theo ploeg on Fri, 23 Sep 2011 13:07:54 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

Re: [Nettime-nl] vanmiddag debat Concertgebouw AAA-serie: Zeitgeist 1933


hallo Josephine, nettimmers,

Dat heb je mooi verwoord. Ik reageerde inderdaad te veel vanuit mijn, eh, thymos. 

Maar mijn teleurstelling over het debat dat in Nederland gevoerd wordt, kan ik lastig onderdrukken.

groet,

theo

Op 23 sep. 2011, om 13:01 heeft Josephine Bosma het volgende geschreven:

> Dag Theo en nettime,
> 
> 
> Lijkt me dat dit een mooi begin van een debat over de grenzen van het fascisme op nettime, voor zover dat mogelijk is op deze 'aankondigingsmailinglist'. Bij voorbaat stellen dat het vanmiddag wel allemaal vreselijk zal zijn is niet echt een zinvolle bijdrage daaraan, maar dat zal deze verlicht-despotische moderator maar even door de vingers zien. ;-)
> 
> Als je het beschamend vindt hoe zowel jij als mensen om je heen met de tijdsgeest omgaan lijkt het me belangrijk dat je juist rustig je gedachten op een rijtje zet, en niet zo uit de losse pols. Dit onderwerp raakt bij vrijwel iedereen een gevoelige snaar, dat is duidelijk. Helder formuleren waarom dat zo is kan hopelijk bijdragen aan het bedenken van strategieen en praktijken waarmee we uit het huidige culturele gridlock komen. Lijkt me dat we dat beide willen.
> 
> Het programma van vanmiddag is trouwens deel van de zogenaamde AAA-serie, waarin de organisatoren proberen het Concertgebouw meer 'open' te stellen voor een nieuw publiek. Er wordt vooral veel aandacht gegeven aan componisten uit de twintigste eeuw, en er zijn regelmatig presentaties, lezingen en discussies over verschillende onderwerpen.
> 
> groet,
> 
> 
> Josephine
> 
> 
> 
> 
> 
> On 23 Sep 2011, at 11:52, theo ploeg wrote:
> 
>> beste Nettimers,
>> 
>> Ben ik de enige die zich stoort aan de oppervlakkige manier waarop er tegenwoordig aan het Fascisme wordt gerefereerd?
>> 
>> Riemen doet dat op een buitengewoon beschamende manier en citeert daarbij in zijn boek inderdaad Adorno die samen met Horkheimer toch een prachtig boek heeft geschreven over het mislukte project van de verlichting waar we momenteel middenin zitten.
>> 
>> Dat is interessante stof om over te debatteren.
>> 
>> Maar nee, dat wordt niet gedaan, want oppervlakkig roepen over fascisme en Wilders voor het gemak een fascist noemen dát is lekker.
>> 
>> De hele manier waarop de 'linkse elite', waartoe ik mezelf ook moet rekenen, omgaat met de tijdsgeest is beschamend.
>> 
>> Daar schreef ik al iets over bij Joop.
>> 
>> Helaas zie ik ook vanmiddag in het Concertgebouw weinig aanknopingspunten om te geloven in een écht inhoudelijk debat.
>> 
>> Eeuwig zonde, we hebben nu de kans om voor eens en voor altijd het totalitaire karakter van het systeem dat we samen hebben gecreëerd en in stand houden bloot te leggen. En daarna de boel écht te veranderen.
>> 
>> Dat gaat niet lukken - juist niet! - door slechts een paar elementen fascistisch te noemen.
>> 
>> Ik zou zelfs willen stellen dat Wilders fascistisch noemen gewoon is wat Marcuse repressieve tolerantie noemt.
>> 
>> Mijn enige hoop is nog de gewone man en vrouw. Die gaat echt niet langer accepteren dat zij het slachtoffer zijn.
>> 
>> Ten overvloede citeer ik Tyler Durden in The Fight Club:
>> 
>> “God damn it, an entire generation pumping gas, waiting tables – slaves with white collars. Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don't need. We're the middle children of history, man. No purpose or place. We have no Great War. No Great Depression. Our great war is a spiritual war. Our great depression is our lives. We've all been raised on television to believe that one day we'd all be millionaires, and movie gods, and rock stars, but we won't. We're slowly learning that fact. And we're very, very pissed off.”
>> 
>> 
>> Very, Very Pissed Off. Zouden wij ook moeten zijn. Ik ben het in ieder geval. En niet alleen op Wilders, maar net zo goed op Rutten, Roemer en op mezelf. Zou verdomme bijna Sloterdijk gelijk gaan geven dat we meer thymos nodig hebben.
>> 
>> Waarvan acte.
>> 
>> groet!
>> 
>> theo
>> 
>> 
>> 
>> Op 23 sep. 2011, om 11:35 heeft Josephine Bosma het volgende geschreven:
>> 
>>> vrijdag 23 september 16.00- 18.00 uur
>>> 
>>> Concertgebouw, Spiegelzaal
>>> 
>>> Confrontaties: beeldende kunst, muziek en debat
>>> 
>>> Een interdisciplinair programma i.s.m. het Stedelijk Museum waarin de actualiteit van het thema Zeitgeist 1933 wordt opgezocht.
>>> 
>>> Sprekers: kunstenares Sara van der Heide, schrijver en tv-presentator Abdelkader Benali, componist Detlev Glanert en Ann Demeester, kunstcritica en directrice van het kunstencentrum De Appel
>>> 
>>> Stelling: In het publieke debat over de hedendaagse Nederlandse politiek komen steeds weer vergelijkingen met de opkomst van het fascisme en nationaalsocialisme naar boven. Voor sommigen is in de huidige politieke situatie elke verwijzing naar dit duistere verleden onzinnig, maar voor anderen zijn er duidelijke parallellen te trekken met het begin van de jaren '30. Wanneer is er sprake van een begin van fascistische of nazistische tendensen, waar ligt de grens? En hoe uit zich dat in de omgang met kunst en muziek?
>>> 
>>> Gespreksleiding Josephine Bosma
>>> 
>>> Muziek Paul Hindemith en Detlev Glanert, gespeeld door musici van het KCO
>>> 
>>> Dit middagprogramma staat los van het avondconcert en is voor iedereen toegankelijk.
>>> 
>>> € 10,00 inclusief programmaboekje.
>>> 
>>> 
>>> Algemene stellingen Zeitgeist 1933
>>> 
>>> 1 Das, was jetzt in Deutschland vorgeht, ist gleichbedeutend mit der Zerstöring des geistigen Lebens. Anton Webern, 14 maart 1933
>>> 
>>> 2 De enige echte tegenkracht voor het fenomeen Auschwitz is persoonlijke autonomie, het vermogen tot reflectie, zelfbestemming, niet meedoen, niet je aanpassen, en in plaats van een karakterloos individu, een persoonlijkheid, een onafhankelijke geest zijn. Theodor W. Adorno (in Rob Riemen: De eeuwige terugkeer van het fascisme)
>>> 
>>> 3 Om invloed uit te kunnen oefenen in het publieke debat is het belangrijk dat je aansluit bij de tijdgeest. Anders loop je het risico buitengesloten te worden en als ‘niet ter zake’ bij het vuilnis te worden gezet Pieter Jan Biesheuvel
>>> 
>>> 4 Wanneer commentaar en analyse verwordt tot lui heulen met de tijdgeest, maakt het de eigen tijd alleen maar onbegrijpelijker. Bas Heijne, mei 2010
>>> 
>>> 5 Minister Leers voor Immigratie en Asiel vindt dat PVV-leider Wilders de tijdgeest goed heeft begrepen. Hij geeft volgens Leers invulling aan problemen in de samenleving. NOS nieuws 14 oktober 2010
>>> 
>>> 6 Het lijkt tegenwoordig wel alsof je er niet helemaal meer bij hoort als je geen iPhone, iPad, iPod of blackberry met of zonder apps in bezit hebt. Libelle
>>> 
>>> 7 Er zijn verschillende theorieën over het waarom van het fenomeen hoog-gevoeligheid en nieuwetijdskinderen. De belangrijkste daarvan is dat er een nieuw tijdperk aanbreekt: het Aquarius-tijdperk.
>>> 
>>> 8 Tégen de overwaardering van instinctieve driften die de ziel vernietigen, en vóór de zielenadel! Hiermee geef ik de geschriften van Sigmund Freud aan de vlammen prijs. uitroep bij de boekverbranding op 10 mei 1933
>>> 
>>> 9 Wat voor koude moet over de mensen gekomen zijn? Help hen toch! Anders overkomt jullie iets wat jullie niet voor mogelijk houden! Bertold Brecht
>>> 
>>> 10 The Zeitgeist Movement omschrijft zichzelf als een duurzaamheidsbeweging die opkomt voor sociale verandering. wikipedia
>>> ______________________________________________________
>>> * Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
>>> * toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
>>> * open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
>>> * Meer info, archief & anderstalige edities:
>>> * http://www.nettime.org/.
>>> * Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).
>> 
>> OOR | GONZO (CIRCUS) | CMD Amsterdam | ZWART GOUD
>> theos blog @ www.theoploeg.net
>> --
>> theo ploeg
>> postbus 4894
>> 6401 JR Heerlen
>> The Netherlands
>> ++31(0)6 24994955
>> --
>> 
>> "Wissen tut Weh, Gott nicht" Blumfeld (1992)
>> 
>> “God damn it, an entire generation pumping gas, waiting tables – slaves with white collars. Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don't need. We're the middle children of history, man. No purpose or place. We have no Great War. No Great Depression. Our great war is a spiritual war. Our great depression is our lives. We've all been raised on television to believe that one day we'd all be millionaires, and movie gods, and rock stars, but we won't. We're slowly learning that fact. And we're very, very pissed off.”  Tyler Durden, The Fight Club (1999)
>> 
>> 
>> 
>> 
>> 
>> 
>> 
>> 
>> 
>> 
>> 
>> 
>> 
>> 
>> 
>> 
>> 
>> 
>> 
>> 
>> 
>> 
>> 
>> 
>> 
>> ______________________________________________________
>> * Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
>> * toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
>> * open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
>> * Meer info, archief & anderstalige edities:
>> * http://www.nettime.org/.
>> * Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).
>> 
> 

OOR | GONZO (CIRCUS) | CMD Amsterdam | ZWART GOUD
theos blog @ www.theoploeg.net
--
theo ploeg
postbus 4894
6401 JR Heerlen
The Netherlands
++31(0)6 24994955
--

"In the realm of culture, the new totalitarianism manifests itself precisely in a harmonizing pluralism, where the most contradictory works and truths peacefully coexist in indifference." Herbert Marcuse (1964)

"I feel like my heart is being touched by christ." Altered States (1978)

______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).