Irina Cios on Tue, 8 Feb 2005 14:07:35 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] lansare concurs de creatie - EUROBAROMETRU VIZUAL


COMUNICAT DE PRESA

Bucureşti, 8 februarie 2005

Eurobarometrul vizual

Delegaţia Comisiei Europene şi Centrul Internaţional pentru Artă Contemporană au lansat astăzi concursul de creaţie "EUROBAROMETRU VIZUAL" adresat artiştilor din România. 

Concursul se doreşte a fi o invitaţie adresată artiştilor vizuali de a oferi răspuns, prin mijloace specifice, unor întrebări precum: Care sunt valorile care definesc societatea românească? Cum se compară aceste valori cu valorile Uniunii Europene, asa cum au fost ele statuate in Tratatul care instituie o Constituţie pentru Europa? Care este rolul creatorului în întărirea şi îmbogăţirea acestor valori şi în ce fel le poate comunica el cetaţeanului?


La lansarea concursului domnul Jonathan Scheele, Şeful Delegaţiei Comisiei Europene în România, a declarat: "Contăm pe ajutorul artiştilor vizuali pentru a comunica aceste valori societăţii româneşti. Sperăm că lucrările lor vor fi atât de grăitoare încât societatea românească va simţi nevoia să reacţioneze şi să ne vorbească, la rândul ei, despre aceste valori şi despre felul în care România poate contribui la promovarea lor".


"La o privire mai atentă, prin definirea valorilor europene ca fundament al unei societăţi ideale avem, implicit, ocazia unui exerciţiu de raportare la societatea contemporană românească. Funcţionează valorile europene în context românesc? Este posibilă aplicarea lor la modul real sau este doar o perspectivă utopică? Iată câteva dintre semnele de întrebare la care vă invităm să reflectaţi în cadrul proiectului pe care îl lansăm astăzi", a completat doamna Irina Cios, directorul Centrului Internaţional pentru Artă Contemporană, iniţiatorul proiectului. 

______________________________________________________

Artiştii sunt invitaţi să realizeze lucrări de tipul: afiş, banner, fotografie, video, animaţie, web art, obiect, multipli, care pot fi expuse atât în interior cât şi în spaţiul urban. Concursul se va finaliza în data de 3 iunie 2005 cu venisajul expoziţiei şi acordarea a 3 premii şi trei menţiuni în valoare totala de 3000 de euro (premiul 1 - 1000 euro, premiul 2 - 750, premiul 3 - 500, 3 menţiuni - 250 euro).


Calendarul concursului cuprinde trei etape:


  a.. etapa pregătitoare formată din două zile de seminarii menite să furnizeze diverse perspective în abordarea temei, organizate simultan la Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timişoara, în parteneriat cu organizaţii locale, Fundatia Vector, Iasi; Fundatia AltART, Cluj; Facultatea de Arte Vizuale - Universitatea de Vest, Timisoara. Participarea la etapa pregătitoare este obligatorie pentru înscrierea în concurs. Data limită pentru înscrierea participanţilor este 28 februarie a.c.


  b.. etapa de preselecţie constă în depunerea lucrărilor (în faza finala sau sub forma de proiect), însoţite de un CV al artistului (data limita: 15 aprilie). 


  c.. etapa finală în care lucrările în varianta finală se vor depune până la data de 9 mai 2005. Un juriu internaţional va decide, până la data de 1 iunie, acordarea premiilor. Vernisajul si ceremonia de decernare a premiilor vor avea loc pe 3 iunie 2005 la Bucureşti. Expoziţia va fi itinerată ulterior şi la Cluj, Iaşi şi Timişoara.


Pentru informaţii suplimentare privind inscrierea, programul seminariilor şi modalitatea de depunere a lucrărilor:

Angela Filote/ Doina Şerban (Delegaţia CE, tel. 021/203.54.00, fax. 021/230.24.53, e-mail: angela.filote@cec.eu.int / doina.serban@cec.eu.int )

Irina Cios/ Ileana Savu (CIAC, tel. 322 9005, 3228159, e-mail: info@icca.ro )


***********************************************

Irina Cios
Director
CIAC - Centrul International pentru Arta Contemporana
ICCA - International Center for Contemporary Art - Bucharest

Bd. Mircea Voda, nr. 5, sector 3, Bucharest 030661
PO BOX 1-827
T/F + 4021.322 8159; + 4021.322 9005

No virus found in this outgoing message.
Checked by AVG Anti-Virus.
Version: 7.0.300 / Virus Database: 265.8.5 - Release Date: 03.02.2005
_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://amsterdam.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/