dcm foundation on Thu, 17 Apr 2003 19:58:43 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] La naiba cu posteritatea, eu vreau sa dansez acum!


„La naiba cu posteritatea, eu vreau sa dansez acum!”
 
Coregrafii si dansatorii romāni independenti au raspuns pozitiv invitatiei de a dansa pe 7 aprilie, la Teatrul Odeon, īn spectacolul prezentat de Institutul Francez sub egida Ambasadei Frantei la Bucuresti, spectacol care s-a bucurat de prezenta īn public a d-lui Jean Jaques Aillagon, Ministrul Culturii si al Comunicãrii din Franta. Desi Ministerul Culturii si Cultelor din Romānia era cu drepturi egale prezent ca organizator al acestui eveniment cultural si prezenta omologului romān era anuntata, domnului ministru Razvan Theodorescu nu a fost prezent la spectacol. Absenta sa, inexplicabila īn calitate de omolog romān al oaspetelui francez, este extrem de relevanta pentru artistii dansatori si coregrafii romāni cu statut independent, pentru ca reprezinta exact atitudinea ministerului pe care īl conduce fata de existenta si reprezentarea actuala a dansului si a creatiei coregrafice contemporane din Romānia.
 
In preambulul spectacolului, artistii s-au adresat public domnului ministru Theodorescu īn absenta si Ministerului Culturii si Cultelor ca organizator. Deoarece cuvīntul lor a fost auzit atunci doar de cei prezenti la spectacol, reluam acest mesaj īntr-o forma actualizata, detaliind anumite aspecte:
 
Domnule Ministru Theodorescu,
Dragi spectatori,
 
Consideram ca inacceptabila raritatea evidenta a spectacolelor de dans contemporan de pe scena culturala romāneasca. Aceasta absenta s-a instalat ca o obisnuinta foarte usor acceptata de institutiile de cultura si de ministerul care ar trebui sa sustina dezvoltarea culturii romānesti contemporane īn primul rīnd la noi īn tara.
Singurele organisme care impulsioneaza si sutin arta dansului īn Romānia provin din societatea civila romāneasca si din politicile culturale europene externe, active la noi īn tara. Sīnt multe tari europene care privesc cu atentie creatia coregrafica a artistilor independenti din Romānia, reusind sa-i repereze atīt potentialul cīt si valorile individuale.
Pentru noi, artistii dansatori si coregrafii independenti, actualii si viitorii profesionisi ai artei dansului din Romānia, criza materiala si morala a atins cota maxima.
 
A dansa astazi fãrã a vorbi despre criza īn care ne aflam, īnseamnã a minti frumos. A ne minti pe noi ca profesionisti, a minti si publicul care doreste mai multe spectacole de dans. Pīna īn prezent am fost obligati sa ne īntretinem singuri iluzia unei normalitati de desfasurare a creatiei si evenimentelor de dans, o normalitate aparenta pe care noi īnsine am creat-o, fiind extrem de activi si inventivi. De peste zece ani concepem proiecte, cream si producem spectacole, cu care sīntem prezenti īn importante festivaluri din lumea īntreagã, organizãm ateliere, dezbateri, festivaluri si rezidente, īn colaborare cu institutii europene de prestigiu. Acestea īnsa nu pot fi create la infinit din pasiune si din resurse individuale, nu pot constitui o infrastructura pentru īntreaga tara, nici nu pot īnlocui o strategie culturalã īn care dansul contemporan sã īsi ocupe locul meritat.
 
Cum este posibilã existenta spectacolelor de dans contemporan īntr-o tarã īn care dansatorii si coregrafii independenti nu au nici o salã pentru repetitii, nici o scenã, nici o sustinere din partea unui resort de stat, este un aparent mister. Vã vom usura īncercarea de a dezlega acest mister, precizīnd cã noi sīntem rezultatul investitiei urmatoarelor institutii, organizatii, programe si retele, carora le multumim si pe aceasta cale: Fundatia Proiect DCM, Centrul MultiArt Dans, Pro Helvetia, Fundatia Coregraficã Romānã, Institutul Francez, AFAA, EuroArt, ARCUB - Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului Bucuresti, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Centrul National al Dansului-Paris, Consiliul Britanic, Tanzquartier–Viena, programul Theorem, KulturKontakt Austria, Goethe Institut, Internationales TanzFest si Hebbel Theatre Berlin, Devir, Forum Danca si Danca na Cidade - Portugalia, Aerowaves-Londra, si SpringDance Olanda.
 
Dorim sa adresam multumirile noastre Institutului Francez si Ambasadei Frantei la Bucuresti pentru invitatia facuta coregrafilor si dansatorilor independenti de a fi prezenti si pe scenele din Romānia.
 
Regretam ca nu avem nici un motiv pentru care sã multumim Ministerului Culturii si Cultelor din Romānia, care ignora īn continuare promovarea creatiei contemporane romānesti de dans, cīt si toate propunerile de ameliorare a situatiei.
 
Acest mesaj a fost initial semnat de participantii la spectacolul din 7 aprilie: Mihai Mihalcea, Vava Stefãnescu, Manuel Pelmus, Eduard Gabia si Florin Fieroiu. Lista de semnãturi a fost deschisã si celorlalti coregrafi si dansatori independenti, care s-au simtit reprezentati de continutul mesajului. Au mai semnat: Cosmin Manolescu, Ion Dumitrescu, Mircea Ghinea, Mateia Stanculescu, Vlad Iachim, Cristina Dobosan, Razvan Mazilu, Ioana Macarie, Andreea Duta, Costel Georgescu, Silvia Mihai, Monica si Alexandru Fotescu.
_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://amsterdam.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/