Dennis Kaspori on Tue, 21 Nov 2006 09:44:01 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] De Rotterdam Index is uitgebreid!


PERSBERICHT
Rotterdam, 20 november 2006Het Rotterdamse wijkenspel âRIXâ is verrijkt met
een aantal (spel)onderdelen:

De Rotterdam Index (RIX) is op 26 april dit jaar officieel van start gegaan. Dit Rotterdamse wijkenspel waar bewoners kunnen handelen in fictieve wijkaandelen en terecht kunnen voor actuele wijkberichten maakte een vliegende start door en is sindsdien uitgebreid met een aantal nieuwe spelonderdelen:RIX-profiel â Het is nu mogelijk je âconcurrentenâ beter te leren kennen. Spelers kunnen een persoonlijk profiel aanmaken met achtergrondinformatie over zichzelf en een âavatarâ, een kleine foto van zichzelf of een ander herkenningsteken. Deze spelersprofielen zijn toegankelijk voor andere spelers. Helaas kunnen we nog niet het eerste RIX-huwelijk melden, maar we zien wel dat spelers in toenemende mate ook naar elkaar toe beginnen te reageren.RIX-Shirt â De RIX-spelers kunnen al enige tijd in real-life herkent worden aan het RIX-Shirt. Aan de hand van een online bibliotheek aan Rotterdamse symbolen kunnen spelers een eigen t-shirt ontwerpen en vervolgens bestellen. Op het einde van de kalendermaand wint de hoogste stijger in de ranglijst sowieso een RIX-shirt. Ook krijgen de drie rijkste spelers van dat moment de mogelijkheid om hun gewonnen kapitaal te verzilveren en de helft van hun vermogen te ruilen voor een RIX-shirt dat ze zelf kunnen ontwerpen of kunnen selecteren uit de al gemaakte RIX-shirts.RIX-Reporter & Nieuwswaardering - Voorts geeft de Rotterdam Index sinds kort spelers de mogelijkheid âRIX-Reporterâ te worden door zelf berichten te schrijven over bijvoorbeeld iets dat hem of haar bezighoudt in de eigen wijk en dit bericht op RIX te publiceren. Spelers kunnen ook verwijzen naar bestaande artikelen afkomstig van externe bronnen. Nadat de âRIX-reporterâ een bericht heeft gepubliceerd kunnen andere spelers de nieuwswaarde van dit bericht beÃnvloeden door het toekennen of afnemen punten. Wanneer het bericht door de community goed gewaardeerd wordt, zal deze stijgen in het nieuwsoverzicht en uiteindelijk op de voorpagina prijken. Aan het eind van de maand wordt de beste reporter uitgeroepen tot âRIX- Reporter van de maandâ en wint een RIX-shirt.RIX-Columnistenteam - Naast de overtuigend onderbouwde analyses van Coleco waarin hij aan de hand van allerlei statistieken de stad systematisch probeert bloot te leggen en de telkens weer verassende ontdekkingen van Karin in âVerborgen attractiesâ, kunnen we vanaf nu met enige regelmaat rekenen op Almanzo's scherpe en eigenzinnige analyse van het Rotterdamse nieuws en Suzanneâs zoektocht naar de vele keukens en eetkamers van Rotterdam. Almanzo wist ons al een tijdje te verassen met zijn vrij opmerkelijke en uitgesproken kijk op het nieuws. Zijn commentaren roepen iedere keer weer de nodige reacties op van andere spelers. Het ideale profiel voor een columnist, zo dachten wij. Suzanne zoekt naar antwoorden op vragen als: waar gaan mijn buren uit eten? En zou mij Kaapverdische buurvrouw misschien weten wat je met die groenten kunt doen die op de markt uitgestald liggen?


Vormgeving en navigatie - Ook is er met betrekking tot vormgeving en navigatie verbetering aangebracht. Een animatie op de voorpagina legt op een eenvoudige wijze de werking van RIX uit; middels de twee tabs op de voorpagina kunnen spelers snel schakelen tussen het populair nieuws en het meest recente nieuws; de ranglijsten: Hoogste stijger maand, Hoogste stijger week, Beste RIX-Reporter en Rijkste speler, worden nu ârealtimeâ weergegeven, de website is hierdoor aanzienlijk sneller geworden.RIX-Borrel - Donderdag 9 november jongstleden heeft, op initiatief van de spelers, de eerste RIX-borrel plaatsgevonden in cafà Boudewijn. Op een paar last-minute afmeldingen na bleek de vaste RIX- clan compleet, die overigens tezamen in een half jaar tijd ruim 3 miljoen rixen bij elkaar hebben gespeeld. Na een aantal biertjes bleek al gauw dat er achter de schermen al redelijk wat gecommuniceerd wordt door spelers onderling. De eerste RIX-meeting was dus eigenlijk een logisch vervolg op de steeds intensiever wordende onderlinge communicatie.


Misschien een maandelijkse traditie? Fotoâs: http:// www.rotterdamindex.nl/message/show/4866/en-de-fotos

Amsterdam Index - De organisatie achter RIX is verheugt te vermelden dat in alle waarschijnlijkheid in begin 2007 een Amsterdamse versie van het spel wordt gelanceerd. Deze wordt medemogelijk gemaakt dankzij: Dienst Ruimtelijke Ordening, woningbouwvereniging Het Oosten, De Principaal, Ymere ontwikkeling en het Parool.Achtergrond - De Rotterdam Index (RIX) komt voort uit de vraag hoe bewoners meer betrokken kunnen worden bij stedelijke ontwikkelingen. Er komen steeds meer mogelijkheden waardoor mensen dingen zelf kunnen bepalen, kiezen of zelfs ontwerpen. Alles is tegenwoordig op maat! Maar dit is veelal op product- of dienstenniveau zoals autoâs, schoenen of verzekeringen. Op stedelijk niveau ligt dat een stuk lastiger. Je kunt niet iedereen zijn eigen stad laten ontwerpen.Daarom is er bij RIX gekozen voor een zogenaamde informatiemarkt. Het principe van een informatiemarkt is simpel. Probeer een zo groot mogelijke groep die is geÃnteresseerd in een specifiek onderwerp, in dit geval stedelijke ontwikkeling, te bereiken en laat ze door het spelen van een spel informatie uitwisselen over dat specifieke onderwerp. Dit kunnen zowel leken als professionals zijn. De informatie die zij genereren staat voor de opinie van een grote, actieve en betrokken groep geÃnteresseerden.Bij RIX is gekozen voor een aandelenspel. Iedereen die zich aanmeldt krijgt een virtueel budget om mee te spelen. Er wordt dus niet met echt geld gehandeld. Door te spelen, te handelen in de aandelen van specifieke wijken, geven de spelers impliciet hun mening over deze wijken. Wanneer de groep spelers voldoende groot is krijgt de informatie een bepaalde zeggingskracht. Het spel registreert de sentimenten binnen de stad. De Rotterdam Index toont de âgevoelstemperatuurâ van de stad. Om dit effect verder te versterken spelen nieuwsberichten een belangrijke rol in het spel. RIX is daarmee eigenlijk een dubbele informatiemarkt. Enerzijds geeft RIX inzicht in de heersende opinie over tal van stedelijke ontwikkelingen. Daarnaast is het een alsmaar groeiende databank voor stedelijke berichtgeving. RIX is gestart op 1 maart 2006 en kent een initiÃle looptijd van 1 jaar.

 RIX is een initiatief van Suite75 (www.suite75.net) en The Maze Corporation (www.themaze.org)

 RIX wordt financieel mogelijk gemaakt door Comâwonen, Vestia, Proper-Stok Ontwikkelaars en Roteb. Het onderzoek dat heeft geleid tot de realisatie van RIX is mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor Architectuur

 Wekelijks verschijnt er een artikel over de laatste ontwikkelingen op de Rotterdam Index in De Havenloods


Noot voor de redactie: Nadere informatie over dit persbericht wordt u graag verstrekt door: Dennis Kaspori, The Maze Corporation, 3034 PX Rotterdam Mob: 06 â 22932843 Kantoor: 010 - 2134201 E-mail: kaspori@themaze.org Internet: www.themaze.org

www.rotterdamindex.nl â voorpagina

  ï
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).