perjovschi dan on Thu, 17 Feb 2005 13:38:42 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] muzeul si crucea


Catedrala Neamului (am)plasata in fata Muzeului National de AC e la marele fix. Eu cred ca exact acolo isi au amindoua institutiile locul. In cur de Parlament si inconjurate de-un zid. Obiective militare vorba SPP-istilor. 
 
De ce daca criticam Catedrala e bine dar daca criticam Muzeul nu? In definitiv Muzeul e pe bani publici iar Catedrala nu.
 
De ce critica la MNAC este catalogata drept atac si de ce de cite ori cineva isi permite sa aiba o alta viziune asupra scenei de arta romanesti neaparat face parte dintr-o gasca care vrea nu binele ci raul comun?  De ce opinia a devenit brusc delict de opinie? 
Ca in bunele vremuri FSN-iste iar stricam imaginea tarii in lume daca zicem ca exista coruptie culturala ori ca anume institutie nationala face un cacat? De ce dintr-o data au aparut dirigintii artelor care dau si retrag dreptul cuiva de-a spune ceea ce respectivul crede? De unde pina unde au aparut aceste personaje plictisite si agasate ca nu detin TOATA puterea culturala din acest oras (ca in tara lucrurile stau altfel)?
Nu care cumva sa nu le pomenesti meritele, nu care cumva sa nu-i citezi, nu cumva sa nu le intelegi exceptia si maretia. 
 
 
De ce "dezbaterea" despre MNAC apare dupa ce MNAC e gata facut cu director lifturi si portar cu tot. De ce s-a dat drumu la critica numai si numai dupa ce Nastase aproape a raposat politic? De ce din toti curatorii si specialistii MNAC alesi fara concurs nimeni nu zice pis, nu tu un drept la replica, nu tu un Tuca show? De ce s-au ascuns cu totii sub masa (sau sub lift) ca doar sint, nu-i asa, functionari publici si despre functia lor discutam noi acum....
Care-i problema?
 
De ce nimeni nu este oripilat de Muzeul de Arta Contemporana Vasile Grigore ilustru maestru al naturilor statice pe care le preda la ilustra scoala de arta din Bucuresti? De ce inca dedicam expozitii primilor ministri (si pe urma ne dam anarhisti si mari revolutionari)? 
 
 
Muzeul a fost sfintit de Nastase cu Iliescu si cu Geoana, Catedrala de Papa si Teoctist. Locul catedralei era in parcul Izvor. Dar nici unde Dumnezeu a vrut nu s-a putut. Din cauza de dedesupturi. Adica de Metrou. 
Cel mai aproape loc de locul ala e pe deal. In locul unde trebuia sa fie parcul lui Oroveanu cu sculpturi (care nu-i asa ar fi salvat "onoarea" artei nationale contemporane accesata acum, oblic prin Senat).
 
 
ps1. Il anunt pe Calin Dan ca pentru Catedrala s-au consumat mii de ore energie s-au facut zeci de intilniri si s-au scris kilometri de texte. Pentru cele sfinte o gramada de lume a muncit in draci. 
 
Un val conservator si de dreapta a luat cu asalt gazetele si mintile celor cu decizie si a celor cu bani. Daca nu iese la dialog, nu accepta si nu intelege critica, MNAC risca sa rateze odata pentru totdeauna intilnirea elitei romanesti si a publicului autohton cu arta vizuala contemporana. (Nu ma refer la cilentii happy sunday). 
 
Dupa cum s-a vazut aroganta nu mai este la moda.
 
 

		
---------------------------------
Do you Yahoo!?
 Yahoo! Search presents - Jib Jab's 'Second Term'
_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://amsterdam.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/