Carolien Bok on Wed, 15 Nov 2006 11:34:06 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] PERSBERICHT: Digitale Pioniers projecten De Nieuwe kieswijzer en Citychatcraft succesvol van start


					PERSBERICHT


Digitale Pioniers projecten De Nieuwe kieswijzer en Citychatcraft succesvol van start

Amsterdam, 14 november. De websites van twee Digitale Pioniers projecten zijn in hun eerste dagen goed bezocht. De eerste is De Nieuwe Kieswijzer, gebaseerd op het stemgedrag van de politieke partijen in de afgelopen regeringsperiode in plaats van de beloftes van de verkiezingsprogramma's. De tweede is Citychatcraft, een plattegrond van Amsterdam die door berichten en foto's geplaatst door bezoekers van Amsterdam de actuele gebeurtenissen in de stad weerspiegelt. 

De Nieuwe Kieswijzer 

Op 1 november lanceerde Politix de Nieuwe Kieswijzer. Deze kieswijzer onderscheidt zich doordat hier niet de beloftes, maar het stemgedrag van politieke partijen in de afgelopen vier jaar, de basis van het stemadvies vormen. De Nieuwe Kieswijzer maakt gebruik van meer dan 550 helder samengevatte wetsvoorstellen uit de afgelopen regeerperiode die op www.politix.nl <http://www.politix.nl> te raadplegen zijn. Voor het eerst in de Nederlandse historie is het stemgedrag van Tweede Kamer-leden inzichtelijk gemaakt. 

Je kunt, net als Tweede Kamerleden, stemmen over deze wetsvoorstellen. De Nieuwe Kieswijzer laat zien bij welke politieke partij jouw eigen stemgedrag het dichtst in de buurt ligt. www.nieuwekieswijzer.nl

De site heeft een snelle variant, met 30 voorgeselecteerde wetsvoorstellen. Maar je kunt ook zelf je kieswijzer samenstellen. Je kunt zowel het aantal wetsvoorstellen - van 20 tot meer dan 550 - als de onderwerpen - bijvoorbeeld onderwijs en gezondheidszorg - bepalen. Per partij kun je zien in hoeverre het stemgedrag overeenkomt met jouw stemgedrag. 

Mickey Huibregtsen, oprichter en voorzitter van De Publieke Zaak, zegt over de Nieuwe Kieswijzer: "De Nieuwe Kieswijzer is een uitstekend middel om onze politieke discussie een nieuwe invalshoek te bieden met name omdat deze juist op de praktijk van het politieke handelen en niet op de ideologie gericht is." 

Citychatcraft

Routecraft website presenteert Citychatcraft online. Citychatcraft geeft bezoekers de mogelijkheid de plattegrond van Amsterdam 'tot leven' te brengen. Bezoekers van Amsterdam kunnen berichten posten en foto's uploaden van de stad. En zo zie je gaande de dag Amsterdam steeds gevulder raken met ervaringen, nieuws en wetenswaardigheden, van opgebroken straten tot ludiek gebeurtenissen. Volgens initiatiefneemster Fenna Westerdiep is de site "de ultieme vorm van vrije meningsuiting". Deze site is wereldwijd de eerste uiting van het lokatie gericht berichten en foto's posten, zonder daarbij gebruik te maken van google maps. <http://ccc.routecraft.com/> 

DAVstudio Fenna Westerdiep ontwikkelde vier jaar geleden voor de gemeente Amsterdam een routeplanner voor de automobilist en daarna op eigen kosten een fietsplanner voor regio Amsterdam; Routecraft. Aan Routecraft wordt nu een extra dimensie toegevoegd: een locatie-gebaseerde multi-user "realtime" chat; Citychatcraft.

Je kunt je aanmelden op <http://ccc.routecraft.com/>! 

Digitale Pioniers bestaat sinds 2002 en ondersteunt innovatieve internetprojecten van kleinschalige maatschappelijke initiatieven. Uit 779 aanvragen zijn inmiddels 117 projecten geselecteerd en ondersteund, waarvan ruim 80% nog steeds online is en onderhouden wordt. De vele ondersteunde projecten worden gepresenteerd op www.digitalepioniers.nl.
De stimuleringsregeling Digitale Pioniers is een project van Stichting Nederland Kennisland, en wordt gefinancierd door een aan Kennisland verstrekte subsidie van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en PRIMA, het Programma Implementatie Agenda ICT-Beleid.


Noot voor de redactie;

Voor toelichting op bovenstaand bericht neemt u contact op met
Sandra van Vliet 
Projectleider Digitale Pioniers
020 575 67 20
06 26 122 967

Verzonden
14 november 2006 <<061114_Persbericht Digitale Pioniers.rtf>> 


______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).