Patrice Riemens on Thu, 11 Jul 2019 13:12:30 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Decode vs Libra, Jaromil vs Facebook ...



Aloha,

In het Italiaans dagblad Il Manifesto van gisteren verhaalde Jaromil, de Amsterdam gebaseerde initiatiefnemer en CTO van Dyne.org, hoe Facebook/Libra een deel van de staf van 'zijn' Decode project had ge-headhunted, helaas met succes, teneinde hun kennis te gebruiken bij het ontwikkelen van Facebook's laatste world domination drive, het Libra electronisch geldsysteem.

Dit had als eerste ongelukkig gevolg dat 'de media' Decode gingen omschrijven als het Broeinest/de Broeiplaats van Libra, wat het natuurlijk alles behalve is:

(check it out: https://decodeproject.eu/)

Maar het illustreerde ook hoe een GAFAM te werk gaat om het 'omgekeerde copyright' op Free en/of Open Source Software (F/OSS) te omzeilen door niet de software zelf, maar de coders ervan te 'kapen', waardoor het veel ingewikkelder wordt (en voor een relatief klein bedrijf zoals Dyne/Decoder volstrekt onbetaalbaar) om appropriatie van hun werk door een goliath als Facebook aan te tonen, laats staan te bevechten.

Jaromil laat zich wijselijk niet uit over de moraliteit van werknemers die, na jaren voor en in het kader van F/OSS hebben geopereerd, overstappen naar een bedrijf die geslotenheid tot een religie heeft verheven. Maar hij wijst wel op de noodzaak om dit soort erg gangbaar geworden 'draaideur' praktijken een halt toe te roepen. Tenslotte is de ontwikkeling van de software waarop Decoder runt grotendeels door gemeenschapsgeld gefinancieerd (in casu door de Europese Commissie), en nu gaat een prive (en machtig rijke) multinational er zonder voor te betalen ervan profiteren.

Jaromil benadrukt hoe Decoder, nu voornalmelijk opererend in Barcelona en Amsterdam, in beide steden binnen wat je de 'municipalistische' ideologie zou kunnen nomen - waarbij steden de data verzameling en aanwending (cf 'smart city') in eigen hand nemen en niet overlaten aan grote tech bedrijven (a la Google of facebook) en/of hun onderaannemers - ten dienste van de burgerij staat, de privacy ervan beschermd, en deze ahw afschermd tegen voornoemde GAFAMs en aanverwante.

Maar zo te handelen is natuurlijk een politieke keuze op gemeentelijk nivo, en een dat niet echt 'mainstream' is. Ik vraag me dan ook af hoe houdbaar die is. Een verschuiving in de politieke verhoudingen, en die hoeft niet eens groot te zijn, gekoppeld aan de overweldigende lobbymacht van grote bedrijven, en je bent terug bij af. En vergeet dan niet de verschikkelijke digitale/tecnologische 'ongeletterheid' van de meeste politici/politieke partijen, en je kan makkelijk moedeloos worden.

Persoonlijk denk ik dat om bovensrtaande redenen, de strijd op technologisch gebied bij voorbaat vrijwel verloren is - niks tegen initiatieven zoals Decode overigens, al zou het een achterhoede gevecht zijn, het is toch de strijd waard. Maar misschien moesten we het meer zoeken in de sfeer van minder technologie en meer burgerinbreng, ook al betekent het minder gemak. Het zou iig minder energie verbruiken, want of het nou F/OSS of 'prprietay' gerund wordt, het hele tech circus vreet resources als geen ander.

Ciaoui, p+2D!
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).