Vera van de Nieuwenhof on Wed, 9 Apr 2014 13:49:18 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Uitnodiging debat Gedogen


Beste Nettimers,

Graag nodig ik u uit om vanuit uw interessegebied en expertise deel te nemen aan een debat over Gedogen in tijden van duidelijkheid. Het debat vindt plaats in Het Nieuwe Instituut op vrijdag 2 mei om 14.00 uur.

Het Nieuwe Instituut wil naar aanleiding van 100 jaar WO1 verschillende thema’s in meerdere projecten aan de orde stellen. Alle projecten gaan over een relatie tussen conflict en innovatie, en stellen actuele, urgente vragen over thema’s die in het Nederland van het begin van de 20ste eeuw op de voorgrond treden. De reeks projecten start met het programma NeutraaL

Het debat vindt plaats als onderdeel van dat programma; een serie van debatten, lezingen en workshops waarin de verschillende gedaanten van neutraliteit in de Nederlands (ontwerp)cultuur gepresenteerd en onderzocht worden. NeutraaL gaat over de Nederlandse houding ten opzichte van conflict, waarin het zoeken naar neutraliteit een bijzondere rol speelt. Nederlands’ neutraliteit tijdens WO1 is een belangrijk historisch voorbeeld: de neutraliteit kreeg niet alleen vorm in militaire en politieke zin, maar gaf ook impulsen aan de landbouw, aan de plannen voor de Zuiderzeewerken en aan de organisatie en innovatie van de industrie. Het zoeken naar neutraliteit zit in het hart van vele Nederlandse praktijken en disciplines, en speelt een vitale rol in Nederlandse vormen van creativiteit.

Met gedoogbeleid worden problematisch maatschappelijke verschijnselen in feite neutraal benaderd. Met een status tussen legaal en illegaal in kunnen de verschijnselen blijven voortbestaan, zodat men de beste manier van omgang kan vinden. Het Nederlandse gedoogbeleid was een briljante politieke tactiek die bovendien uiterst effectief was in het bereiken van haar doelen.
De term gedogen is verdacht gemaakt. Gedogers zijn makkelijk van slapheid en vaagheid te beschuldigen, toch wordt het in de praktijk van handhaving nog immer toegepast.
Tijdens het debat proberen we erachter te komen wanneer gedogen effectief of zelfs noodzakelijk is en wanneer niet. En hoe zouden gedogers het beste kunnen omgaan met de media, die altijd vragen om 'duidelijkheid'?
Sprekers: Gijs van Oenen (filosoof en universitair docent), Martien Kuitenbrouwer (stadsdeel voorzitter van Amsterdam West).

Programma
14.00 uur   Radiotour
14.30 uur   Debat onder leiding van Klaas Kuitenbrouwer
17.00 uur   Einde programma

Praktische informatie
Datum:    Vrijdag 2 mei
Tijd:       14.00 uur
Locatie:    Bakema Serre, Het Nieuwe Instituut
Prijs:      Gratis

Graag hoor ik van u of hierbij aanwezig zult zijn en of u nog meer geïnteresseerden mee gaat nemen. Ook zou ik u vriendelijk willen verzoeken om deze uitnodiging te verspreiden naar uw contacten die hier mogelijk ook in geïnteresseerd zouden zijn.

U kunt zich aanmelden via vvdn@hetnieuweinstituut.nl<mailto:vvdn@hetnieuweinstituut.nl> of 010-4401268. Hier kunt ook terecht voor vragen met betrekking tot het programma van de middag.

We kijken uit naar een interessante middag en zien uw antwoord graag tegemoet.

Met vriendelijke groeten,

-
Vera van de Nieuwenhof
Platform & Presentatie
t +31 (0)10 4401268
m +31 (0)6 41242560
--
Het Nieuwe Instituut
www.hetnieuweinstituut.nl
-
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).