ravage on Sat, 3 Mar 2012 19:41:02 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] 'Twitter griezelige onderneming'


Microblog verdient geld aan verkoop gebruikersgegevens

Twitter heeft twee onderzoeksbureaus toegang gegeven tot zijn databank met berichten en gebruikersinformatie. Zij filteren er gegevens uit om te verkopen aan commerciële bedrijven.

De twee onderzoeksbureaus, Gnip uit de Verenigde Staten en DataSift uit Groot-Brittannië, hebben beide een licentie van Twitter gekocht waarmee ze toegang krijgen tot de opgeslagen berichten en algemene informatie over gebruikers. Die data willen ze vervolgens verkopen. Volgens de onderzoeksbureaus zijn er al zo'n 700 zakelijke klanten geïnteresseerd die de data willen gebruiken voor commerciële doeleinden zoals marketingcampagnes.

De klanten zouden op basis van onderwerp en locatie de data kunnen aankopen. Daardoor zouden de bedrijven zich een beeld kunnen schetsen over hoe bepaalde groepen aankijken tegen een merk of een product in een bepaald land of regio. Twitter wil geen commentaar geven op de overeenkomst. DataSift zegt datamining te doen op de opgeslagen informatie vanaf twee jaar geleden. Gnip zal niet verder terug gaan dan dertig dagen.

Privéberichten en gewiste tweets vallen buiten de deal, zegt directeur Rob Bailey van DataSift. ?Alles wat we beschikbaar maken, is al openbaar?, verklaart hij. ?We verkopen geen informatie voor gericht adverteren. Ik zou niet eens weten hoe dat zou moeten werken.? Het bedrijf heeft overigens de verplichting de informatie regelmatig te updaten, zodat tussentijds gewiste tweets ook uit die database verdwijnen.

Privacyorganisaties reageren verbolgen. ?Twitter is de weg kwijt. Mensen hebben het medium in het verleden gebruikt om te communiceren met vrienden en netwerken in de overtuiging dat hun tweets snel zullen verdwijnen in de ether?, zegt Gus Hosein, directeur van Privacy International. ?Het gegeven dat het medium zijn Britse tweets van de afgelopen twee jaar heeft bewaard en verkoopt voor commerciële doeleinden, is een stap in de verkeerde richting.?

Hosein zegt aan de woorden van DataSift te twijfelen. ?Als het dan gaat om toch al openbaar toegankelijke informatie, wat maakt het dan zo waardevol voor ze?? Volgens Privacy International gaat Twitter zelfs verder dan Facebook in het vercommercialiseren van persoonlijke data. ?En dat het gaat om informatie die toch al openbaar was en is, maakt het nog niet dat gebruikers hun rechten volledig kwijt zijn.?

Electronic Frontier Foundation omschrijft Twitter als een "griezelige onderneming". Volgens Rebecca Jeschke is het ?frustrerend en veelbetekenend? dat marketeers een bredere toegang hebben tot haar oude tweets dan zijzelf. ?Maar het is helemaal legaal, hetgeen het beangstigend maakt. Als je twittert sta je toe dat allerlei mensen allerlei commerciële
activiteiten ondernemen met je tweets.?

Twitter heeft inmiddels wereldwijd een half miljard accounts, maar lang niet al die accounts zijn actief. Het bedrijf, dat sinds 2006 bestaat, geeft daar geen informatie over. Hoewel de waarde van Twitter inmiddels in de miljoenen loopt, zou het bedrijf volgens eigen zeggen in 2010 nog verlies hebben geleden. Het asociale medium zegt zelf met de vraag te worstelen op welke manier het beste geld kan worden verdiend aan de berichten van 140 tekens.

http://www.ravagedigitaal.org/2012nieuws/maart/03/nws.php

______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).