Hart Gallery Hart Gallery on Fri, 25 Feb 2005 12:09:17 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] Participare H'art Gallery la Arte Fiera Bologna 2005H’art Gallery a participat la ARTE Fiera – Art First 2005

 

La sfarsitul lunii ianuarie 2005, H’art Gallery a participat la targul de arta contemporana de la Bologna: ARTE Fiera – Art First 2005. 

Este pentru prima data cand o galerie privata de arta contemporana din Romania este invitata sa participe intr-un show de asemenea anvergura. Dupa cum reiese din invitatia adresata de organizatori, H’art Gallery a fost considerata eligibila pentru participarea in acest important eveniment datorita activitatii expozitionale si curatoriale derulate pana in prezent, precum si datorita ofertei unice de lucrari valoroase ce alcatuiesc portofoliul galeriei.

Dan Popescu, managerul galeriei H’art declara: “Invitatia de participare in ARTE Fiera – Art First 2005, in urma unui proces complex de selectie a participantilor, cu criterii riguroase – a marchat un moment deosebit de important pentru H’art Gallery si pentru evolutia pietei de arta contemporana din Romania. H’art Gallery a fost prezenta la Bologna cu o expozitie semnata Dumitru Gorzo, lucrarile fiind realizate special in vederea expunerii in cadrul ARTE Fiera – Art First 2005.”

Pentru editia din 2005 a Arte Fiera, organizatorii au anuntat ca evenimentul va avea forma unui forum international al artei contemporane. Aceasta aura de eveniment cu valente teoretice le-a adus vizitatorilor – chiar si celor avizati - un itinerariu spectaculos prin lumea celor mai recente tendinte ale artei contemporane internationale. 

Fata de editiile anterioare ARTE Fiera – Art First 2005 a urmat un concept creat special pentru a scoate in evidenta noutatea materialului artistic prezentat. La Bologna au fost prezente cele mai bune galerii din lume selectate de un comitet consultativ international, iar oferta expozitionala a cuprins (pe langa expozitiile propriu-zise) si un pachet de prezentari ale unor initiative culturale. 

Comitetul consultativ international al ARTE Fiera – Art First 2005 a fost alcatuit din: Alfonso Artiaco - Galleria Artiaco, Naples; Giancarlo Biasutti - Galleria Biasutti, Milan; Helen De Franchis - Studio La Città, Verona; Jerome De Noirmont - Galerie Jerome de Noirmont, Paris; Stefano Fumagalli - Galleria Fumagalli, Bergamo; Ernst Hilger - Galerie Ernst Hilger, Vienna; Giuseppe Lufrano - Otto Gallery, Bologna; Giò Marconi - Galleria Giò Marconi, Milan; Thomas Schulte - Galerie Thomas Schulte, Berlin; Alenka Gregoric - Galerie Skuc, Ljubliana; Peter Weiermair - Galleria d’Arte Moderna, Bologna; Giancarlo Zonca - Galleria Zonca&Zonca, Milan si cu participarea speciala a domnului Lorenzo Rudolf, consultant pentru Arte Fiera 2005.

Lorenzo Rudolf este vicepresedinte al Expozitiilor Internationale de Arte vizuale (I.F.A.E.) si cel care a creat “Art Basel Miami Beach”, una dintre cele mai fierbinti destinatii pentru colectionarii de arta.

Publicul evenimentului de anul acesta a fost constituit in mare parte din colectionari (privati si institutionali) si profesionisti in domeniul culturii si artei contemporane - critici, curatori, directori de muzee, reprezentanti ai unor importante institutii (in cifre - 40,000 de vizitatori, 200 de galerii si peste 550 de jurnalisti acreditati).

Expozitia Galeriei H’art – constituita doar din lucrari semnate Dumitru Gorzo a fost un mare succes, fiind considerata surpriza placuta a artei est-europene. Doua cotidiane italiene – Il Manifesto si Il resto del Carlino, au evidentiat Galeria H’art in cronicile pozitive dedicate evenimentului. La standul H’art vizitatorii si colectionarii au putut consulta si portofoliul restrans al galeriei. Multumit de rezultatele acestei participari, Dan Popescu a mentionat : “Primul eveniment al anului dedicat artei contemporane, ARTE FIERA din Bologna promoveaza dialogul intre galeriile tinere prezente cu artisti noi pe plan international si galeriile de arta contemporana consacrate. Participarea la astfel de evenimente poate sa fie urmatorul pas in promovarea artei tinere din Romania pe plan international, iar pentru Galeria H’art acesta este un deziderat”. 

Pana in iulie anul acesta, H’art Gallery va organiza patru expozitii ale unor artisti din generatia tanara. In luna martie, la Galeria H’art (Bucuresti, Str. Mihai Eminescu, nr.105 -107) este programata expozitia de pictura a artistei Ana Banica.

###

 

Pentru detalii, va rugam contactati: Natalia Todeasa – PR Director, 

RELATOR Consult : Bld. Tineretului, Nr21, Z6, Bucuresti, ROMANIA

Tel/Fax: (+21) 3314034, Mobil: 0723 217441, email:relator@fx.ro

 

 

 

 

 

Interviu

Spre difuzare

24 Februarie 2005

 

RELATOR Consult

Tel/Fax: (+21)3314034

 

H’art Gallery la Arte Fiera Bologna 2005

 

In perioada 27-31 ianuarie 2005, Galeria H’art a participat la targul international de arta contemporana Arte Fiera-Art First in Bologna. Este o premiera pentru piata romaneasca de arta, Galeria H’art este prima galeria privata din Romania care participa la un targ international. Dan Popescu – managerul si curatorul Galeriei H’art vorbeste in acest interviu despre experienta acestei participari.

 

  Ce inseamna Arte Fiera Bologna? 

   Arte Fiera Bologna este unul din primele 7 targuri internationale ce au loc in Europa. Cu o traditie de peste 29 de ani, Arte Fiera este un punct de intilnire foarte important pentru galeristi, colectionari, curatori si editori de carti de arta. 

 

  Prin ce se distinge editia din 2005? 

   Arte Fiera Bologna 2005 – Art First are un specific aparte. In primul rind este vorba despre mai multe spatii expozitionale, in al doilea rind, organizatorii au gandit acest tirg si ca o deschidere catre noile piete europene in plina dezvoltare. Sectiunea « Young Galleries » reprezinta modul prin care Arte Fiera Bologna 2005 a incercat sa puna in evidenta atit galeriile noi, cat si artistii tineri care au sanse reale de a urca pe prima scena internationala. 

 

  Cum a fost privita participarea H’art Gallery si in ce proximitate a fost plasata de catre organizatori? 

   Participarea H’art Gallery este o premiera. Este pentru prima oara cind o galerie romaneasca participa la un tirg international important de arta. Din estul Europei, trebuie specificat, au participat galerii care deja sunt bine angrenate in sistemul international de arta. E vorba de doua galerii slovene – Skuc si Gregor Podnar, doua maghiare – Knoll si Erika Deak si una ceha, Jiri Svetska. Reactiile fata de participarea Galeriei H’art si fata de expozitia propusa de noi au fost mai mult decat favorabile. Exista un interes sporit in aceasta perioada fata de tarile proaspat intrate in UE sau care sunt in proces de aderare. 

 

  In ce a constat participarea H’art Gallery? 

   Am decis ca in expunerea propriu-zisa sa optez pentru un one-man-show Gorzo. Vizitatorii si colectionarii puteau consulta si portofoliul galeriei H’art. Trebuie mentionat ca portofoliul restrins al galeriei cuprinde artisti tineri care sunt dintre cei mai bine cotati din generatia artistilor scoliti dupa 1989 (Gorzo, Suzana Dan, Irina Botea, Anca Benera, Alexandru Radvan, Roman Tolici, Victor Man, Alexandra Croitoru, Stefan Cosma sau Vlad Nanca). 

   Gorzo a expus lucrari pe lemn si pe panza. Cele doua stilistici diferite expuse de Gorzo definesc doua proiecte in care acesta este angrenat. E vorba de basoreliefuri in lemn pictat. Originalitatea consta in faptul ca in lemn este sculptata o imagine fabulos-arhaica iar pe deasupra este pictata ca intr-un palimpsest o pop-icon a consumismului romanesc. Cel de-al doilea proiect consta intr-o serie de lucrari pe pinza ce infatiseaza consatenii artistului (nascut in Ieud – Maramures) in culori vii. Proiectul se va dezvolta intr-un mod spectaculos in viitorul apropiat. Gorzo intentioneaza sa-si picteze toti consatenii (3500) in marime naturala. Este un proiect ce are o dubla vocatie – artistica si antropologica. Ieud este un sat cu o istorie foarte veche, principalele familii « fondatoare » provenind din secolul 16. Aproape toti locuitorii sunt inruditi intre ei. E vorba de « dinastie » rurala ce isi traieste ultimele clipe traditionale deoarece modernizarea sparge incet dar sigur
 caracterul de enclava a satului.

 

 

  Cum a fost primita expozitia? 

   Expozitia a fost primita foarte bine. Am avut cronici pozitive in doua cotidiane – Il Manifesto si Il resto del Carlino, cronici ce evidentiau galeria H’art ca fiind surpriza placuta dintre galeriile est-europene. 

 

  Cat de importanta este participarea la Arte Fiera 2005 pentru H’art Gallery? 

   Participarea la Arte Fiera Bologna reprezinta un pas important in afirmarea internationala a galeriei H’art. In sistemul international de galerii de arta prezenta la tirguri este o necesitate absoluta. La astfel de tirguri se stabilesc colaborari internationale, dar si cotele internationale ale artistilor reprezentati. Din punct de vedere comercial, prezenta la un tirg poate fi de asemenea foarte profitabila. 

 

  Intentionati sa mai participati la astfel de targuri? 

     Tirgurile de arta sunt evenimente de anvergura ce ofera oportunitatea descoperirii de noi talente pe scena internationala de arta contemporana si care arata noile tendinte in arta contemporana, facilitind contactul si dialogul intre colectionari, muzee, galerii, artisti, curatori, critici si iubitori de arta, prin participarea celor mai importante galerii internationale. Galeria H’art va mai participa cu siguranta la astfel de evenimente.

 

  Care este agenda H’art Gallery in perioada imediat urmatoare? 

H’art Gallery va organiza in urmatoarea perioada doua expozitii de pictura. In luna martie, la galeria H’art va expune Ana Banica.

 

  Care sunt planurile pe termen lung? 

Planurile galeriei pe termen lung se pot exprima in doua propozitii : 

1. Consolidarea unei piete pentru arta contemporana romaneasca

2. Deschiderea catre piata de arta internationala prin promovarea artistilor din portofoliu.

 

  Cu ce alti artisti romani intentionati sa lucrati in continuare? 

Galeria H’art colaboreaza cu artisti vizuali care acum ating maturitatea artistica. Iata citeva nume – Alexandra Croitoru, Gorzo, Suzana Dan, Alina Buga, Sabina Spatariu, Ana Banica, Alexandru Radvan, Stefan Cosma, Roman Tolici, Vlad Nanca, Victor Man, Serban Savu. 

www.hartgallery.ro 

###

 

Pentru detalii, va rugam contactati: Natalia Todeasa – PR Director, 

RELATOR Consult : Bld. Tineretului, Nr21, Z6, Bucuresti, ROMANIA

Tel/Fax: (+21) 3314034, Mobil: 0723 217441, email:relator@fx.ro

 

 

 

 

 		
---------------------------------
Do you Yahoo!?
 Yahoo! Mail - Helps protect you from nasty viruses.
_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://amsterdam.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/