Louise Kolff on Wed, 2 Nov 2005 11:18:07 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] premiere: EUROPE AN ALIEN


Theater performance:
andcompany&Co.
EUROPE AN ALIEN
Premiere: 03.11.2005 21:00h/ 04.-06.11.2005 21:00h
Theater Gasthuis, Bastiaansestraat 54, Amsterdam

info: www.andco.de/ (webdiary)
www.theatergasthuis.nl

Première, donderdag 3 november, 21.00 uur
Do 3, vr 4, za 5 zo 6 november, 21.00 uur

The citizen and its double: "the passport is the noblest part of the human being."
Bertolt Brecht, Refugee Conversations.


Afgelopen zomer maakte het Duitse gezelschap andcompany&Co. een reis door Zuidoost – Europa naar het drielanden punt op de grens van Bulgarije, Griekenland en Turkije, naar de rivier met drie namen: Marica in Bulgarije, Meriç in Turkije en Evros in Griekenland. De reis leidde het gezelschap van de Europese unie via de zogenaamde kandidaat-leden van de Europese unie naar Griekenland, weer terug in de Europese unie. Het was een onderzoeksreis om materiaal te produceren voor europe an alien, de voorstelling die in Gasthuis in première gaat. Op de site van andcompany&Co., www.andco.de, is het reisverslag te vinden.

Thracië is de naam van het gebied op het drielandenpunt en is in meerdere opzichten een interessant gebied. Mythologisch; het is het gebied van de Dionysos cultus en de plek waar Orpheus in stukken werd gescheurd, waar zijn hoofd, nog steeds zingend, de rivier af dreef en het is een natuurreservaat waar flora en fauna uit zowel Azië als Europa gemend te vinden zijn en waar meer dan driehonderd vogels neerstrijken op hun natuurlijke migratieroute naar het zuiden. Maar dit natuurgebied is tegelijkertijd een militair niemandsland, een verboden zone. Met één van de grootste mijnenvelden ter wereld. Killing Fields voor de vluchtelingen die de Europese unie proberen binnen te komen. In Fort Europa zijn de grenzen niet verdwenen, maar in beweging. Na zeven grenzen gepasseerd te zijn bleken het geen barrières, maar filters: Het feit dat je mag vertrekken betekent nog niet dat je ook weer terug mag komen. In europe an alien wordt het toneel een plek van verbanning en het theater een toevluchtsoord. "De moderne toeschouwer komt als consument naar het theater, maar ook als vluchteling." (Bertolt Brecht, 1936).

andcompany&Co. gelooft dat de collectieve manier van werken en het samenwerken met kunstenaars uit diverse disciplines van wezenlijk belang is voor het theater maken. andcompany&Co. is Nicola Nord (theatermaker & zangeres), Alexander Karschnia (schrijver en theaterwetenschapper), Sascha Sulimma (DJ & geluidskunstenaar), I. Helen Jilavu (fotograaf & beeldend kunstenaar), Louise Moana Kolff (grafisch ontwerper & beeldend kunstenaar). andcompany&Co. is afkomstig uit Frankfurt a. M. heeft zich nu gevestigd in Amsterdam.
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).