Patrice Riemens on Sat, 16 Jul 2016 19:00:55 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

Re: [Nettime-nl] Erdogans wonderbaarlijke genezing


On 2016-07-16 17:08, Ravage, webzine wrote:
'Weet je Erdo, je moet iets doen waardoor jouw onderdanen en de hele
wereld weer tegen je op zullen kijken. Een daad stellen zodat ze je
niet zo snel meer van dictatorschap zullen betichten, maar tot een
democraat in hart en nieren benoemen.'

http://www.ravage-webzine.nl/2016/07/16/erdogans-wonderbaarlijke-genezing/


De tiran, de obstakels en de opruiming
http://www.ravage-webzine.nl/2016/05/20/de-tiran


Dit is duidelijk een voorbeeld van de betere conspiratie-theorie, in de zin dat het nog verdomd allemaal waar zou kunnen zijn - in casu dat het hele putsj door Erdogan zelf geensceneerd zou zijn. Met bijna 200 doden waarvan meer dan de helft putsjisten is het toch een ietwat onwaarschijnlijk scenario, geschreven vanuit zijn uitkomst - dwz een massieve zuivering van het Turkse staats apparaat die doet vrezen dat de terugkeer van een Erdogiaanse variant van het Ottomaanse rijk (een beetje zoals Putin in voorheen de Sovjet Unie een neo-Tsaristies regiem heeft ingesteld, symboliek en al) nu echt zijn beslag gaat krijgen.

Voor degenen die niet weten wie Necip Fazil Kisakürek was (ik bijvoorbeeld, en ik heb/had een reputatie als Turkije-kenner):

https://en.wikipedia.org/wiki/Necip_Faz%C4%B1l_K%C4%B1sak%C3%BCrek

Hij moet dus een belangrijke inspiratiebron zijn geweest voor Erdogan's (niet zo) geheim politiek agenda van totale ontmanteling van de Kemalistische, seculiere, staats ideologie die tot 15 jaar geleden even krities onbespreekbaar was als de onoverwinnelijkheid van de leer van Karl Marx in de toenmalige DDR. NFK's anti-semitisme past dan ook heel goed in zijn anti-Kemalisme: Joden, itt Armeniers, Grieken, Lazen en Koerden, stonden namelijk in Turkije ook bekend als de 'staatsminderheid', (vrijwel) gevrijwaard van discriminatie, maar juist 'bewijs' van gelijke behandeling.


Het hele gebeuren in Turkije (en het is nog lang niet uitgewrkt) doet denken aan het mechanisme dat wij bij Nine Eleven hebben gezien. Het gebeuren zelf kan 'onmogelijk' een set-up zijn, maar het was wel een godsgeschenk voor de krachten die al lang van plan waren - en de planne allang klaar hadden liggen - om definitief hun eigen absolute heerschappij in te stellen.

Not very much to cheer about,
p+2D!
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).