galeria_noua on Mon, 24 Jun 2002 16:56:17 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] vernisaj Galeria Noua - program evenimente Arta Contemporana din Olanda


Galeria Noua
Str. Academiei 15
București
T: 313 5111
F: 313 5110
 
ARTA VIDEO OLANDEZĂ / VIDEO ART FROM THE NETHERLANDS
București, 26 iunie – 19 iulie 2002
 
Organizatori:
Fundația Idea, Cluj
Centrul Internațional pentru Artă Contemporană, București
Centrul Cultural Sindan, Cluj
 
Suita de evenimente dedicate artei video este componenta a unui proiect mai amplu inițiat de cei trei organizatori sub titlu "Arta Contemporană din Olanda/Contemporary Art From the Netherlands".
Realizat cu sprijnul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos, proiectul are trei componente:
 
Prima o constituie o expoziție de pictură realizată cu lucrări din colecțiile publice deținute de Banca Centrală a Olandei și ING Grup. Expoziția este realizată de Sacha Tanja (curator ING Bank), Alexander Strengers (curator Banca Centrală a Olandei), Maria Rus Bojan (curator, Director de proiect). Vernisajul expoziției a avut loc vineri 21 iunie, în sălile Crețulescu ale Muzeului Național de Artă al României și a fost onorat de prezența domnului Welling, guvernatorul Băncii Centrale a Olandei și a domnului ministru Dincu, Ministerul Informațiilor Publice. Expoziția poate fi vizitată până în data de 14 iulie 2002.
 
A doua componentă o constituie o suită de manifestări de artă video și de prezentări făcute de artiști video din Olanda. Programată să înceapă miercuri 26 iunie ora 18:00, cu vernisajul expoziției de instalații video "PASAJE" la Galeria Noua, ea va fi urmată pe 27 iunie la ora 18:00 de deschiderea SALONULUI VIDEO la Galeria Space. Acest salon oferă spre vizionare lucrări din colecția Institutului Olandez de Artă Media / Montevideo TBA din Amsterdam. Cu ocazia deschiderii va fi prezent domnul Heiner Holtappels, Director Montevideo, artist, profesor de artă video la Universitatea de Artă din Arnhem, care va face o prezentare însoțită de proiecții. În final va fi deschisă ultima parte a componentei video a proiectului, o suită de prezentări făcute de artiști video din Olanda.
 
A treia componentă a proiectului este editarea unui dosar special dedicat artei contemporane olandeze în revista Balkon Cluj. Lansarea acestei ediții speciale se va face la București în închiderea evenimentelor expoziționale.
 
Programul evenimentelor / Program of events
 
EXPOZIȚIE DE INSTALAȚII VIDEO / VIDEO INSTALLATION EXHIBITION
“PASSAGES”
 
vernisaj 26 iunie 2002, ora 18:00
 
Curator: Irina Cios
Artiști video:
Michiel van Bakel – Hovering over Wasteland
eddie d – Significance and Back
Liselot Ijsendoorn – Passage
Jeroen Kooijmans – Delhi Express
Pieter Baan Müller – Scouting the backyard
 
26 iunie - 14 iulie
 
Parteneri media: Balkon, Observatorul Cultural, Romantic FM, http://www.bumerang.ro
                                                                                                                                                           
Galeria Noua este un spatiu de arta contemporana sub patronajul Primariei Municipiului Bucuresti, sprijinita de Fundatia Pro Helvetia si Centrul International de Arta Contemporana.

SALON VIDEO / VIDEO LOUNGE

LUCRĂRI DIN COLECȚIA MONTEVIDEO / WORKS FROM THE MONTEVIDEO COLLECTION

Galeria SPACE / SPACE Gallery (Str. Soarelui nr.1)
27 iunie –19 iulie

Arta video olandeză/ Short videos from the Netherlands
Eddie d / Lin de Mol / Bart Dijkman / Fiona Tan / Pia Wergius / Rik Simon / Sonjia Wyss / Peter Stel (compilation Irina Cios)
Video instalații din colecția Montevideo 1999 – 2001 / Video installations from Montevideo collection 1999-2001 (Courtesy of Montevideo)
Marina Abramovic / Ulay performances (Courtesy of the artists)
Prezentări individuale / Individual presentation tapes (Courtesy of the artists)
Bill Spinhoven / Jeroen Kooijmans / eddie d / Pia Wergi
us / Peter Bogers ,/ Lin de Mol / Joost Conijn Sluik / Kurpershoek

PREZENTĂRI & PROIECȚII / PRESENTATIONS & SCREENINGS

Grand Cafe Amsterdam Club (Str.Covaci nr.6)
27 iunie ora 19:00 - Heiner Holtappels
12 iulie ora 18:00 – Ron Sluik
15 iulie ora 18:00 – eddie d

SEMINAR DE ARTĂ VIDEO / VIDEO ART WORKSHOP

Universitatea de Artă București / Art University in Bucharest
27 iunie – 30 iunie
Coordonator: Heiner Holtappels
(seminar structurat pentru 12 participanți / workshop designed for 12 participants)
Componenta video a proiectului este realizată cu sprijinul: Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în România, Ministerul Informațiilor Publice, Netherlands Media Art Institute / Montevideo Time Based Arts, Mondrian Foundation. Sponsori: DC Communication, Amsterdam Grand Cafe, PHILIPS.

 

SCURTĂ PREZENTARE ORGANIZATORI:

Fondată în anul 2001, Fundația Idea, Cluj are ca obiective promovarea artei și culturii contemporane. Fundația își propune crearea unei infrastructuri care să poată susține diverse programe de activitate precum: editarea de reviste ( în prezent revista de artă contemporană Balkon) și cărți, crearea unui centru multimedia, inițierea unor programe de cercetare și formare pentru tinerii artiști etc.

Centrul Internațional de Artă Contemporană București este o organizație non-profit, non-guvernamentală, înființată în 1999. Scopul ei este de a susține și promova manifestările artistice contemporane, punând un accent deosebit pe noile medii, pe mijloacele alternative de creație. O componentă majoră o constituie stabilirea de parteneriate de lungă durată cu instituții culturale române și străine și contribuirea la definirea unei politici culturale care să includă arta contemporană prin consolidarea unei infrastructuri instituționale coerente.

Deschis în 1999, Centrul Cultural Sindan, Cluj urmărește să dezvolte programe în domeniul artei și culturii, științei medicale etc. Proiectele sale promovează și încurajează creația artiștilor și a comunităților de artiști implicându-i în schimburi culturale. Unul din programele sale importante aflate în desfășurare este programul bilateral româno-finlandez, realizat cu sprijinul Ambasadei Finlandei și a Consulatului Finlandei în România.