Frank-Jan van Lunteren | SETUP on Thu, 5 Feb 2015 16:58:34 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Je hebt wÃl iets te verbergen â Iconische beelden in de surveillancemaatschappij


IEDEREEN SPION

Voor wie moet jouw leven privà zijn? "Ik heb niets te verbergen", stellen veel Nederlanders. In die houding moet verandering komen, vindt SETUP. Het Utrechtse medialab lanceerde afgelopen maand drie landelijke bewustwordingscampagnes onder de naam âIedereen Spionâ. "Want we geven niet alleen onze eigen, maar ook vaak elkaars data veel te gemakkelijk weg."

Het gesprek over de surveillancemaatschappij vervalt vaak in oude metaforen. De focus zou naast surveillance namelijk ook vooral op sousveillance en coveillance moeten liggen. Want door de manier waarop we gratis online diensten gebruiken, bouwen we het surveillancenetwerk in een rap tempo uit. Voor deze aspecten ontbreken echter nog goede iconische beelden, die ons op emotioneel vlak weten te raken. SETUP vormde drie duo's van kunstenaars en opiniemakers om het debat van deze nieuwe munitie te voorzien.

De werken van onder andere Geoffrey Lillemon, Ruben Pater en Yuri Veerman zijn op meer dan 400 plekken in de openbare ruimte te zien, en staan tevens online op www.iedereenspion.nl. Het werk 'Koppie Koppie' âeen webshop voor koffiemokken met foto's van andermans kinderen, die door nietsvermoedende ouders onder licenties voor commercieel hergebruik zijn gezetâ behaalde reeds landelijke kranten en tv.

DE KUNSTENAAR IN COVEILLANCE

Tegelijkertijd onderzoekt SETUP ook actief de rol van de kunstenaar in dit debat. In het artikel 'De kunstenaar in coveillance' gaan we daar dieper op in. Zie www.iedereenspion.nl/artikelen/de-kunstenaar-in-coveillance
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).