Eric Kluitenberg on Fri, 17 Apr 2009 14:24:44 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] File-sharing goed voor de economie, maar ook goed voor een jaartje achter de tralies!


File-sharing goed voor de economie, maar ook goed voor een jaartje achter de tralies!

Debat over de economische gevolgen en kansen van file sharing en de rechtszaak tegen de Pirate Bay.

De Balie, Amsterdam.
Zondag 19 april, 20.30 uur.


Het ANP bericht vandaag (17 april): “Een rechtbank in Stockholm heeft vandaag de vier oprichters van de Zweedse internetsite The Pirate Bay veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf. Het Zweedse viertal stond terecht, omdat zij zouden meewerken aan de uitwisseling van muziekbestanden en speelfilms waarop auteursrechten rusten. De ‘internetpiraten’ moeten ook 30 miljoen kronen (ruim 2,7 miljoen euro) schadevergoeding betalen aan de entertainmentindustrie.”

Des te opmerkelijker is daarom de slotsom van de studie over de socio economische gevolgen van file sharing die op 17 januari 2009 door een consortium van Nederlandse onderzoeksinstellingen werd gepresenteerd. Dit door de ministeries van OCW, Justitie en Ez in opdracht gegeven onderzoeksrapport kwam tot de opmerkelijke conclusie dat 'de economische effecten van file sharing op de Nederlandse welvaart op de korte en de lange termijn sterk positief zijn'.
Recht en economie zijn hier dus blijkbaar niet met elkaar te verenigen.
	
Op zondag 19 april vindt naar aanleiding hiervan in de Balie in Amsterdam een discussie plaats over de impact van fileharing en de toekomst van de muziekindustrie. Deelnemers aan dit debat zijn ondermeer leden van het onderzoeksteam achter het 'Ups en downs' onderzoek (Nico van Eijk, Instituut voor informatierecht + onderzoeker TNO), observers van het process tegen de Pirate Bay (Lennart Renkema, Torrentfreak.com), Muziekentrepreneurs (Guido van Nispen, Veronica Holding en Hessel van Oorschot, TribeofNoise.com) en Matthijs Bobeldijk (Buma/Stemra).

De discussie zal zich deze avond niet op de vraag richten of fileharing legaal of illegaal is. In plaats hiervan zullen we de huidige situatie waarin bijna alle producten van de entertainment industrie makkelijk en meestal zonder toestemming van die industrie via filesharing verkrijgbaar zijn als een gegeven beschouwen. Tegen deze achtergrond willen we de bestaande keuzes voor zowel muzikanten als ook ondernemers in kaart brengen. Onderwerpen die aan bod zullen komen zijn ondermeer de rol van p2p netwerken in de distributie van culturele goederen, de auteursrechtelijke belemmeringen voor het opzetten van innovatie diensten en betaalmodellen die erop gericht zijn om auteurs voor de ongeautoriseerde verspreiding van hun werken te compenseren en de mogelijkheid om nieuwe business-modellen te ontwikkelen die de realiteit van filesharing als uitgangspunt nemen.

De discussieavond wordt gemodereerd door Paul Keller (Stichting Nederland Kennisland).

ism Stichting Nederland Kennisland

Zondag 19 April
Aanvang | 20.30 uur
Toegang | gratis
Reserveren niet mogelijk | vrije inloop

Dit programma is ook live via internet te volgen, zie:
www.debalie.nl/live

De Balie
Kleine Gartmanplantsoen 10
Amsterdam
www.debalie.nl/media

______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).