Valery Alzaga on Thu, 15 Nov 2007 20:49:42 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] lancering schoonmakerscampagne (Modified by Geert Lovink)


Lancering Schoonmakerscampagne

Op zaterdag 17 november gaat een campagne in de Nederlandse schoonmaaksector van start. Het is een vakbondsinitiatief, maar anders dan anders. De campagne gaat voornamelijk uitgevochten worden door schoonmakers zelf, niet simpelweg door de bestuurders aan de onderhandelingstafel. Het is David tegen Goliath , schoonmakers met een organisatiegraad van 7%, tegen enkele van de grootste schoonmaakbedrijven in Europa. De schoonmakers kunnen daarbij hulp gebruiken. Wij, sociale organisaties betrokken bij de campagne, roepen daarom iedereen op die zich druk maakt over sociale rechtvaardigheid, om ons te helpen deze campagne tot een succes te maken. Doe mee, kom in actie, kom naar de lancering op zaterdag 17 november of geef je email op voor de nieuwsbrief.

“Schoonmakers voor een betere toekomst”
Zaterdag 17 november 2007
13:00 tot 16:00 uur
Holiday Inn, Schiphol
Melbournestraat 1, Lijnden
email nieuwsbrief: steundeschoonmakers@gmail.com <mailto:steundeschoonmakers@gmail.com>
website: http://wwwsteundeschoonmakers.nl


FNV Bondgenoten regelt busvervoer vanaf Den Haag en Utrecht, en er gaat een gratis pendelbus vanaf Schiphol Airport. Mensen van FNV Bondgenoten zijn op Schiphol Plaza aanwezig om deelnemers de richting naar deze bussen te wijzen. Ze zijn herkenbaar aan de oranje Bondgenoten hesjes.

In Amsterdam verzamelen we om 11u45, op perron 13a, Amsterdam Centraal, om met de trein naar Schiphol te gaan.

Vanuit Den Haag verzamelen we om 11:30 bij de vestiging van HTM bij Dynamostraat 10 om met de bussen naar Schiphol te gaan.

Vanuit Utrecht vertrekken bussen rond 11.30 uur aan de achterzijde van het station Utrecht Centraal, uitgang Jaarbeurszijde, op de busplaatsen voor het Beatrixtheater.

Achtergrondinformatie:

Wat is er aan de hand in de schoonmaak? De schoonmaak is een van de slechtste sectoren van de arbeidsmarkt om in te werken. Bedrijfsleven en overheidsinstellingen hebben de schoonmaak uitbesteed, en de schoonmaakbedrijven zijn in een heftige concurrentiestrijd verwikkeld om de opdrachten te verkrijgen. Daardoor staan de werkomstandigheden zwaar onder druk. Het salaris is bizar laag en ligt tussen de € 8,90 en € 9,05 bruto per uur. Een bedrag waar je nauwelijks jezelf van kan onderhouden, laat staan een gezin. Ziekteverlof wordt gedeeltelijk ingehouden op je loon, of simpelweg niet geaccepteerd. Veel schoonmakers werken met een constante angst voor hun baas of voorman, die veelal met intimidatie en repressie het werkritme opkrikt, en de vakbond buiten de deur houdt. Daarbij is een grote meerderheid van de schoonmakers migrant uit vele windstreken, waardoor communiceren moeilijk is en velen niet op de hoogte zijn van hun rechten. De campagne gaat proberen schoonmakers bij elkaar te brengen, om gezamenlijk een betere CAO af te dwingen.

E-Mail: steundeschoonmakers@gmail.com
Website: http://steundeschoonmakers.nl

______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).