Geert Lovink on Mon, 20 Nov 2006 09:42:21 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] ECP.NL: Op weg naar een nieuwe 'golden age'?


ECP.NL: Op weg naar een nieuwe 'golden age'?

Is Nederland op weg naar een nieuwe golden age? Ofwel een nieuwe periode van economische groei en maatschappelijke vooruitgang door ICT? Of blijven we nog achter op de mogelijkheden die we hebben? De succesvoorwaarden zijn uitstekend, meent Valerie Frissen, hoogleraar ICT en Sociale Verandering Erasmus Universiteit Rotterdam. Nederland hoort bij de koplopers wat betreft toegang en gebruik van ICT, ICT wordt erkend als 'enabling technology', en we hebben een sterke ICT-kennisinfrastructuur. Ook onze samenleving is er klaar voor: driekwart van de Nederlanders is online waaronder vrijwel alle jongeren, er is een sterke groei in het gebruik van 'nieuwe' toepassingen als chatten, online bankieren, bloggen. Met andere woorden: wezien dat ICT op grote schaal en in alle domeinen van het dagelijks leven wordt gebruikt en dat deze wordt ingepast in allerlei sociale praktijken.

Maar hoewel de voorwaarden goed zijn, blijft de gewenste doorbraak / versnelling achter. Toch zijn er wel al voortekenen van 'the golden age'. Bijvoorbeeld Web 2.0: webcommunities, wiki's, online gaming enzovoort. De mix van technologische en sociale potentie van ICT biedt, volgens Frissen, revolutionaire mogelijkheden. Grootste knelpunt zijn de institutionele kaders die niet snel veranderen (met name in de publieke sector).

Echte veranderingen komen ook van onderaf. Daniel Ropers (Managing Director Bol.com) geeft aan dat de overheid ICT niet kapot moet maken door burgers en bedrijven bang te maken om nieuwe technologieën te gebruiken. Als je teveel focust op de risico's en bedreigingen, houd je de ontwikkeling tegen. Maar, zegt Mark Frequin (directeur-generaal Ministerie van Economische Zaken), het is wel noodzakelijk om burgers en bedrijven bewust te maken van zowel de kansen als de bedreigingen, op een constructieve oplossingsgerichte manier.

Het 9e eNederland Congres was een succes. Inspirerende verhalen en topcases, verassende wendingen, nieuwe resultaten en plannen; sectorspecifiek, maar ook over de grenzen van sectoren heen: wat kunnen we van elkaar leren? In november 2007 vindt de 10e editie van het congres plaats. Wij houden u op de hoogte!

Een uitgebreid verslag van de diverse sessie is te vinden op http://www.enederlandcongres.nl. Daar zijn ook al verschillende presentaties te downloaden.

______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).