Patrice Riemens on Fri, 27 May 2016 15:01:38 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Het FairCity Amsterdam actieweekend start morgen!Beste bellangstellende en sympathisant,
Beste deelnemers aan FAIRcity,


het actieweekend gaat morgen van start:

FAIRcity organiseert Fikse fietsdemonstratie door de stad za. 28 mei - verzamelen 13u bij de Dokwerker
+
FAIRcity organiseert internationale conferentie over aanpak toerisme en gentrificatie in Amsterdam zo. 29 mei 13.30-16u
+
FAIRcity gaat op visite bij Stadgenoot, maandag 30 mei 13u Sarphatistraat 370


Het platform FAIRcity organiseert voor zaterdag 28 mei a.s. een massale fietsdemo door de stad. Deze demonstratieve fietstocht richt zich tegen de uitverkoop en commercialisering van de stad en voor een betaalbare, tolerante, diverse, groene en veilige stad. De fietsdemo start om 13.00 uur van de Dokwerker (J.M. Meijerplein, toespraak Luud Schimmelpennink) en zal gaan over de Dam en Nieuwmarkt naar het Marineterrein waar een sit-up met fiets plaats vindt. Daarna vervolgt de fietsdemo  dwars door de stad naar het Museumplein waar sprekers zijn; Nel de Jager, Han Wanders en Hans Plomp. Er zijn diverse acties langs de route.

Voor zondag 29 mei a.s. organiseert FAIRcity in Paradiso een international debat over hoe een eerlijke stad te bereiken, die niet ten prooi valt aan toenemende commercialisatie en gentrificatie. Aan het debat nemen o.a. deel Albert Arias, opsteller van het Strategisch Plan Toerisme 2020 van het nieuwe stadsbestuur van Barcelona  (voor interviews met hem - via skype of live - neem contact op met info@faircity.amsterdam) en Jacob Wills,  huurdersactivist in London (voor interview: info@faircity.amsterdam). Het debat is ook bedoeld als tegenhanger tegen de Eurotop over stedelijk beleid, die eind mei op het Marineterrein plaatsvindt.
Het debat vindt plaats in Paradiso en is van 14.00 – 17.00 uur.


Op 30 mei komen de Europese huisvestingsministers samen in Amsterdam om plannen te smeden voor het verder gentrificeren en onbetaalbaar maken van onze steden. Dit bezoek is bij Stadsgenoot aangezien zij met allerlei flex- en tijdelijke contracten het huurrecht ontduikt en ondanks haar “sociale opgave” actief lobbyt om huurdersrechten te laten verdwijnen. Informatie over het programma is te vinden op www.bondprecairewoonvormen.nl.


Fair City is een recent opgericht platform van inmiddels meer dan 200 organisaties en personen. Aanleiding zijn onder meer de uitverkoop van de stad aan de toeristenindustrie, afbraak van de sociale woningvoorraad, onbetaalbare huur- en koopprijzen, het verdwijnen van vrijplaatsen en de tolerantie die in de verdrukking komt. Daartegen wil Fair City een faire stad; een sociale, open, diverse, betaalbare en relaxte stad. Aan Fair City nemen o.a. de Huurdersvereniging Amsterdam, de Fietsersbond, div. bewonersgroepen, culturele instellingen, vrijplaatsen en veel individuele bewoners van Amsterdam deel.


Fair City is te bereiken via info@faircity.amsterdam en op http://www.faircity.amsterdam


Hartelijke groet en tot morgen!


Het FAIRteam
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).