Josephine Bosma on Tue, 19 Feb 2013 15:01:12 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Zizek in De Balie


Wellicht interessant voor hier, voor het uitverkocht raakt:

http://www.debalie.nl/artikel.jsp?articleid=473033

"We leven in tumultueuze tijden. De financiële markten verkeren nog steeds in crisis en de politiek raakt steeds meer gepolariseerd en vleugellam. Slavoj Žižek stelt met Mao: ‘Alles onder de hemel verkeert in opperste chaos; de situatie is uitstekend!’

De Balie en Uitgeverij Boom nodigen Zižek uit om verder te borduren op zijn laatste boek Het jaar van het gevaarlijke dromen. In dit nieuwe werk blikt hij terug op het wilde jaar 2011, een jaar dat de wereld blijvend veranderde. Hij analyseert op de hem kenmerkende scherpe wijze de Occupy-beweging, de Arabische Lente, de Griekse schuldencrisis en de opkomst van populistisch links en rechts. Wat vertellen deze ontwikkelingen ons over de huidige tijd? Waarvan zijn zij de symptomen?

Žižek is als geen andere hedendaagse denker in staat de nieuwe politieke realiteit te duiden. In plaats van de huidige veranderingen met angst te bezien, moeten we de openheid van de situatie omarmen. We weten niet waar het heen gaat en dat is in Žižeks optiek niet erg, nee, het is zelfs ‘een uitstekende situatie’."
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).