Galeria Noua on Mon, 24 May 2004 08:26:08 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] RECTIFICARE- FORMATE - (RE)CONSTRUNCTING THE CITY_vernisaj laGaleria Noua


In mesajul anterior s-a strecurat o greseala. Vernisajul este vineri 14 mai si nu miercuri.
Ne cerem scuze si va asteptam!
--------------------------------
g a l e r i a  n o u a 
Str. Academiei 15, Bucuresti 1
Fax: 021-3228159
Mobil: 0744 357007
curator@galerianoua.ro
www.galerianoua.ro
Gallery curator: Aurora Kiraly
 
va invita vineri, 14 mai 2004, ora 17:00
la vernisajul expozitiei
 
formate - (re)constructing the city
Artists: Sabine Bitter / Helmut Weber, Carola Dertnig, Andreas Fogarasi, Ruth Kaaserer, Klub Zwei
Curator: Georg Schöllhammer
 
[14. 05 - 6. 06. 2004]
 
  In cadrul evenimentului Zilele Vienei la Bucuresti (www.zilele-vienei.ro), organizat de Primaria Orasului Viena cu sprijinul Primariei Municipiului Bucuresti si al Centrului de Proiecte Culturale - ArCuB , Galeria Noua va gazdui expozitia formate - (re)constructing the city in cadrul seriei de manifestari reunite sub titlul "Formate": vernisaje de expozitii, lansarea unor cataloage si reviste de specialitate precum si dezbateri sustinute de artisti si teoreticieni. 
  "Formate" este un proiect special, rezultatul colaborarii dintre Departamentul de Cultura al Primariei Orasului Viena si caietele de arta contemporana "springerin". Proiectul "Formate" focalizeaza grupari artistice ce se vor manifesta in mai multe spatii expozitionale (Galeria Noua, MNAC/Kalinderu Medialab, Home Gallery, Arhiva de Arta Contemporana si Universitatea Nationala de Arte), pe mai multe planuri si, desigur, in diverse formate. 
  »Arhitectura mega-complexului ,23 de Enero' din Caracas, care a constituit punctul de plecare pentru studiile Sabinei Bitter si ale lui Helmut Weber privind posibilitatile de viata actuale din orasul Caracas, actioneaza ca o avertizare a modernitatii. Initiat in anii 50, ca proiect de locuit al orasului sub dictatorul de atunci Perez Jimenez, cu scopul de a inlatura fostele Barrios din imaginea orasului si de a le inlocui cu un record de constructie, 4000 de apartamente pentru 80.000 de oameni. In timpul revoltei populare din 1958, care a dus la caderea dictatorului, 4000 din cele 9.000 de apartamente inca neterminate au fost ocupate de populatie si reconstruite. Fatadele mai mult sau mai putin individualizate ale constructiilor care povestesc despre aceasta ocupatie au dat locului pana astazi, o faima rebela. Proiectul video incepe cu o imagine panoramica asupra locului si asupra Barrios-urilor ramase, care au derivat din apartamentele parasite. Sabine Bitter si Helmut Weber au pareri diferite privind acest proiect de modernizare salbatic. 
'apropiere stranie' este sloganul turistic actual din Andorra, prin care se face publicitate cu afise si spoturi televizate, pentru o vizita intr-un oras mic. In timp ce Bucurestiul este inconjurat de o aura primejdios stranie care nu mai vrea sa aiba de-a face cu nicicand terminata Casa a Poporului, bogatul paradis fiscal Andorra încearca sa-si castige vizitatori cu acest slogan. 
Numele Andorra a fost si un loc de sprijin pentru un model de caz al unui oras national. Organizat astazi ca un paradis al consumului, ca o tara care nu apartine Uniunii Europene, dar foloseste totusi moneda europeana, Andorra este, pentru Andreas Fogorasi, exemplul de parada al unui oras national condus indraznet. Lucrarea ia un display comercial ca punct de plecare pentru un aranjament de materiale privind Andorra, care abia povesteste cate ceva despre acest loc, dar pune mai multe intrebari despre rolul actual al orasului, al economiei sale si al temelor sale social-politice.
      In timp ce avea o bursa la New York, in anul 2000, care-i punea la dispozitie un atelier în World Trade Center, artista Carola Dertnig s-a ratacit la etajul unde avea atelierul si a ajuns in birouri parasite a caror infrastructura era aproape demontata. In filmul ei video ,a room in a financial district' artista documenteaza aceste urme ale prabusirii noii economii vestice, care relateaza despre neo-liberalul ,Start-up and Break-down'.
Dorintele, problemele ssi sentimentele de viata ale celei de-a treia generatii sunt prezentate de Ruth Kaaserer in filmul ei ,Balance': principalele protagoniste sunt trei fete care sunt insotite de camera video, in spatiul public in Viena. Experientele emigrarii nu sunt punctul central, dar pe parcursul convorbirilor despre sexualitate sau viata, acestea sunt mereu tematizate. 
Filmul video ,Negru pe alb' - ,Partea ascunsa a imaginilor' exerseaza critica politicilor de transparenta mediala a imaginilor decontextualizate puse in circulatie. Klub Zwei tematizeaza originea selectiva si folosirea fotografiilor facute intre 1933 - 1945, intr-un lagar de concentrare nazist. In loc sa arate imaginile, sunt citate fragmente de text din articolul ,Despre folosirea dreapta a imaginilor' de Clément Chéroux. Randurile sunt statice sau rup obisnuit modalitatea de citire, miscandu-se de la dreapta la stanga si de jos in sus. Sunt produse brese In continuitatea naratiunii, prin aceasta pastrandu-se skepsis-ul documentatiei scrise. Din off Rosemarie Nief, cea care conduce arhiva foto a Institutului de Istorie Contemporana si a Bibliotecii Vieneze, povesteste despre nevoia unor studii de investigare pentru grija pastrarii urmelor.«
Christa Benzer, catalogul formate. Wien ca. 2004
*** tot vineri, 14 mai, dar incepand cu ora 21:30 moving patterns special performance / concert la Galeria Noua. Sounds by Farmers Manual, Duo 505, Herbert Weixelbaum, B. Fleischmann / visuals by Sorana Tarus, Nita Mocanu, Mihaela Kavdanska
***
Despre eveniment:
Zilele Vienei reprezinta un concept original, ce include o serie de manifestari din diverse domenii culturale - muzica clasica si contemporana, dans, arte vizuale, arhitectura - si din sfera afacerilor. Desfasurat pana acum in mai multe capitale europene, acest eveniment face parte din politica internationala a orasului Viena, care, in conditiile extinderii UE, si-a propus ca obiectiv stabilirea unor relatii stranse, de parteneriat, cu principalele orase central si est-europene.
formate - (re)constructing the city is a cooperation of galeria noua with springerin - Hefte für Gegenwartskunst and Kulturabteilung der Stadt Wien.
Galeria Noua este situata in zona Piata Universitatii, pe strada Academiei nr. 15, vis-a-vis de Institutul de Arhitectura, iar expozitia formate - (re)constructing the city poate fi vizitata pana pe data de 6 iunie 2004, de miercuri pana duminica intre orele 11:00-19:00.

Sponsor: Connex
Parteneri media: Observator Cultural, IDEA, Business Review, Biz, Ziarul Financiar, Delta RFI, http://www.bumerang.ro, Campus
Partener: RDS
Marketing Communication: add - asociatie de tineret 
Pentru informatii suplimentare, fotografii, interviuri, achizitii va rugam sa ne contactati la urmatorul numar de telefon: 0721 880 926 - Dragos Olea
______________________________________________________________ 
Galeria Noua este un spatiu de arta contemporana sub patronajul Primariei Municipiului Bucuresti, sprijinit de Programul Cultural Elvetian in Romania si Centrul International pentru Arta Contemporana Bucuresti
 
_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://amsterdam.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/