Stoffel Debuysere @ argos on Fri, 5 Oct 2007 09:56:04 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] ARGOS // OPEN ARCHIVE #1 // opening nu zaterdag


ARGOS, centrum voor Kunst & Media in Brussel, presenteert

OPEN ARCHIVE #1
29.09.2007 – 10.11.2007
Trajectories in Audiovisual Art and Culture

OPENING 29.09.2007 // 18:00

Het archief als vergeten bergplaats van vergeelde documenten en stoffige objecten: het is een beeld van en uit het verleden, een grauw visoen dat langzaam maar zeker plaatsruimt voor een dynamisch, digitaal gekleurd begrip van opslag en geheugen. Het archief, als hernieuwd concept, belichaamt niet zozeer het verleden, maar de belofte van het verleden naar de toekomst. Zijn essentie ligt precies in het aanboren van het potentieel van gisteren, de opening naar het onbekende, het onverwachte en onvoorspelbare.
In die geest zet Argos met Open Archive #1 al zijn deuren en ramen wagenwijd open. Argos' uitgebreide collecties vormen niet alleen de inzet voor genealogie en archeologie, maar dienen ook als bron voor een veelheid van associaties en relaties. Uit de duizenden mediawerken, catalogi en andere publicaties worden tal van trajecten geput, referentiekaders voor reflecties op kunst, cultuur, media en maatschappij vandaag. Zo wordt het archief benut als een publieke ruimte die het verleden niet enkel inventariseert en catalogiseert, maar ook herinterpreteert en actualiseert.


Het dynamisch omgaan met een collectie is een speurtocht door het geheugen, op zoek naar essentie en context. De talrijke programma- onderdelen van Open Archive #1 benadrukken niet alleen de krachtlijnen van Argos, ze reiken tegelijk nieuwe invalshoeken en uitdagingen aan. Een weefsel van lezingen, performances en screenings baant zich een weg door het werkveld van de audiovisuele kunsten, vanuit het idee van weerstand tegen de betekenisarme beeldenstroom die ons overspoelt via de massamedia, vanuit een honger naar avontuur in expressie en perceptie.

De benedenverdieping van Argos wordt het decor voor tal van van presentaties en evenementen, waar een aantal thematische leidraden doorheen lopen. Enkele onderdelen van dit programma worden gepresenteerd in het Paleis voor Schone Kunsten en het Filmmuseum. Op de eerste verdieping van Argos wordt een media lounge gecreëerd waar naast een overzicht van recent werk uit de collecties ook twee gecureerde programma’s worden vertoond. De geselecteerde werken worden op gezette tijden geprojecteerd in de Black Box. In de foyerruimte wordt doorlopend de mogelijkheid geboden een hapje en drankje te nuttigen.


Er wordt onder andere nieuw werk vertoond van Chantal Akerman, Herman Asselberghs, Orla Barry, Bernard Bellefroid, Loredana Bianconi, Pierre Bismuth, Charley Case, Xavier Christiaens, David Claerbout, Manon de Boer, Jan Dietvorst & Roy Villevoye, Peter Downsbrough, Mekhitar Garabedian, Dora Garcia, Pieter Geenen, Bernard Gigounon, Florian Gwinner, Arnout Hauben, Ann Veronica Janssens, Shelbatra Jashari, Ken Kobland, Aglaia Konrad, Boris Lehman, Xavier Lukomski, Vincent Meessen, Vincent Meessen & Adam Leech , Messieurs Delmotte, Wendy Morris, Sophie Nys, Hans Op De Beeck, Els Opsomer, The Otolith Group, Ria Pacquée, Charlemagne Palestine, Claudio Pazienza , Marie- Françoise Plissart, Ruth Pringle, Nicolas Provost, Steve Reinke, Beat Streuli, Mira Sanders, Koen Theys, HO Tzu Nyen, Laurent Van Lancker, Sarah Vanagt, Bram Van Paesschen, Ángel Vergara, Angelo Vermeulen, Roy Villevoye en Luc Vrijdaghs.


Tegelijk worden twee thematische programma's vertoond: UP TO, AND INCLUDING THE LIMITS, samengesteld door Vincent Meessen en OUT OF PLACE: PERFORMING THE EVERYDAY, samengesteld door Katerina Gregos

Het uitgebreide evenementen-programma omvat performances (o.a. van Tony Conrad en Ken Jacobs), concerten (o.a. Elian Radgigue, Thomas Köner & Asmus Tietchens, John Duncan, ..), lezingen (Laura Mulvey, Peter Weibel, Philippe-Alain michaud) en conferenties (over video op het internet en de verschuivende relatie tussen media en geheugen) en speciale premières.

alle info: www.argosarts.org
Stoffel Debuysere

mail: stoffel@argosarts.org
skype: stoffeldebuysere
phone: +32 2 229 00 03
mobile: +32 496200605______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).