www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] evgene morozov komt naar amsterdam
Geert Lovink on Mon, 23 May 2011 15:56:21 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] evgene morozov komt naar amsterdam


Free Press Unlimited presenteert Evgeny Morozov
Zijn we naïef of gewoon enthousiast? Volgens Evgeny Morozov – schrijver van The Net Delusion - laten we ons verblinden door het idee van internet vrijheid en zien we ondertussen de gevaren niet. Op 22 juni aanstaande zal Evgeny Morozov in Amsterdam in debat gaan met media-specialisten, journalisten, studenten en vertegenwoordigers van NGO's om zijn standpunten te verdedigen.

Morozov, blogger, onderzoeker en publicist, is auteur van “The Net Delusion, the Dark Side of Internet Freedom”. In zijn werk haalt Morozov fel uit naar 'cyber-utopisten' die menen dat het internet een wondermiddel is om democratie te verspreiden en gesloten repressieve regimes open te breken. Internet wordt niet alleen door democratisch gezinde dissidenten gebruikt, aldus Morozov, ook dictatoren en veiligheidsdiensten maken van het internet gebruik. Volgens Morozov is het werk van deze diensten is de afgelopen jaren door het internet zelfs makkelijker geworden. Zo werden bijvoorbeeld tijdens de protesten in Iran in 2009 dissidenten en hun netwerk via Facebook gevonden en hun activiteiten via Youtube en Twitter gevolgd.

Internationaal leiden de publicaties van Morozov tot veel ophef en discussie. Morozov vindt dat NGO's die zich bezighouden met ICT ontwikkeling zich laten verblinden door het idee van internet vrijheid en daardoor de gevaren niet zien. Hij waarschuwt dat het huidige enthousiasme voor internetvrijheid in de Westerse wereld vooral gebaseerd is op naïef “wishful thinking”. Ook plaatst hij vraagtekens bij de recente “social media revolutions” in Noord Afrika en het Midden-Oosten. NGO's zeggen op hun beurt dat zij niet zo naïef zijn als Morozov doet geloven.

Op 22 juni zal Morozov in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam zijn standpunten verdedigen en in debat gaan met media-specialisten, studenten en vertegenwoordigers van NGO's. Op deze website maken we zo snel mogelijk het programma en de gasten bekend.
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).