Nieuwsbrief van en over de Spreeksteen in het Oosterpark in Amsterdam on Mon, 5 Feb 2007 11:34:01 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] [Nieuwsbriefspreeksteen] 21: verhuizing, roestvrij staal, spreeksteen.tv, De Schreeuw en 'dierenrechten'


Inhoud:

1. De Spreeksteen wordt verplaatst
2. De uitwerking van het ontwerp
3. Spreeksteen TV op Salto A1 vanaf 1 april
4. Van Gogh gedenkteken de Schreeuw op 18 maart
5. Spreeksteen op fietsplanner
6. Sprekers over dieren op 1 april


1. De Spreeksteen wordt verplaatst

De officiële bevestiging van het stadsdeel is daar: de Spreeksteen kan verplaatst worden! Nu nog de definitieve locatie vaststellen, verhuizing begroten en plannen. Er zal vast ook wel weer een vergunning aangevraagd moeten worden :). De ingang van het park aan de Linnaeusstraat achter het Tropenmuseum heeft onze voorkeur. De plaatsing van de camera gaat ondertussen gewoon door.


2. De uitwerking van het ontwerp

De microfoons bij de Spreeksteen zullen in een soort praatpaal worden verstopt. Een verticale roestvrij stalen paal met een diameter van ongeveer zes centimeter gaat over in twee buisjes van drie centimeter doorsnee die afgedicht zijn met een raster voor de doorgang van het geluid. Het is ontworpen en gemaakt door Bart de Groot en Rik Tuithof. Rasco Metaal heeft het uitgevoerd. http://www.rasco- metaal.com Een ander RVS sculptuur in het Oosterpark, 'het monument voor de tachtigers' van Jan Wolkers, is ook door Rasco gemaakt. http://www.wolkers-fragmenten.nl/content.php?id=17 De 'baas' heeft ons ook vol trots zijn uitvoeringen van andere sculpturen van Wolkers en andere kunstenaars laten zien.


3. Spreeksteen TV op Salto A1 vanaf 1 april

We hebben cameralieden en alleskunners bereid gevonden de opnames voor Spreeksteen TV te gaan maken. Stel uw tv alvast in met Amsterdam1 van Salto om Spreeksteen te kunnen ontvangen vanaf 1 april. http://www.salto.nl/tv/televisie_A1.asp Het programma krijgt ook een eigen website op spreeksteen.tv naast het bekende spreeksteen.nl voor de steen en alles daaromheen.


4. Van Gogh gedenkteken de Schreeuw op 18 maart

Op zondag 18 maart wordt dan eindelijk De Schreeuw onthuld, het kunstwerk ter nagedachtenis van Theo van Gogh. Aanvankelijk zou het kunstwerk naast de Spreeksteen komen, maar gelukkig hebben we dit kunnen voorkomen. Want, schreeuwen of herdenken heeft weinig met de vrijheid van meningsuiting te maken natuurlijk. Gelukkig hebben de kunstenaar en het stadsdeel besloten het een eigen plek te geven in een open ruimte waar het vrij forse object veel beter tot haar recht komt.

De onthulling volgens de gemeente:
http://www.amsterdam.nl/?ActItmIdt=30936
Beelden van het monument op AT5:
http://www.at5.nl/video_player.asp?newsid=24128

Omdat de opening mooi na de zondagse spreeksteen sessie valt, nodigen we u uit op 18 maart om 13:30 uur naar het park te komen, De Schreeuw te bekijken en op de spreeksteen uw ideeën over het werk, dat in de volksmond vast "de schreeuwlelijk" genoemd gaat worden, te komen vertellen. Wat u ook vindt, er is op 18 maart om 13:30 uur gewoon speakers corner bij de spreeksteen. Met als dessert, Hans Teeuwen met het laatste woord bij/over de schreeuw van Gogh en vast nog wel wat meer, dat anderen allang eerder en veel minder grappig hebben gedaan.

5. Spreeksteen op fietsplanner

De Spreeksteen is nu ook als bestemming opgenomen in de (mobiele) Fietsplanner van Routecraft. U kunt nu vanuit de
hele stad uw fietstochtje naar de Spreeksteen plannen op http:// routecraft.com/fietsplanner die ook op je mobiel bekeken kan
worden: http://www.routecraft.com/mobile/?pid=mobile


6. Sprekers over dieren op 1 april

Erno Eskens http://www.xs4all.nl/~nox/publicaties/publicaties.htm van Filosofie Magazine komt een vurig betoog houden over dieren, dierenrechten en over hoe het nou toch zit met geweld door dierenrechten activisten.
Uitgenodigd hebben we ook: Marianne Thieme van de Partij van de Dieren. Ze is nog aan het nadenken of ze komt. Op onze uitnodiging aan Geoffrey Deckers van 'Een Dier Een Vriend' http://www.edev.nl/ hebben nog geen reactie. We zijn nog op zoek naar mensen die tegen dierenrechten zijn en het liefst een bioloog voor de natuurwetenschappelijke stem.


Bart de Groot


petitie voor de Spreeksteen: http://spreeksteen.petities.nl

Doneren aan Stichting Spreeksteen Amsterdam kan
https://www.allegoededoelen.nl/externalMod.php?gd=1568_______________________________________________
Nieuwsbriefspreeksteen mailing list http://www.spreeksteen.nl
Nieuwsbriefspreeksteen@spreeksteen.nl
https://list.xs4all.nl/mailman/listinfo/nieuwsbriefspreeksteen
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).