Sam Nemeth on Wed, 9 Nov 2005 12:28:07 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Vanavond: Sociaal Gedrag in Nieuw! Leren in de Innovatiemaatschappij


PROGRAMMA Nieuw! Leren in de innovatiemaatschappij

Deel 3: SOCIAAL GEDRAG
woensdag 9 november 2005. 20.00 uur

In het 'nieuwe leren' is veel aandacht voor sociaal gedrag. Kinderen en jongeren zijn weliswaar handig met nieuwe media als internet, maar kunnen zij straks wel goed samenwerken, afspraken maken en zich daaraan houden? De nieuwe media bieden jongeren de ruimte om hun identiteit te ontwikkelen en op te groeien tot autonome individuen, maar wat voor burgers worden zij? Veel digitale toepassingen binnen het onderwijs zijn individueel gericht en versterken het sociale leerproces niet of nauwelijks. Als tegenwicht tegen het individualisme staat de vorming van sociale cohesie, het werken in teams en het samenleven met andere culturen steeds vaker op de agenda. Het ‘sociale leren’ wordt als een belangrijke methode gezien om kinderen te leren leven in een complexe samenleving die wordt gekenmerkt door individualisering, commercialisering en globalisering.
Wat houdt sociaal leren in, welke sociaal-pedagogische infrastructuur hebben kinderen en jongeren in deze tijd nodig om op te groeien, en hoe kan dit vorm krijgen in een digitale leeromgeving bijvoorbeeld met gebruikmaking van games? Hoe kunnen scholen hiermee uit de voeten en hoe kan het informele onderwijs een bijdrage leveren?


Inleiding door *Willem-Jan Renger* (hoofd KMT, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) over games en andere software als instrument voor sociaal leren
Presentatie van het project Face Your World door *Jeanne van Heeswijk* (beeldend kunstenaar)
Referenten: *Brecht Teerlings* (Montessori College Oost, Amsterdam) en *Annematt Collot d'Escury* (ontwikkelingspsycholoog, Universiteit van Amsterdam)
Presentatie en gespreksleiding: *Sandra Rottenberg*.


--

Waag Society, Nieuwmarkt 4, 1012 CR, Amsterdam

T+31 20 557 9898 F +31 20 557 9880 E margreet@waag.org <mailto:margreet@waag.org> / http://nieuw.waag.org <http://www.waag.org>______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).