Tjebbe van Tijen via Chello on Thu, 8 Apr 2010 01:30:08 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] PAROOL: AMSTERDAM - Carré, winkels en parkeergarages in tunnel onder Amstel


Nu het een tandje minder gaat in Dubai hebben de betonboeren en hun postmoderne voetvegen uit het schaamteloze architectencorps de idee opgevat om het werelddorp Amsterdam geen moment rust te gunnen en het in eeuwen uit modder en moeras gegroeide stadslandschap letterlijk te ondergraven ten behoeve van een luxuieuse dielpiggende kooptunnel onder de Amstel van Amstelhotel tot Stopera met zijtakken naar theater Caré en museum de Hermitage...

Je zou denken dat het een 1 april grap is, maar ik lees het op de digitale editie van Het Parool van 7 april 2010. 
http://www.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/287856/2010/04/07/Carre-winkels-en-parkeergarages-in-tunnel-onder-Amstel.dhtml

Na de bejaarden uit de Amstelhof verjaagd te hebben voor het neo-czaristische ouden van dagen museum de Hermitage, iedere herinnering aan wat ooit maar de buurt op en rond het Waterlooplein was te hebben weggevaagd voor de Stopera, na de stadsrivier de Amstel gedegradeerd te hebben tot een "mooi uitzicht" vanuit de Stopera, de Rembrandttoren en andere omhooggevallen gebouwen, is het de uitverkopers van de ziel van de stad nog niet genoeg.

Olympische Spelen, Wereldcup Voetbal dienen in het verschiet gebracht te worden, de bezuinigingsnota's van de hogere ambtenaren in Den Haag signaleerden al dat de klassescheiding tussen rijk en arm in Amsterdam niet tot stand is gekomen, dat de sociale segregatie zijn beslag nog moet krijgen, met verhogingen tot het zoveelvoudige van de sociale huren in de aantrekkelijke binnenstad, daar horen de middel en lagere inkomsten immers niet thuis? Diversiteit van samen levende inkomensgroepen in de restbuurtjes van de binnenstad wordt nu nog aangeduid als 'scheefwonen', maar zal kortelings tot een criminele daad verheven worden.

Want alhoewel het de huizenbubbel speculatie van banken, pensioenfondsen, verzekeraars en al wat in hun gevolg zit, is geweest die de regeringstekorten die nu ontstaan zijn voor een groot deel hebben doen ontstaan, zijn het de niet huizenbezitters die extra gestraft dienen te worden voor het feit dat zij niet in staat waren of niet wilden mee doen met het spel van zelfverrrijking op basis van het creëren van staatsgesubiseerde fictieve waardestijgingen.

Met de ecologische gedachte van cooperaties en kleinschaligheid alternatieve voedselwinkels omgesmeed tot een post-moderne eco-supermarkt in de kelders van wat ooit de kluizen van de Bank aan het Rembrandtplein waren en daarnaast nog meer Albert Heijn supers die de laatste kleine winkeliers in de binnenstad om zeep zullen helpen, is er nu dit nieuwe plan om tot volle exploitatie van het werelderfgoed "de Amsterdamse grachten" over te gaan.... 

Het is een stapje voor stapje tactiek geweest.... steeds groter wordende rondvaartboten, een nog bredere steiger bij de Hermitage aan de Amstel... bootbewoners die met het jaar verder in de verdrukking gebracht worden. Bierfietsen vol met lallende ingevlogen de beest-uithangers, steeds grotere en luidere buiten-manifestaties "u begrijpt dat de Giro d'Italia" niet zonder overlast voor u gepaard zal gaan" lees ik in een gemeeentelijk rondschrijven vandaag uit mijn brievenbus.

Ja moet u maar niet - hoe vaak heb ik dat zinnetje al niet gehoord -  in de binnenstad willen wonen. Het erfgoed van een koloniaal verleden, is nu aan de beurt om zelf gekoloniseerd te worden; de kerkgaande gemeente uit de provincie uit het verleden is al lang overleden en de zondagsrust is geworden tot zondagslust met bijbehorende koopcaravanen onder mijn ramen.

Wat eigenaardig is zal gelijk gemaakt worden: die brede sloot met een te dikke blauwe brug en dat rommeltje aan woonboten; die scharrelende toeterende waterhoenen, die ruziemakende zwanen en ganzen, die laatste restjes van het vlotten-archipel van Victor IV (al lang vergeten die Amerikaanse hippie op zijn blote voeten die afgedankte stokbroden ophaalde bij de bakkers voor de watervogels rond zijn gelijknamige boot in de Amstel); die laatste buurtwinkels in de Kerkstraat waar men elkaar nog pleegt te kennen; dat alles is een hinder voor het grotere profijt. Zo'n luxe  onderwaterstraat maakt van die kleinsteeds moddersloot - de Amstel - een wereldsteedse boulevard. Baron Haussmann die de riolen van Parijs aanlegde in de 19e eeuw en met de grote doorbraken door de pauperwijken de onderkant van de samenleving naar de meest ongunstig gesitueerde buitenraden van de stad wist te drijven - om zo plaats te maken voor de betere standen zoals in het Opera kwartier - zou vol bewondering zijn... daar waar Amsterdam nu dan eindelijk enigszins vertraagd serieuse pogingen doet om het openbaar vervoer diepgaand te rioliseren, wordt met het nieuwe plan nog en stap verder gegaan. Het winkelriool, zoals de lokalen de Kalverstraat kennen, zal verplaats worden naar onder Amsterdams Peil. 

in woedende haast opgeschreven rondom middernacht 7/8 april 2010

Tjebbe van Tijen


______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).