Marieke Istha on Tue, 13 Nov 2007 14:27:29 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Opening: Visual Foreign Correspondents vanavond 20.00 uur


Visual Foreign Correspondents

Opening 13 november 2007 20.00 uur
Deze maand Lin Yilin (China)

Visual Foreign Correspondents is een maandelijkse serie audiovisuele kunstwerken voor het publieke scherm georganiseerd door De Stichting Visuele Correspondenten in samenwerking met De Balie, centrum voor cultuur en politiek en het Nederlands Instituut voor Mediakunst.
Het project wordt gepresenteerd als onderdeel van het programma De Geglobaliseerde Glazen Bol een international debatprogramma in de Balie.


Op dinsdag 13 november om 20.00 uur vindt de lancering van het eerste project plaats. Vervolgens is elke maand een nieuwe kunstwerk dagelijks te zien op het 'urban screen' van De Balie, Klein Gartmanplantsoen 10, Amsterdam.

De eerste kunstenaar in de serie Visual Foreign Correspondents is Lin Yilin (onder andere te zien geweest op de Documenta XII 2007) met het werk One Day. Yilin is een van de voortrekkers uit de kunstenaarsgroep ‘De Olifant met de Grote Staart’ die woont en werkt in Guangzhou, China. De groep brak internationaal door in de jaren 90. Yilin is typisch voor de manier waarop deze kunstenaars de westerse kunstwereld hebben wakker gemaakt met hun combinatie van avant-gardetaal met het Chinese turbo kapitalisme. Terwijl er in hun thuisland bijna geen publiek bestaat voor hun beeldende kunst.
Yilin’s werk bestaat uit een samengaan van de formele taal van het conceptualisme, minimalisme en performance. Door middel van een reeks indrukwekkende performances en installaties gaat hij telkens botsingen aangaat met het hectische tempo van de Chinese steden. In zijn meest indrukwekkende werk intensiveert hij ons gevoel van het razende tempo van de Chinese ontwikkelingen door het tijdelijk te interrumperen of de bewegingen te vertragen. Hiermee creëert hij een relatief stil punt in een draaiende wereld.


One Day is gebaseerd op een scène in 2006 waar hij getuige van was in Haikou, een provinciehoofdstad in China. Een dief werd naar het politie bureau gebracht met zijn pols geboeid aan zijn enkel. Het zien van deze onnodige wreedheid bracht Yilin tot het maken van deze video performance. De kunstenaar schuifelt geboeid door de hectische straten en probeert het hoge tempo bij te houden. In dit werk geeft Yilin expressie aan iets wat verder gaat dan de locale situatie in China vandaag de dag, waarin velen in de wereld worstelen met het steeds hoger wordende tempo veroorzaakt door de angstwekkend snelheid van globalisering.

Visual Foreign Correspondents (VFC) is een cross media project waarin een wereldwijd netwerk van kunstenaars gevraagd wordt hun persoonlijke visie te geven op actualiteiten uit het land waar zij wonen en werken. Zij krijgen een speciale opdracht om een werk te maken voor een scherm in de publieke ruimte, Dit werk staat vervolgens ook in relatie tot de website http://www.visuelecorrespondenten.com en de visuele opiniepagina Oog van de Volkskrant online http://extra.volkskrant.bl/oog/. Visual Foreign Correspondents functioneert als raam naar een andere wereld om een ander perspectief op te vangen.

Gedurende een jaar worden gerenommeerde kunstenaars vanuit de hele wereld, met een focus op niet westerse landen, gevraagd een bijdrage te maken. De kunstenaars geven hun visie naar aanleiding van het onderwerp dat centraal staat in het programma ‘De Geglobaliseerde Glazen Bol’ een international debatprogramma in de Balie over de toekomst van de internationale gemeenschap. Dit maandelijkse programma vormt tegelijkertijd de aftrap voor nieuwe presentaties van Visuele Correspondenten.

OOG is een wekelijks opinieplatform in de Volkskrant online waar kunstenaars hun visie geven op onderwerpen in de actualiteit.
Aan Visual Foreign Correspondents werken mee:
Artistieke leiding: Nanette Hoogslag
Redactie: David Garcia, Nat Muller, Annet Dekker en Eric Kluitenberg


www.visualcorrespondents.com (live presentatie 13 november)
www.debalie.nl
www.volkskrant.nl/oog

Voor meer informatie Nanette Hoogslag: info@visualcorrespondents.com

Visual Foreign Correspondents is mogelijk gemaakt door het Amsterdamse Fonds voor de Kunsten, VSB, De Balie en het Nederlands Instituut voor Mediakunst
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).