_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/