Geert Lovink on Tue, 28 Nov 2006 15:09:34 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] ART # 2 -- A critical experiment (9-10 december, Den Haag)


Stichting Lancelot presenteert

ART # 2 -- A critical experiment

In veel landen tonen kunstenaars zich maatschappelijk en/of politiek betrokken. Ze stellen vragen, prikkelen en ontregelen bestaande situaties. Ook als het gaat om mensenrechten, hebben kunstenaars een uitgesproken mening en schuwen er niet voor om in hun werk mensenrechtenschendingen aan de kaak te stellen of zich in te zetten om de mensenrechtensituatie te verbeteren. Kunst als vrijplaats voor de vrije meningsuiting, waarbij de kunstenaars zich presenteert als experimenteel actievoerder: op hoop voor wereldverbetering of als teken van verzet.

In het kader van de Internationale Dag van de Rechten van de Menspresenteert Stichting Lancelot in samenwerking met de Vrije Academie ART # 2: A CRITICAL EXPERIMENTtwee programma’s over activisme en kunst – in hoeverre verenigbaar - op 9 en 10 december 2006! 

Zaterdag 9 december: aanvang 18.00 uur, inloop vanaf 17.30 uur

‘*Diner parlant’, in gesprek met Tanja Karreman(kunsthistoricus/Adviseur Beeldende Kunst: Atelier Rijksbouwmeester), Ram Katzir(beeldend kunstenaar),

Renske Janssen (curator Witte de With, centrum voor hedendaagse kunst in Rotterdam), Inge van der Vlies(hoogleraar staats- en bestuursrecht: ‘Kunst en Recht’ UvA, diverse kunstcommissies) en Cor Gout (filosoof/muzikant/schrijver).

Gespreksleider: Shervin Nekuee (socioloog, publicist).

Gedichten/columns: Harry Zevenbergen

(* Debat tijdens het eten over de relatie activisme en kunst)

‘Ingeraamd’: presentaties– performances– tentoonstelling (20.45 uur) door Stichting Stoemp (in de Vrije Academie en buiten in etalages). Persoonlijke kunstwerken over mensenrechten vanuit een vrouwelijk standpunt door (oud)studenten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Hun werk wordt vertoond in de grootstedelijke Haagse context, waarin een paar straten verderop dagelijks de mensenrechten worden geschonden van vrouwen, die het slachtoffer zijn van vrouwenhandel.

Kunstenaars: Ilse Duyvestein, Mascha Escabache, Helmi Heerkens, Dorrie Hughes, Roos Hoffmann, Alet Kortenoeven, Sanne Maes, Agnieszka Markowska, Ewa Stroes, Lenny Waasdorp, Carine Weve. Met medewerking van de Stichting tegen Vrouwenhandel. Begeleiding: Onno Schilstra.

Documentaire: Jericho’s Echo, Punk Rock in the Holy Landvan Liz Nord

(21.30 uur)

De documentaire Jericho’s Echolaat ons kennis maken met een aantal ‘kleurrijke’ personen uit de vrij onbekende Israëlische punkrock scène.

Via intervies en opnamen van hun dagelijks leven zien we dat punkrockhun manier is zich te verzetten tegen het voortdurende geweld.

Een belangrijk punt in het leven van deze punksis de vraag of zij gehoor willen geven aan de oproep hun militaire dienstplicht te vervullen. Een manier om aan de militaire dienstplicht te ontkomen is zich wettelijk psychotisch te laten verklaren door een psychiater bij het leger. Dit is de weg die veel punksbesloten hebben te bewandelen. De gevolgen van deze beslissing worden bedachtzaam in de documentaire verwerkt, te samen met onderwerpen als de zelfmoordbombardementen, de ‘Israeli Religious Right’ en de toekomst van het Palestijns -Israëlische conflict.

Toch brengt Jericho’s Echouiteindelijk een positieve boodschap. De volharding van deze jongeren in het maken van hun kunst en het willen meewerken aan maatschappelijke veranderingen, ondanks de druk zich aan te moeten passen in het oneindig oorlogsgebied waarin zij leven. In Jericho’s Echohoren we hun meningen en ideeën die de Israëlische media meestal niet halen.

Cinema for the Ears (22.45 uur): improvisatie – muziek - performance van o.a. de bands AUen Templo Diez

Nathalie Bruys: d-j set

_____________________________________ 

Critical Teatime

Zondag 10 december: aanvang 15.00 uur, inloop vanaf 14.30 uur

Te zien is fysiek theater door de Theatergroep Cactusbloem (15.00 uur)

Medina al Salaam, Vredesstad,is de oude naam van Bagdad. Vredesstad is nu Vvredestad geworden en de titel van een project van de Irakees/Vlaamse theatermaker Hazim Kamaledin. In de voorstelling gebaseerd op het toneelstuk De Danser van Salah Hassanbotst een creatieve geest op bestaande conventies en repressie, hij wordt gevangen gezet en verbannen.

In project Vvredestad staat een artistiek statement over Irak centraal en niet langer een politiek statement. Tegelijkertijd is het een maatschappelijk statement tegen geweld en machtsontplooiing in het algemeen

Abdelkader Benaligaatin gesprek met journalist Jan Keulen: Hoe een oorlog te vangen in woorden.Laatstewas (o.a. voor de Volkskrant) correspondent in Beiroet (1980-’86 ). (17.00 uur)

Abdelkader Benalispreekt over zijn nieuwste boek: het pamflet Berichten uit een belegerde stad. Hij trok naar Beiroet om daar een paar maanden ‘in alle rust’ te werken aan een nieuwe roman en hield tevens voor Vrij Nederland een weblog bij over zijn ervaringen in de grensplaats tussen de oosterse en de westerse cultuur. In zijn eerste brieven lezen we zijn observaties vanuit de metropool, maar dan vallen de eerste Israëlische bommen op Beiroet. Wat te doen? Hij besluit te blijven!

 Wanneer: 9 december van af 17.30 uur. 10 december vanaf 14.30 uur.

De verschillende onderdelen zijn onafhankelijk van elkaar te bezoeken. Tijdens de voorstelling van Theatergroep Cactusbloem is geen inloop mogelijk.

Toegang: gratis

Locatie: de Vrije Academie, Paviljoensgracht 20-24, Den Haag, 070 3638968

Informatie:
info@stichting-lancelot.nl
T.070 3600183
d21@wanadoo.nl
http://www.stichting-lancelot.nl
http://www.vrijeacademie.nl

Voor de vegetarische maaltijd (Di Verso), tijdens het ‘diner parlant’ moet worden gereserveerd via d21@wanadoo.nl, kosten: 9,50 euro

______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).