richard de boer on Tue, 14 Nov 2006 10:11:53 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] vr 17 nov | Nederland controlestaat? Politiek debat over veiligheid en privacy


De Balie | vrijdag 17 november, 20.00 uur

Nederland controlestaat?
Politiek debat over veiligheid en privacy

Aan de vooravond van de verkiezingen organiseert de Balie in samenwerking met het Rathenau Instituut een debat over de gevolgen van de misdaad- en terreurbestrijding in Nederland.

Veiligheid speelt niet of nauwelijks een rol in de verkiezingsprogramma’s. Toch staat de strijd tegen terrorisme hoog op de nationale en internationale politieke agenda. Ook de Nederlandse overheid neemt steeds verdergaande veiligheidsmaatregelen – van het aftappen van telefoon- en internetverkeer en het biometrisch paspoort tot DNA-databanken en camera's op straat. Daarnaast worden personen op wie zelf geen verdenking rust in toenemende mate gescreend op potentieel verdacht gedrag. Privacy lijkt hierbij niet of nauwelijks een rol te spelen. Mensenrechtenorganisatie Privacy International stelde onlangs nog dat de Nederlandse overheid zelfs systematisch faalt bij de bescherming van de privacy. Opinieonderzoek lijkt juist aan te geven dat de gemiddelde Nederlander bereid is voor meer veiligheid zijn privacy in te leveren.

Maar weten we wel echt hoe de burger denkt over veiligheid en privacy? En welke mening hebben de politieke partijen? Zijn de maatregelen wel zo effectief en vergroten ze onze veiligheid daadwerkelijk? En welke inbreuk op de privacy gaat daarmee gepaard? Hoe transparant is de burger inmiddels voor overheid, justitie en politie?

In een spannend politiek debat onder leiding van Peter van der Geer zullen voor- en tegenstanders, experts en praktijkdeskundigen, burgers en politici de degens met elkaar kruisen. Met o.m. Kathalijne Buitenweg (Europarlementariër GroenLinks), Sybrand van Haersma Buma (Kamerlid CDA), Fred Teeven (officier van justitie en kandidaat- Kamerlid VVD), Attje Kuiken (kandidaat-Kamerlid PvdA en beleidsmedewerker veiligheid Ministerie van Binnenlandse Zaken), Jacob Kohnstamm (voorzitter College Bescherming Persoonsgegevens), Beate Roessler (hoofddocent ethiek, Universiteit van Amsterdam en Socrates-hoogleraar, Universiteit Leiden), Simon Hania (technisch directeur XS4ALL), Buro Jansen en Janssen (onderzoeksbureau) en Bart Jacobs (hoogleraar computerbeveiliging, Radboud Universiteit Nijmegen).

Eveneens met vertoning van de film Monitoring the Dordtselaan for a Maximum Peace of Mind (NL 2004) van Iratxe Jaio en Klaas van Gorkum.

Datum | vrijdag 17 november 2006
Aanvang | 20.00 uur (zaal open: 19.30 uur)
Locatie | De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10 (nabij Leidseplein), Amsterdam
Voertaal | Nederlands
Entree | vrije toegang, maar reserveren wordt ten zeerste aanbevolen
Live stream | http://www.debalie.nl/live


Dit debat wordt gepresenteerd in samenwerking met het Rathenau Instituut – http://www.rathenau.nl
Reserveren kan via de website van De Balie of dagelijks telefonisch vanaf 17.00 uur op nummer (020) 55 35 100.


vr 17 nov | Nederland controlestaat?
http://www.debalie.nl/artikel.jsp?podiumid=media&articleid=80596

______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).