Geert Lovink on Fri, 23 Sep 2016 09:38:12 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Mindful Revolution en andere films op het Europees Buddhist Film Festival in EYE


Het Buddhist Film Festival Europe (BFFE), een internationaal platform voor films beïnvloed of geïnspireerd door het boeddhisme, gaat weer van start met 15 exclusieve filmvoorstellingen in het prachtige EYE Filmmuseum in het weekend van 30 september-oktober 2.

In haar 11e editie brengt BFFE weer een divers programma. Van een geremasterde klassieker, een documentaire over punks in Myanmar, Tibet in zowel westerse als Chinese producties, tot Mindfulness kunnen bioscoopbezoekers genieten van het festival, dat INTER-BEING als leidraad heeft, een mensbeeld van de Nobel Peace Prijs genomineerde Zen-meester Thich Nhat Hanh. Hieronder een selectie van dit jaar. Het volledige programma is te vinden op www.bffe.eu.

Het festival gaat van start op vrijdagavond 30 september om 19uur met de nieuwste film van Khyentse Norbu, Hema Hema: Sing Me a Song While I Wait. In een gemaskerde ritueel, blijkt verleiding gevaarlijk voor een nieuwe deelnemer. Voor een van de mannen is alles volkomen nieuw. Met vallen en opstaan komt hij door de eerste dagen heen, maar al gauw voelt hij zich als een vis in het water. Wanneer hij ineens de Rode Toornige in het oog krijgt, raakt hij volledig in vervoering van haar. Maar zijn begeerte voert hem naar gevaarlijke contreien. Hema Hema een filosofisch sprookje, dient vooral om gespreksonderwerpen aan de orde te stellen als identiteit en anonimiteit, illusie en werkelijkheid, en in het bijzonder de overgang van leven naar dood en naar nieuw leven.

Zaterdagochtend begint met een eerbetoon aan de film klassieker A Touch of Zen met een geremasterde director's cut nu in 4k  van de 1971 versie. Een voorloper van films als Crouching Tiger, Hidden Dragon, is dit een must-see voor liefhebbers van pure filmkunst.

De International Campaign for Tibet (ICT) presenteert samen met BFFE twee films over de controversiële vorm van protest, de zelfverbranding. De speelfilm PAWO is gebaseerd op het leven van Jamphel Yeshi, een jonge man die zichzelf opofferde als protest tegen de voortdurende onderdrukking in Tibet door de Chinese overheid. A Mother's Son behandelt hetzelfde thema in een documentaire met daadwerkelijk materiaal en interviews met Dorjee Tsering, een 16-jarige jongen die geen andere uitweg  meer zag en zichzelf ook in brand stak om aandacht te vragen voor de situatie in zijn thuisland.

De Zaterdag sluit af met My Buddha is Punk. In deze film droomt Kyaw Kyaw, een 25-jarige muzikant, ervan de punk scene te etaleren in Myanmar. Middels de muziek bekritiseert hij de aanhoudende burgeroorlog en de vervolging van etnische minderheden. Hij reist het hele land door om zijn filosofie - een symbiose van het boeddhisme en punk, die religieuze en politieke doctrine verwerpt-  onder de jongere generatie  te promoten.

Paths of the Soul markeert een nieuw genre in de productie van films in China waarin filmprojecten de schoonheid van Tibet weergeven. De schilderachtige grandiose landschappen worden versterkt door lange shots en de afwezigheid van een muzikale score. Een historische film met de kronieken van elf toegewijden, die tips geeft over hun pad door Tibet op een pelgrimstocht naar de heilige stad Lhasa.

In lijn met de recente populariteit in de huidige maatschappij wijdt BFFE een middag aan mindfulness. De film Mindful Revolution werpt een blik op het revolutionaire zakelijke fenomeen van het beoefenen van mindfulness door een reeks brandende ethische kwesties over de waarden van ons economisch systeem te onthullen: Is mindfulness slechts een manier voor bedrijven om gewoon hun winstmarges te verbeteren en de productiviteit te verhogen? Of biedt deze revolutie een kans om de manier waarop onze bedrijven opereren te veranderen, om zo een meer gelijke en eerlijke samenleving te creëren?

In het kader van het Nationale Wetenschapsweekend nodigde BFFE de directeur van Mind and Life Europe, Sander Tideman uit om een presentatie te geven over de convergentie van wetenschappelijk onderzoek met contemplatieve studies. Hij geeft een lezing met de titel: Discovering the Mind: a New Paradigm for Science and Society.

Mind & Life is opgericht door de Dalai Lama, waarin hij jaarlijks in gesprek gaat met de meeste recente ontwikkelingen op het gebied van de wetenschap van de geest. Tideman bevordert in zijn werk sociaal leiderschap in de zakenwereld. Hij publiceerde recent zijn nieuwe boek: ‘Business as Instrument for Societal Change’ gebaseerd op 20 jaar dialoog met de Dalai Lama.

Tijdens het evenement MindfulCitizen, zal een open dialoog voorafgaan aan de mixed-media documentaire Planting Seeds of Mindfulness. Een film voor jong en oud met cartoons op basis van een best-selling boek van vredesactivist ‘Thay ' oftewel Thich Nhat Hanh. Thay spreekt met ouders, kinderen, jongeren en opvoeders in deze film, met een bekroond soundtrack van de legendarische zangeres  Tina Turner."Wat dit project hopelijk zal doen," zegt Turner, "is om mensen te leren om erachter te komen met welk potentieel ze geboren zijn, en om dat te gebruiken om de wereld te helpen. Als we die innerlijke vredige ruimte kunnen aanboren, net zoals we de stekker in een lamp steken om licht te verspreiden, zal er meer vrede in de wereld zijn, denk ik. “

Hetzelfde productiebedrijf brengt ons ook The 5 Powers, waarin animatie vermengd wordt met live filmbeelden. Een inspirerende ontdekking daarin is het grotendeels onbekende stripboek door Alfred Hassler dat Martin Luther King Jr. bekend maakte als superster. Door Hassler en de Vietnamese vredesactivist Zuster Chang Khong, en Zen-meester Thich Nhat Hanh, wordt het publiek in deze film geconfronteerd met de complexe problemen die zich voordoen tijdens een tijd van oorlog.

Angry Buddha schildert een eerlijk portret van Roma-jongeren die humor en hun eigen vitaliteit gebruiken om te overleven in een wereld van armoede en vooroordelen. János Orsós, een leraar en boeddhist, is van Roma-afkomst. Geïnspireerd door de geschiedenis van de Dalits of 'onaanraakbaren' in India, richt hij een school in een klein Hongaars dorp op met als doel het mogelijk te maken dat jongeren uit de armste Roma-getto's universiteiten bijwonen. Angry Buddha documenteert János 'vastberaden strijd tegen de moeilijkheden die hij tegenkomt. 

Tickets zijn te koop via www.eyefilm.nl <http://www.eyefilm.nl/>
- het gehele programma verschijnt op de festivalsite www.bffe.eu

- het festival heeft plaats in EYE, IJpromenade 1, Amsterdam

- kaarten zijn nu te koop via www.eyefilm.nl en tijdens het festival aan de kassa van EYE.

Het Buddhist Film Festival Europe is een uniek platform dat zich richt op kwaliteitsfilms die raakvlakken hebben met spiritualiteit en boeddhistische inzichten. In het bestuur van de stichting BFFE zitten Kees Hin (filmmaker), Pieter van Huystee (producent) en Ragel Ossel (voorzitter). De festivaldirecteur/producent is Babeth M. VanLoo.

Website Buddhist Film Festival Europe <http://www.bffe.eu/>
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).