Esther Polak on Wed, 6 Apr 2011 11:21:16 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Copyright of portretrecht: Kunstenaars Esther Polak en Ivar van Bekkum manipuleren Google Streetview foto’s


<AbstractView II> - tentoonstelling van de kunstenaars Esther Polak en Ivar van Bekkum. 

Opening: Zondag 10 april, 14:00-17:00

dinsdag 12 t/m zondag 17 april 13-17 uur 

Locatie: Gallerie PuntWG

M. van Bouwdijk Bastiaansestraat 15 (ingang aan de achterzijde van het gebouw), 

1054 RV, AmsterdamEinde zomer 2009 werkten Polak en van Bekkum in een afgelegen gebied in de Schotse Hooglanden. Zij verzamelden GPS data van een aantal king size helium ballonnen die in het ritme van de wind heen en weer bewogen. De gegenereerde wind-data wilden zij in Google Earth visualiseren. Een technologische landschapsschildering met gps-data en Google Earth functionerend als verf en doek.

Juist op dat moment, schijnbaar uit het niets, reed een Google Streetview-wagen voorbij op de smalle landweg waar zij aan het werk waren. Drie weken later zagen zij zichzelf en de ballonnen terug in Google Maps.  

Overdonderd door de ongevraagde en vervroegde expositie van zichzelf en hun werk, doken ze in de onderliggende visuele en digitale structuur van de Google Streetview panoramafoto’s. Het bleek dat de panoramafoto’s in digitale bollen worden geprojecteerd.

Door deze bollen open te hacken hebben de kunstenaars zich de foto’s hernieuwd eigen gemaakt: zij bevrijden de bollen van hun originele locatie, fragmenteerden de fotodata en dwongen de bollen om over het landschap en het Loch te zweven, alsof zij opnieuw gevuld waren met digitaal helium. Dit resulteerde in een delicaat, dromerig werk dat bestaat uit 12 bevroren beelden van het hacking-proces.

De <AbstractView II> tentoonstelling presenteert  alle werken die een rol speelden in deze opeenvolging van gebeurtenissen.

Tevens tonen de kunstenaars, die sinds begin 2010 full-time samenwerken, werk uit hun individuele oeuvre’s die een relatie leggen tussen landschap en mobiliteit. Op deze manier vormt de tentoonstelling ook een landmark waarbij de kunstenaars zich presenteren als duo.


______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).