Esther Deen on Fri, 23 Jan 2009 12:56:42 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] The Big Picture - 29 januari drie lezingen in NAi i.s.m. IFFR


 
 
 
Lezing in NAi Rotterdam (Auditorium): 29 januari 2009 20:00 
Naarmate de filmcultuur zich steeds verder ontwikkelt tot een meer algemene, wijd verbreide screen culture, wordt ook de interactie tussen architectuur en de audiovisuele kunst alsmaar intensiever. Een genealogie van de visuele onderdompeling, nieuwe technologiën om de aarde te representeren en de uitzaaiing van electronische schermen: dat zijn de thema's die centraal staan in 'The Big Picture,' een avond met drie lezingen, georganiseerd door het NAI incoproductie met Mediafonds (Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties) en het IFFR (International Film Festival Rotterdam).

Size Matters
Beeldschermen zijn niet meer weg te denken. Van het gigantische multiplex-doek tot het schermpje van je mobieltje, van de breedbeeld home cinema tot de ingebouwde filmviewer in de rugleuning van een vliegtuigstoel, van de monitor in je pocketspelcomputer tot de hele façade (of zelfs 'huid') van een gebouw: schermen zijn alomtegenwoordig, in alle mogelijke vormen en gedaanten. Maar welke filmmaker of audiovisuele kunstenaar is nog echt intensief bezig met het optimaal gebruik van de 'aspect ratio' van zijn specifieke technologische drager? Vanuit deze vraag is het thematische programma Size Matters als onderdeel van het IFFR ontwikkeld. 

Het inmiddels in de filmstudies gangbare begrip screen culture omvat de 'zwerftocht' van het filmbeeld naar veelsoortige bestemmingen. Urban screens en locative media zijn belangrijke trends in de actuele beeldcultuur. Was de vorige eeuw het tijdperk van het bewegende beeld, de 21ste eeuw staat wellicht in het teken van het mobiele scherm.

Google Earth
Het gebeurt maar af en toe dat er fundamenteel nieuwe kijkervaringen worden aangeboden. Sinds de oudheid turen we naar de grenzen van het heelal, maar pas sinds de eerste ruimtevluchten hebben we een fotografisch beeld van onze eigen planeet en kunnen we onszelf situeren. Satelliettechnologie leidde tot GPS en Google Earth, die ons in staat stellen ons te oriënteren op elk moment en op elke plek op aarde, om als een god neer te kijken op onszelf. Handig, maar soms ook verontrustend. Want wat doet Google Earth met ons wereldbeeld, ons zelfbewustzijn en met de beeldcultuur? Wat betekenen landsgrenzen nog? Wie houdt toezicht op het alziende oog? Waar houden de supercomputers zich schuil die dit allemaal mogelijk maken? Raken we binnenkort uitgekeken op onze eigen aardbol? 

Sprekers
Alison Griffiths is professor aan de faculteit Communication Studies (Baruch College, City University of New York) en auteur van 'Shivers Down Your Spine: Cinemas, Museums and the Immersive View' en 'Wondrous Difference: Cinema, Anthropology and the Turn of the Centuray Visual Culture'. 

William Boddy (media-wetenschapper) schrijft essays over geschiedenis van elektronische cinema en doet onderzoek naar de invloed van elektronische media op de hedendaagse maatschappij. Eerder onderzoek leidde oa. tot de publicatie van 'New Media and Popular Culture' (2004, Oxford University Press). 

Michael Naimark is kunstenaar en curator voor het '80+1- a journey around the World'-project voor Linz, 2009 European Capital of Culture. Zijn werk bevind zich in de vaste collectie van de American Museum of the Moving Image (New York), the Exploratorium (San Fransisco) and het ZKM| Center for Arts and Media (Karslruhe).

Moderator
Edwin Carels is programmeur voor het Internationaal Rotterdams Film Festival. Als freelance curator en criticus is Carels vooral geïnteresseerd in de relatie tussen beeldende kunst en film, video en fotografie. 

Waar en wanneer?
Donderdag 29 januari
Aanvang: 20.00 uur, inloop vanaf 19.15
Auditorium, NAi Rotterdam 
Entree: €5 (normaal),€3 (studenten, Vrienden van het NAi)
Voertaal: Engels
Reserveren: www.nai.nl/inschrijven 
Esther Deen
Programmeur Platformactiviteiten | Curator Lectures and Debates
Nederlands Architectuurinstituut | Netherlands Architecture Institute

Postbus 237 - 3000 AE Rotterdam
T: +31(0)10 4401233
F: +31(0)10 4367281
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).