Stoffel Debuysere @ argos on Fri, 5 Oct 2007 10:03:08 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] ARGOS conferenties // VIDEO VORTEX // MEDIA, MEMORY & THE ARCHIVE // registreer nu


ARGOS, Centrum voor Kunst en Media in Brussel, presenteert twee internationale conferenties:

Video Vortex: Responses to YouTube // 05.10.2007
Media, Memory and the Archive // 06.10.2007

registreer aub via info@argosarts.org
-----------------------------------------

Video Vortex: Responses to YouTube

vrijdag 05.10.2007 // 11:00 – 19:00

De voorbij jaren heeft het bewegend beeld een steeds prominentere plaats ingenomen op het internet. Een uitgebreid spectrum van technologieën en webapplicaties maakt het mogelijk om video niet alleen te registreren en distribueren, maar ook online te monteren en remixen. Met deze wereld van mogelijkheden binnen bereik van een verscheidenheid aan sociale actoren krijgt het potentieel van video als persoonlijk expressiemedium een compleet nieuwe dimensie. Hoe wordt dit potentieel gebruikt? Hoe reageren kunstenaars en activisten op de populariteit van YouTube en andere ‘user-generated-content’ websites? Welke impact heeft de beschikbaarheid van massale online databanken van beeld en geluid op het gebied van esthetiek en narrativiteit? Hoe wordt Cinema, als kunstvorm en ervaring, beïnvloed door de ontwikkeling van de snel om zich heen grijpende internetpraktijken? En hoe kan de participatiecultuur van video- sharing en vlogging een zekere graad van autonomie en diversiteit bereiken, onttrokken aan de wetten van de massamedia en de greep van mediaconglomeraten?

Deze Video Vortex conferentie is de eerste in een reeks internationale evenementen, gericht op kritisch onderzoek en reflectie rond de productie en distributie van online video content, op initiatief van het Institute of Network Cultures (INC).

Sprekers: Johan Grimonprez, Peter Horvath, Lev Manovich, Adrian Miles, Tomas Rawlings & Ana Kronschnabl, Simon Ruschmeyer, Keith Sanborn, Peter Westenberg

geïntroduceerd door Geert Lovink, gemodereerd door Sabine Niederer (Institute of Network Cultures)

Co-productie met Institute of Network Cultures (INC) www.networkcultures.org

Na de conferentie (om 20:30) wordt een selectie van buitengewone en provocerende internetvideo’s vertoond, voor de gelegenheid samengesteld door binnen- en buitenlandse gasten.

-----------------------------------------

Media, Memory and the Archive

zaterdag 06.10.2007 // 11:00 – 19:00
Hoe zullen komende generaties terugkijken op de artistieke productie van de 20ste en 21ste eeuw? Mediaformaten, besturingssystemen, soft- en hardware, browsers en het internet zoals we het vandaag kennen zullen onherkenbaar veranderd zijn, zowel in vorm als gebruik. Welke strategieën kunnen worden gehanteerd om op technologie gebaseerde werken - variabel, hybride en efemeer van aard - te transponeren naar een ongekende en onberekenbare toekomst? Hoe kunnen intentie, context en ervaring geregistreerd en blijvend geïnterpreteerd worden? Het archiveringsproces representeert niet alleen een poging om bepaalde noties te bewaren, maar impliceert ook dat andere worden vergeten. Wat is relevant om te bewaren? De technische structuur van het archief bepaalt de structuur van de inhoud, zelfs op het moment van zijn ontstaan. Archivering registreert niet alleen, maar produceert ook betekenis. Welke impact hebben de gebruikte modellen, technische structuren en tools op de constructie van het culturele geheugen? Hoe reist informatie door de tijd, nu de wereld steeds meer wordt ge(re) presenteerd en georganiseerd als database, dynamisch en genetwerkt? Hoe gaan musea en andere geheugeninstellingen om met deze nieuwe paradigma’s en welke rol kunnen mediakunstenaars en wijzelf spelen bij de schikking van het publieke geheugen?


Sprekers: Josephine Bosma, Jean-François Blanchette, Steve Dietz, Wolfgang Ernst, Charlie Gere, Oliver Grau, Richard Rinehart

Co-productie met Packed www.packed.be

gemodereerd door Marleen Wynants (CROSSTALKS, Vrije Universiteit Brussel - VUB)

-----------------------------------------

Samengesteld door Stoffel Debuysere. In het kader van OPEN ARCHIVE #1 (ARGOS) en Cinema in Transitie (IAK/IBK, ARGOS, KUNSTENCENTRUM VOORUIT, MEDIA Desk België-Vlaamse Gemeenschap en het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen - Gent)

meer info: www.argosarts.org
Stoffel Debuysere www.argosarts.org mail: stoffel@argosarts.org skype: stoffeldebuysere phone: +32 2 229 00 03 mobile: +32 496200605______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).