galeria on Thu, 24 Feb 2005 11:19:11 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] Galeria ArTei - BERTALAN


      Galeria ArTei - Hanul cu Tei va invita sa luati parte la deschiderea expozitie Drumuri la rascruce a artistului timisorean Stefan Bertalan care va avea loc astazi 23.02.2005 la ora 18.00
 

Stefan Bertalan (n. 1930 īn Hunedoara) a studiat la Academia de Arta din Cluj, iar din 1962 a devenit profesor de specialitate la Liceul de arte plastice din Timisoara si din 1970 cadru didactic la Facultatea de Constructii si Arhitectura a Institutului Politehnic din Timisoara.

      Este fondatorul, alaturi de Constantin Flondor si Roman Cotosman, a primului grup experimental din Romānia, Grupul 111 (1966-1969), apoi a Grupului Sigma, alaturi de Constantin Flondor si Doru Tulcan (1970-1981). Aceasta prima perioada a fost marcata de participarea sa cu un proiect individual (Polimorfism), alaturi de ceilalti doi membri ai Grupului 111, la Bienala Constructivista de la Nürenberg (1969). A emigrat īn germania īn 1984.

Bertalan a fost preocupat constant de cercetare īn domeniul artei si de pedagogia artistica, a cautat raspunsuri neconventionale fata de societate si a integrat necesitatile de ordin social si urban īn preocuparile sale artistice. Īn anii '60 a experimentat abstractionismul, constructivismul si op-arta, iar din anii '70 cercetarile sale s-au īndreaptat tot mai mult īnspre natura privita īn complexitatea interactiunilor fenomenelor si formelor sau a raporturilor dintre micro- si macrocosmos. Mijloacele sale de cercetare sau de exprimare plastica au fost desenul si pictura, fotografia, obiectul si environmentul plasat direct īn natura, actiunea de tip land-art. 

Stefan Bertalan este un artist care a jucat un rol foarte important īn formarea unor tineri, īn cadrul Liceului de arta transformat īntr-un "laborator" de cercetare al profesorilor-artisti, dar si a unei generatii de arhitecti ("scoala de arhitectura de la Timisoara"). Īmpreuna cu studentii sai de la Arhitectura a realizat o serie de actiuni avānd ca tema studiul formei, actiuni devenite īn acea perioada unele dintre cele mai interesante din tara. 

Selectia de lucrari din aceasta expozitie īsi propune sa prezinte o parte din aceste preocupari, cele de īnceput - marcānd drumul spre abstractie - precum si desene de observatie dupa natura si care ulterior erau integrate īn actiunile sale.Expozitia este deschisa pāna in 11 aprilie 2005.

 

 

 

 

 

Radu George Dumitriu

Manager - Galeria ArTei - Hanul cu Tei

 

galeria@artei.ro

www.artei.ro
_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://amsterdam.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/