Geert Lovink on Wed, 12 Feb 2014 17:11:50 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] persbericht: app vermomt versleutelde boodschappen als gewone tekst


From: Bruno JakiÄ <bruno@ai-applied.nl>

App vermomt versleutelde boodschappen als gewone tekst

Het Nederlandse bedrijf Ai Applied introduceert Nonopticon, een online encryptietoepassing die privacy van communicatie extra waarborgt door gecodeerde boodschappen te veranderen in onschuldig uitziende verhalen, in plaats van de gangbare brei van karakters.

Nonopticon is voortgekomen uit de zorgen van de makers over de recent aan het licht gekomen inbreuken op privacy van communicatie van gewone burgers, door veiligheidsdiensten, criminelen en nog niet geidentificeerde partijen. De app biedt een gemakkelijke manier om veilig te communiceren en is gratis beschikbaar op http://nonopticon.com.

âGangbare versleutelingsalgoritmes bieden al een behoorlijke mate van veiligheid als je graag onbespied met iemand wilt communiceren. Het resultaat van zoân gangbaar algoritme, de zogenaamde âdigestâ, ziet er echter, als je er naar kijkt, uit als een serie rare letters en nummers. Het probleem hiervan is dat iemand die de communicatie volgt vrij snel doorheeft dat je in het geheim met iemand communiceert.â zegt Bruno JakiÄ, mede-maker van Nonopticon. âMet Nonopticon stellen wij mensen in staat om hun berichten op zoân manier te versleutelen dat het resultaat van die versleuteling lijkt op een gewoon verhaal in een willekeurige taal, terwijl we dezelfde mate van veiligheid van versleuteling bieden. Hierdoor valt voor een meelezende partij nauwelijks op dat het gaat om de uitwisseling van versleutelde berichten.â

Nonopticon stelt haar gebruikers in staat om in de browser een bericht te typen (of te plakken), vervolgens wordt daarop een gangbare versleuteling toegepast in de browser zelf. Wat Nonopticon uniek maakt is dat op basis van het resultaat van de versleuteling een verhaal wordt gemaakt, gebaseerd op een âmaskeerboekâ. Maskeerboeken zijn gebaseerd op e-books, teksten uit het nieuws en andere bronnen. De verhalen die daar uit voortkomen lijken vervolgens op de oorspronkelijke bron van het maskeerboek. 

Het resultaat is dus een leesbaar verhaal dat de gebruiker in staat stelt om zijn geheime boodschap via allerlei kanalen, zoals sociale media, forums, websites (zoals Pastebin) of e-mail te delen zonder dat het opvalt. Alleen diegene die de boodschap verwacht weet dat het om een versleutelde boodschap gaat en hoe deze te decoderen valt.

De makers zijn van plan om het Nonopticon algoritme in de toekomst in bestaande producten, zoals e-mail clients, te integreren, zodat Nonopticon ook gebruikt kan worden zonder dat de gebruiker daar bewust mee bezig hoeft te zijn. 

Het Amstelveense bedrijf Ai Applied is gespecialiseerd in geautomatiseerde tekstanalyse. Ai Applied bouwt producten die het ontsluiten van actiegerichte inzichten mogelijk maken uit tekst en sociale media. De huidige klantenkring bestaat uit startups, het bedrijfsleven en onderzoeksinstellingen.

http://www.aiapplied.nl.

Verdere vragen kunnen worden gericht aan Bruno JakiÄ

Email: bruno@ai-applied.nl
Tel: +31 6 149 98 262
Hangouts: bjakic@gmail.com
Skype: brunoj
Linkedin: http://www.linkedin.com/in/mrjakic

______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).