Mieke Gerritzen on Wed, 23 Sep 2015 09:57:41 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Uitreiking Crypto Design Prijs


Prijsuitreiking Crypto Design Challenge
 
MOTI maakt op 3 oktober de prijswinnaars bekend van de Crypto Design Challenge. De uitreiking vindt plaats tijdens de opening van de tentoonstelling Design My Privacy. Alle 14 genomineerden zijn voor publiek te bezichtigen en opgenomen in de tentoonstelling. De jury heeft gekozen voor twee winnaars. De juryleden Caroline Nevejan en Brenno de Winter zullen de prijzen uitreiken op 3 oktober. U bent van harte uitgenodigd in MOTI te Breda. 
 
Genomineerd zijn:
Family Cryptography â Caitlin Berner & Jana Blom
DATTOO â Martijn de Heer & GÃbor Kerekes
The Conditions of Privacy â Vera van de Seyp
The Black Vault â Joeri Woudstra
Page|Protest â Zineb Benassarou & Jorick de Quaasteniet
OneUp â Noami Naus
Crypto Typespecimen â RafaÃl Henneberke
Web training collar â Jasper van Loenen
1km2_internet_vr-game â Freek Rutkens
Smell of Data â Leanne Wijnsma + Froukje Tan
Discreet Cosine Transform â Rosa Menkman
Network States â Monika Gruzite
The Consulate of Google â Roos Groothuizen
The trackerâs Guide to the Cloud â Esther Weltevrede & Sabine Niederer                 
 
De jury van de eerste Crypto Design Challenge bestond uit Caroline Nevejan (onderzoeker/ontwerper), Brenno de Winter (onderzoeksjournalist gespecialiseerd in IT-beveiliging), Cees Meeuwis (voormalig directeur Telfort en voormalig lid tweede kamer), Roel Bergsma (CSO Macaw), Renny Ramakers (Directeur Droog Design) en Mieke Gerritzen (directeur MOTI)
 
Over de Crypto Design Challenge
Met de Crypto Design Challenge heeft MOTI designers en kunstenaars in Nederland en Belgià opgeroepen nieuwe inspirerende plannen in te sturen die het versleutelen van digitale beelden en informatie toegankelijk maken. Het beveiligen van tekst en beeld is ingewikkeld en designers houden zich er nog niet of te weinig mee bezig. Deze oproep wil dat veranderen. Samen met meer dan 20 partners uit Nederland en Belgià is de oproep verspreid en zijn vele ideeÃn ingezonden. MOTI zal de Challenge jaarlijks gaan organiseren omdat het museum privacy issues hoog op de agenda zet als het gaat om uitdagingen in design.
 
Achtergrond Crypto Design Challenge
De laatste tijd zijn er veel berichten over computerveiligheid in het nieuws. Edward Snowden, een ex-werknemer van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA, heeft een boekje open gedaan over de praktijken van de Amerikaanse overheid. Maar ook Nederlandse en Belgische overheidsdiensten en bedrijven willen maar al te graag in je computer meekijken, je online gedrag vastleggen en allerhande gegevens verzamelen. Onder de noemer Big Data worden al die digitale gegevens opgeslagen. De hoeveelheid data die we met zân allen produceren groeit explosief, omdat alles en iedereen online is. Al die data staan op grote servers bij verschillende bedrijven en overheden. We worden bespioneerd, dat voelt onprettig en we weten nog niet precies wat daar de consequenties van zijn.
 
De Crypto Design Challenge heeft het doel design in te zetten om de ingewikkelde wereld van data begrijpelijk te maken voor mensen die niet veel verstand hebben van computers. Design kan complexe situaties toegankelijk maken. Het beveiligen van tekst en beeld is uiterst ingewikkeld en designers houden zich er nog niet mee bezig. Bij de kunstacademies gaat de meeste aandacht naar het ontwikkelen van artistieke visie en visuele stijl en is technologie nauwelijks een issue, terwijl aan de technische universiteiten het artistieke creatieve en visuele aspect onderbelicht blijft. De Crypto Design Challenge wil een brug slaan tussen beide werelden. Visuele designers moeten in een vroeg stadium betrokken worden bij de ontwikkeling van technologie. De Crypto Design Challenge is een oproep aan de onderwijsinstellingen, de technobedrijven en ontwikkelaars van software, maar ook aan de designbureaus en kunst- en designopleidingen. Het doel is een betere balans tussen creativiteit en technologie in het ontwikkel proces.
 
Crypto Design Netwerk
Samenwerkingspartners bij de Crypto Design Challenge zijn onder andere: 
Amsterdam Creative Industries Network <http://www.amsterdamcreativeindustries.com/>, Institute for Network Cultures <http://networkcultures.org/>, Avans <http://www.avans.nl/>, Luca Arts <http://www.luca-arts.be/>, Brakke Grond <http://www.brakkegrond.nl/>, WdKA <http://www.wdka.nl/>, Waag Society <http://waag.org/nl>, ArtEZ <http://www.artez.nl/>, Graphic Design Festival Breda <http://www.graphicdesignfestival.nl/nl/?sid=b3ca29c46ba6625ab3f68ba55f0ecec4>, Het Nieuwe instituut <http://hetnieuweinstituut.nl/>, MU/STRP, Next Nature Network <http://www.nextnature.net/>, TU Eindhoven <http://www.tue.nl/>, Mediamatic <http://www.mediamatic.net/?lang=nl>, Z33 <http://www.z33.be/>, SETUP <http://www.setup.nl/>, KaBK <http://www.kabk.nl/>, Dutch Design Week, Worm <http://www.worm.org/>, Sandberg Instituut, IMAL e.a. 

Design My Privacy/Crypto Design Challenge
Prijsuitreiking Crypro Design Challenge
Zaterdag 3 oktober 15.00 uur

Tentoonstelling Design My Privacy 
van 3 oktober tot 25 januari
MOTI, Museum of the Image in Breda
www.motimuseum.com <http://www.motimuseum.com/>


______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).